Teguise: Een oude Spaanse stad op het eiland Lanzarote

Teguise: Een oude Spaanse stad op het eiland Lanzarote Teguise is een kleine stad in het binnenland van Lanzarote. De stad heeft een zeer historische uitstraling. Nergens anders op het eiland zijn zo ontzettend veel kloosters en kerken terug te vinden. Hetgeen waar Teguise vooral om bekendstaat, is de zondagmarkt. Wekelijks staan er vanaf 9 uur 's morgens tientallen kraampjes vol lokale producten. De markt duurt tot ongeveer 2 uur 's middags. Wanneer je wil genieten van de oude gebouwen kun je echter beter op een doordeweekse dag gaan, dan is het een heel stuk rustiger.
Bron: Barni1, PixabayBron: Barni1, Pixabay

Historie

Teguise kent een zeer lange historie. In 1418 stichtte Maciot de Bethencourt de stad genaamd La Villa Real, in het Nederlands is dit de koninklijke stad. La Villa Real werd de hoofdstad van Lanzarote. Niet heel lang na de stichting van de plaats werd de naam veranderd in Teguise, dit was de naam van de echtgenote van Maciot de Bethencourt.

De rijkdom in de plaats nam al snel flink toe, dit kwam onder andere door de slavenhandel. De stad werd echter ook meerdere malen aangevallen door de Berbers en Algerijnen. Bij deze aanvallen raakte de stad flink beschadigd. In 1618 werd Teguise geplunderd door een leger van ongeveer 5000 Algerijnen. Straten werden volledig afgebrand en honderden mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord. Volgens verschillende oude bronnen liep het bloed letterlijk als een beekje door de straten heen. In Teguise is tegenwoordig achter de kerk een smal straatje te vinden genaamd 'Callejon de la Sangre', oftewel de Bloedsteeg. In 1852 verloor Teguise haar taak als hoofdstad van Lanzarote. In dit jaar werd door de Spaanse koning Arrecife tot hoofdstad verklaard.

Bezienswaardigheden

Castillo de Santa Barbara

Castillo de Santa Barbara is een burcht die in 1339 werd gebouwd en in de 16e eeuw werd uitgebreid tot een echt verdedigingscomplex. Vanuit deze burcht had men een mooi panoramaoverzicht over Fuerteventura, een nabijgelegen eiland. Wanneer er piratenaanvallen waren werd Lanzarote vanuit dit complex beschermd. Het complex is in 1960 geheel gerenoveerd. Tegenwoordig (2017) kun je het kasteel voor 3 euro per persoon bezoeken. Er is onder andere een piratenmuseum gevestigd.

San Miguel-kerk

Deze grote kerk is het meest opvallende punt van Teguise. Hij ligt midden in de stad op een plein genaamd Plaza de la Constitucion. De kerk is gebouwd in een gotische stijl en dateert uit de 15de eeuw. Door een brand in 1909 werd de kerk voor een groot deel vernietigd, hierbij zijn onder andere ook de gemeentearchieven verbrand. Gelukkig werd de kerk weer compleet gerenoveerd en kan deze nog steeds bezocht worden. Binnen in de kerk zijn veel mooie middeleeuwse kunstwerken terug te vinden die zeker de moeite waard zijn om eens te gaan bekijken.

Convento de Santo Domingo

Convento de Santo Domingo is een dominicanenklooster uit 1726. Tijdens renovatiewerkzaamheden in de jaren 70 werden hier skeletten gevonden van zo'n honderd oorspronkelijke bewoners van Lanzarote. De abdij doet nu dienst als een cultureel centrum waar internationale exposities gehouden worden. Ook zetelt de stadsraad in dit klooster.

Convento de San Francisco

Convento de San Francisco is gelegen aan een plein met de zelfde naam. In 1588 liet de graaf van Lanzarote deze kloosterkerk bouwen voor de franciscanen, als dank voor hun hulp bij de missionering van de heidenen. De kerk is erg indrukwekkend door het mooie houten gewelf dat gebouwd is in Mudejarstijl. Tegenwoordig is er in de kerk onder andere een religieus museum ondergebracht.

Zondagmarkt

Elke zondagochtend is er een grote markt in het centrum van Teguise. Vrijwel de hele stad is betrokken bij de markt. In alle straatjes zijn wel kraampjes terug te vinden. Vanaf 9 uur 's ochtends bieden marktkoopmannen allerlei soorten koopwaar aan. Je vindt er naast lokale handelswaar ook standaard marktitems zoals riemen, tassen en zonnebrillen. Ook zijn er veel typisch Spaanse flamencojurkjes te koop. De marktkoopmannen proberen je vaak wijs te maken dat het van een echt duur merk is zoals Gucci. Hou er rekening mee dat dit in 90% van de gevallen niet zo is. Rond 14 uur is de markt weer afgelopen.

Bron: Gabig58, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Gabig58, Flickr (CC BY-2.0)
Bereikbaarheid
De zondagmarkt is duidelijk te vinden. Als je de bordjes Teguise volgt, kom je vanzelf midden op de markt terecht. Hou er wel rekening mee dat de plaats heuvelachtig is en je vaak een stukje bij de markt vandaan moet parkeren. Op parkeerplaatsen net buiten het centrum kan je de auto vaak kwijt voor een paar euro per dag.

Vanuit de bekendste badplaatsen zoals Playa Blanca, Puerto del Carmen en Costa Teguise gaan er op zondag ook touringcars naar de markt toe. Dit is natuurlijk erg handig als je zelf geen huurauto hebt of als je liever niet zelf rijdt in die drukte. Gemiddeld kost dit voor een retour 15 euro per persoon.
© 2017 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Playa Blanca: een stad met mooie strandenPlaya Blanca: een stad met mooie strandenPlaya Blanca is begonnen als klein vissersdorpje en de laatste tientallen jaren uitgegroeid tot een heus toeristenoord.…
Vakantie in Macedonië (Ohrid)Macedonië is een unieke vakantiebestemming. Het is een land vol historie, met veel culturele bezienswaardigheden, maar o…
Autotocht door de Sierra Espuña met Mula en CiezaAutotocht door de Sierra Espuña met Mula en CiezaVanuit Murcia is het erg mooi om een uitstapje te maken door de Sierra Espuña. Je kan starten in Alhama de Murcia en je…

Sion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion is een stad in het Franstalig deel van Zwitserland die gedomineerd wordt door een tweetal rotsen met bijzondere bou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Barni1, Pixabay
  • http://www.mooistedorpjes.nl/landen/spanje/lanzarote/teguise/
  • http://www.vakantiearena.nl/lanzarote/teguise-de-oude-hoofdstad
  • Afbeelding bron 1: Barni1, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Gabig58, Flickr (CC BY-2.0)
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.