Berlijn; Geschiedenis van de stad

Berlijn kent een geschiedenis die terug gaat tot in de 13 eeuw. De huidige stad Berlijn is ontstaan toen de twee kleine stadjes Berlijn en Cölln samen één stad gingen vormen aan het begin van de 14e eeuw. Pas toen keurvorst Frederik II zijn residentie naar de stad verhuist, begint Berlijn te groeien.

Algemeen

Anno 2008 is Berlijn uitgegroeid tot een stad van bijna 900 km². En is sinds de val van de Berlijnse muur de hoofdstad van het Verenigd Duitsland. Voor 1989 bestond Duitsland uit West- en Oost Duitsland met ieder zijn eigen hoofdstad. Dit waren respectievelijk Bonn en Berlijn.

Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland aan de rivier de Spree. Berlijn is niet alleen de hoofdstad van het land, het is ook een deelstaat. Deze deelstaat is in 2001 heringedeeld en ging van 23 terug naar 12 districten. Binnen de Europese Unie is Berlijn één van de grootste steden en niet alleen op cultureel (festivals en nachtleven), politiek en wetenschappelijk gebied. Tevens is de stad één van de groenste steden van Europa; 18% van de stad is natuur en park; 7% bestaat uit water (meren, rivieren en kanalen).

Ondanks dat de stad nog “maar” 800 jaar bestaat heeft het een lange geschiedenis en is er veel te zien.

Ontstaan van Berlijn

1230-1469

Berlijn bestaat van oorsprong uit twee steden, namelijk Berlijn en Cölln. Het waren de twee graven Johan I en Otto III die rond 1230 deze twee steden samenvoegden tot de stad Berlijn-Cölln. Berlijn komt al in 1251 voor in de analen, Cölln wordt 10 jaar later voor het eerst genoemd.

Pas in 1307 besluiten ze om samen te gaan tot één stad, welke vanaf dit moment een eenheid was en een bolwerk vormde tegen heersers uit andere delen van het hedendaagse Duitsland. Dorpen ten noorden en zuiden werden bij Berlijn gevoegd en Berlijn-Cölln werd een Hanzestad. De Hanzestad word in 1448, na hevig onlusten, opgeheven. Ook de stedelijke autonomie verdwijnt.

In 1451 besloot keurvorst Frederik II (uit het huis Hohenzollern) zijn residentie in deze stad te bouwen. Dit was geheel tegen de wens van de lokale bevolking.

1470-1701

In 1470 plaatsen de Brandenburgse keurvorsten hun zetel in Berlijn. In 1539 bekeert keurvorst Joachim II zich tot de leer van Luther. Dit maakt de stad Berlijn tot een protestants bolwerk.

In 1617 verschijnt het eerste weekblad in de stad. Nog geen jaar later is het verwikkeld in de Dertig jarige Oorlog. Volgens de geruchten overleven maar 6.000 Berlijnse burgers deze oorlog.

Dan begint in 1685 de uittocht van de Hugenoten uit Frankrijk. Velen komen naar Berlijn en vinden hier hun nieuwe woonplaats.

In 1701 kroonde keurvorst Frederik III zichzelf tot koning Frederik I van Pruisen. Onder zijn regeringsbeleid groeit Berlijn tot een koninklijke- maar ook regeringshoofdstad. Er worden vele gebouwen ontworpen en de kleinzoon van Frederik I, Frederik II zet het architectonische herontwerp van Berlijn voort, onder andere met hulp van Knobelsdorff.

1702- 1900

Rond 1719 vind een volkstelling plaats. Hieruit blijkt dat er bijna 65.000 inwoners zijn, waarvan 1/5 deel bestaat uit hugenoten. Aan het begin van 1800 zijn er ongeveer 170.000 Berlijnse inwoners.

In 1806 bezet Napoleon de stad, en zal hier 3 jaar blijven. In 1808 krijgt Berlijn zijn zelfbestuur terug. De stad bloeit op, gebouwen worden ontworpen door onder andere Schinkel en Lenné legt parken aan.

Na 1871 werd, nadat het Duitse Rijk was uitgeroepen, Berlijn hoofdstad van dit rijk. Het aantal burgers groeit naar ruim 1.000.000. Vanaf dit moment bleef wel het aantal inwoners groeien, maar de economie stagneert. Het gevolg is dat er armoede ontstaat.

Berlijn sinds begin 1900

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de bevolking van Berlijn in opstand, de stad verkeerde in een diepe crisis. De economie was nog steeds slecht, maar de cultuur krabbelde een beetje op. Theater en film, een geweldig nachtleven “bombardeerde” Berlijn tot de Gouden Jaren van de jaren ’20.

De crisisjaren in heel Duitsland houden aan en Adolf Hitler krijgt door zijn politieke speeches veel mensen van het Duitse volk achter zich. Hij begint aan het begin van de jaren ’30 aan zijn opmars. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en ook gedurende deze oorlog heeft Berlijn het zwaar te verduren.

Na de capitulatie van Nazi Duitsland wordt Berlijn in vier stukken opgedeeld:
  • Het oosten staat onder bestuur van de Sovjet Unie
  • Het Zuidwesten krijgt de Verenigde Staten als bestuurder
  • Het Westen wordt toegewezen aan Groot-Brittanië
  • Het Noordoosten staat onder beheer van Frankrijk

Op 13 augustus 1961 wordt een begin gemaakt met de bouw van de Berlijnse Muur, die de stad verdeeld in West en Oost. Deze 43,5 km lange muur zal blijven staan tot 9 november 1989, toen werd deze neergehaald. Dit symbool van de Koude Oorlog heeft aan vele vluchtende burgers, bij de Muur, het leven gekost. Op 19 april 1999 vond de eerste zitting plaats van de Federale Regering.

Berlijn in de 21 eeuw

Het millennium is gevierd in de Brandburger Tor, er is sinds de val van de muur veel veranderd in Berlijn. De wonden van de muur zullen altijd zichtbaar blijven en het westelijk deel van de stad zal altijd rijker zijn.

Na de val van de muur kwam de ontwikkeling van het oostelijk deel van de stad pas goed op gang. In de jaren ’20 van de vorige eeuw was Berlijn een bruisende metropool en dat probeerde het oostelijk deel terug te vinden. De stad van nu heeft 6.000.000 inwoners en blijft groeien. R wordt naarstig gezocht naar de juiste invalshoek om de stad te kunnen ontwikkelen en de economie in een opwaartse spiraal te duwen, als gaat dat tot nu toe erg moeizaam.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1972Voor het eerst in de geschiedenis bereikte België in 1972 de finales van het EK. Dat jaar werd België ook gekozen tot he…
EK voetbal 1988West-Duitsland is het gastland voor het EK van 1988. Dit jaar weet België zich niet te kwalificeren voor de eindronde va…
De DDR en de BRDNa de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland onder de geallieerden verdeeld. Het oosten werd hierdoor communistisch en het w…
EK voetbal 1960De Europese versie van het WK voetbal is natuurlijk het EK. In Europa is het een even groot feest als het WK. Ook dit to…

Glastonbury, SomersetEr zijn maar weinig plaatsen in Engeland die zo met legenden omweven zijn als Glastonbury in Somerset. Veel van de legen…
Berlijn; AlexanderplatzAl lange tijd is de Alexanderplatz het ontmoetingscentrum van het oostelijk deel van Berlijn. Dat de stad na de oorlog i…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 14-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.