Verona: De stad van Romeo en Julia

Verona: De stad van Romeo en Julia Verona is onlosmakelijk verbonden met een van Shakepeare's bekendste werken: Romeo en Julia. Deze stad is namelijk de setting van dit liefdesverhaal. Verona is een oude Romeinse handelsstad, dat reeds beschikt over een intact forum en arena welke kunnen worden bezocht. Te vaak wordt deze stad over het hoofd gezien door toeristen, maar dankzij haar rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden heeft het zeer veel te bieden. Het is het meer dan waard om haar eens een bezoekje te brengen.

De stad Verona

De stad Verona ligt aan de rivier de Adige in Noord-Italië en is de hoofdstad van haar gelijknamige provincie Verona. De stad bevindt zich centraal tussen de steden Milaan en Venetië. Met haar ca. 265.000 inwoners is het een van de grootste steden in de regio. Het bekende Gardameer bevindt zich op ongeveer 30 kilometer van de stad. Sinds het jaar 2000 staat de binnenstad van Verona op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Verona is een van de grootste toeristische trekpleisters van Noord-Italië. Dit komt dankzij haar vele jaarlijkse evenementen, shows, opera's en haar Romeinse geschiedenis. De stad Verona heeft als decor gestaan voor een aantal van werken van Shakespeare, een wereldberoemde Engelse schrijver. Het bekendste is wel 'Romeo en Julia', maar ook de minder bekende stukken 'De Twee Veronezen' en 'De Feeks Wordt Getemd' spelen zich af in deze Italiaanse stad.

Activiteiten

In deze historische Italiaanse stad kan je je echt niet vervelen. De eerste topattractie is een operavoorstelling in het Romeinse amfitheater. Je slaat dan meteen twee vliegen in een klap. Het amfitheater in Verona is namelijk een van de grootste van Italië. Door de rijke historie van de stad, staan er nog veel oude gebouwen en pleinen die stammen uit de Romeinse tijd. Mocht je wat minder van geschiedenis houden en meer van winkelen, dan biedt Verona een mooi winkelcentrum midden in de stad met een uitgebreid aanbod voor ieders portemonnee. Tevens is het balkon uit Romeo en Julia van Shakespeare te bewonderen. De vrouw Julia is namelijk gebaseerd op een echte inwoonster van Verona.

Mocht je je niet kunnen vermaken binnen Verona, dan kan je het altijd daarbuiten zoeken. In de direct omgeving in een straal van 35 km zijn een viertal pretparken te bezoeken: Gardaland, Canevaworld Aqua Paradise Park, Movieland Studios en Parco Acquatico.

Winkels

De belangrijkste winkelstraat van Verona is Via Giuseppe Mazzini. De straat is small en enkel voor voetgangers beschikbaar. Deze straat loopt vanaf Piazza Bra naar Piazza delle Erbe en is ongeveer 500 meter in lengte. Vele stijlvolle en bekende winkeltjes en boetiekjes die beschikken over de laatste mode bevinden zich aan de Via Giuseppe Mazzini. Het is dus ideaal om te shoppen voor Italiaanse kleding, juwelen, schoenen, etc. Er is een breed aanbod en de prijzen variëren van hoog, bij de exclusieve winkels, tot laag, bij de meer mainstream modewinkels. Grote namen als Gucci, Diesel en Bulgari zullen in deze straat te vinden zijn.

Wanneer je de voorkeur geeft aan een overdekt winkelavontuur dan is dat ook mogelijk. Verona beschikt namelijk over een aantal overdekte shoppingmalls. Eén daarvan is Le Corti Venete. Dit is een groot overdekt winkelcentrum met ruim zestig winkels en verschillende eetgelegenheden. Het bevindt zich op 10 kilometer afstand van het centrum van Verona en is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.

Tevens is er een overdekt winkelcentrum met de naam La Grande Mela Shoppingland. Dit is een modern winkelcentrum dat zich op ca. 15 minuten rijden bevindt van Verona. Er zijn meer dan 100 winkels te bezoeken verdeeld over drie etages. Naast winkelen kan je je daar ook vermaken door een bezoekje te brengen aan de bioscoop, de bowlingbaan of een van de vele restaurants.

Bezienswaardigheden

Het Amfitheater in Verona / Bron: Pcdazero, PixabayHet Amfitheater in Verona / Bron: Pcdazero, Pixabay
Het Romeinse Amfitheater
Verona is beroemd voor haar Romeinse amfitheater. Het is de op twee na grootste van Italië. Het is 139 meter lang en 110 meter wijd en het kan 25.000 mensen een plaats bieden. De voorstellingen en gladiatorgevechten die daar plaatsvonden trokken bezoekers aan vanuit de hele regio. De buitenkant van de Arena heeft niet meer de originele witte en roze kleur, maar verkeert nog wel in goede staat. De binnenkant van de Arena is nog helemaal intact zoals het voorheen was.

Het amfitheater wordt gebruikt voor evenementen, markten, voorstellingen en opera's.

 Piazza delle Erbe / Bron: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0) Piazza delle Erbe / Bron: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Piazza delle Erbe
Piazza delle Erbe is een van de mooiste pleinen in Verona. In de tijd van het Romeinse Rijk werd het gebruikt als marktplein en winkelcentrum waar je de beste goederen kon kopen uit de stad.

Aan het plein bevinden zich vele gebouwen uit de oudheid waaronder een oud stadhuis, de Torre dei Lamberti (een klokkentoren) en de Casa dei Giudici (het gerechthof). Daarnaast is ook het Pallazo Maffei te bewonderen. Dat is een historisch paleis dat versiert is met beelden en Griekse goden.

Het oudste monument dat er op dit plein te vinden is, is het de fontein die midden op het plein staat. Hij is in 1368 gebouwd met een beeld dat zich op de fontein bevindt. Dit beeld dateert uit het jaar 380 en heet Madonna Verona.

Piazza Bra

Piazza Bra is het grootste plein in Verona. Aan dit plein zitten vele cafés, restaurants en bezienswaardige gebouwen waaronder het Romeinse amfitheater. Andere historische gebouwen zijn Gran Guardia en Pallazzo Barbieri (het huidige stadhuis).

Piazza die Signori

Piazza dei Signori is een ander plein in Verona met prachtige historische gebouwen die te bewonderen zijn.

 Basiliek van San Zeno / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD) Basiliek van San Zeno / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Basiliek van San Zeno
De Basiliek van San Zeno is en kleine basiliek die zich bevindt in het centrum van Verona op het plein Piazza San Zeno. De basiliek staat vooral bekend om haar crypte waar het fictieve huwelijk plaatsvond van Romeo en Juliet.

Castelvecchio Brug

De Castelvecchio brug is een brug die naar het gelijknamige kasteel loopt. De brug gaat over de Adige rivier. Hij is gebouwd in 1354 door Cangrande II della Scala en was destijds de langste brug in de wereld met een lengte van 48,7 meter. De brug was gebouwd als een soort van nooduitgang zodat Della Scala veilig kon vluchten indien zijn kasteel werd aangevallen. In de Tweede Wereldoorlog werd de brug geheel vernietigd door de terugtrekking van de Duitse troepen, maar in 1949 werd besloten om de brug weer geheel te herbouwen.

Castelvecchio

Castellvecchio is een kasteel dat in de middeleeuwen diende als belangrijkste militaire basis voor de Scaliger-dynastie. De Scaliger-dynastie waren namelijk de leiders van Verona in de middeleeuwen. Het gebouw is niet uitbundig gedecoreerd. Het is een solide kasteel dat bestaat uit rode bakstenen. Dit is een klassiek voorbeeld van een gotische stijl van die tijd. In het kasteel bevindt zich een museum dat in het teken staat van het kasteel en haar geschiedenis.

De Scaliger tombes / Bron: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De Scaliger tombes / Bron: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Scaliger tombes
De Scaliger tombes is een collectie van vijf monumenten die in het teken staan van de Scaligerfamilie, die in jaar 1300 tot 1500 heersten over Verona. Ze bevinden zich op een binnenplaats dichtbij de Santa Maria Antica kerk.

Teatro Romano

Teatro Romano is een oud Romeins openluchttheater in Verona. Het gebouw is echter niet meer helemaal in originele staat. Enkel delen van het podium, de tribune en het backstagegedeelte zijn nog intact. De rest is gerestaureerd. In het theater vinden nog regelmatig voorstellingen en optredens plaats.

Romeo en Julia

Als je in Verona bent, dan kan je niet om het feit heen dat de liefdestragedie van Romeo en Julia zich daar heeft afgespeeld. Het personage Julia heeft echt bestaan en woonde ook in Verona. Haar huis 'Casa di Giulietta' is te bezoeken en ligt op een klein binnenplaatsje. Als je niet weet waar het precies is dan kan je het snel over het hoofd zien. Het een populaire attractie in Verona door het beeld van Julia dat daar staat en het verhaal achter het beeld. Als je namelijk de borst van Julia aanraakt, dan zou je geluk in de liefde hebben.

Ook het huis zelf is toegankelijk voor het publiek en kan je het balkon op. Daarnaast kan je ook een brief schrijven aan Julia. Deze hang je op aan een muur en dan wordt die beantwoord door een van de vele vrijwilligers van de club, il Club di Giulietta.

Veronaanse uitgaansleven

Voor de mensen die graag uit mogen gaan, heeft Verona ook het één en ander te bieden. Het uitgaansleven in Verona is conservatief. Het is gezond en volwassen nachtleven. Er zijn café's en pubs in overvloed, waar in het weekend live muziek wordt gespeeld. Nachtclubs zijn in Verona nauwelijks vertegenwoordigd. Ze zijn op één hand te tellen. Dit in tegenstelling tot de hoeveelheden in bijvoorbeeld Rome of Napels. Daartegenover bied Verona zeer regelmatig concerten, die plaatsvinden in de stad. Ook zijn er regelmatig opera en theater festivals die vele bezoekers trekken. Sommige van deze festivals en evenementen draaien het hele jaar door. Er is dus altijd wat te beleven in Verona.

Overnachten

Gezien het feit dat Verona een minder bekende toeristentrekpleister is dan het nabijgelegen Venetië, liggen de prijzen van hotels en andere overnachtingen aanzienlijk lager dan Venetië. Het goedkoopste kan je overnachten in jeugdherbergen. Hoewel de prijzen nagenoeg gelijk zijn aan elkaar, verschilt de kwaliteit van de overnachting nog wel aanzienlijk. Bekijk eerst recensies van de verschillende mogelijkheden voordat je een beslissingen neemt.

Naast de commerciële mogelijkheden is het ook mogelijk om in Verona te kiezen voor particuliere overnachting. Bij de VVV van Verona kan je lijst aanvragen van families die een dergelijke overnachting aanbieden. Heb je liever vrijheid en privacy, dan kan je kiezen voor een vakantiehuisje of een appartement. Het aanbod is breed en de prijzen hiervan zijn relatief laag.

Het klimaat in Verona

Het weer in Verona is te beschrijven als een vochtig subtropisch klimaat. Het weer in Verona wordt in mindere mate beïnvloed door de Middellandse Zee. De winters zijn kouder dan dichter bij de kust en in de zomer kan de temperatuur hoog oplopen. Gemiddeld ligt de temperatuur in de zomer rond de 30 graden Celsius. De luchtvochtigheid is relatief hoog het hele jaar door.
© 2017 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Romeo en Julia samenvattingRomeo en Julia samenvattingMisschien is het wel het meest bekende liefdesverhaal: Romeo en Julia. Liefde tot de dood ons scheidt. Heb je het toneel…
Muziekcomposities - ComponistenMuziekcomposities - ComponistenWie componeerde de Onvoltooide Symfonie? Wie was de componist die de Rhapsody in Blue (Porgy and Bess) schreef? Wie comp…
De erfenis van William ShakespeareWilliam Shakespeare wordt nog steeds geroemd vanwege zijn grote invloed op de Engels taal. Veel Engelse woorden, citaten…

Zaltbommel: vestingstadje aan rivier de WaalZaltbommel: vestingstadje aan rivier de WaalHet vestingstadje Zaltbommel ligt even ten zuiden van de rivier de Waal in het zuidwesten van de provincie Gelderland. D…
Een stedentrip naar de Zuid-Hollandse stad DelftEen stedentrip naar de Zuid-Hollandse stad DelftEr zijn talloze leuke steden in Nederland die de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Niet alleen de grootste en beken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Webandi, Pixabay
  • http://www.worldtravelguide.net/verona/nightlife
  • http://www.rugzaktrips.nl/europa/verona.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_theatre,_Verona
  • Radius J, Verona: De arena en meer..., Pharos Uitgevers
  • Afbeelding bron 1: Pcdazero, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 4: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.