Toeristisch Salamanca

Toeristisch Salamanca Salamanca ligt in de Spaanse regio Castilië en León, zo'n 2 uur rijden ten westen van Madrid. Het is dé studentenstad van Spanje, maar staat ook bekend als toeristische trekpleister.

Historie

Salamanca is gesticht rond 400 voor Christus door een van oorsprong Keltische stam. In 200 voor Christus belegerde Hannibal Salamanca. Later, in 146 voor Christus, werden de Romeinen de baas in de stad en werd het een belangrijke halte op de Zilverroute, die van Noord-Spanje naar Zuid-Spanje liep.
Na de val van het Romeinse Rijk bezetten verschillende stammen Salamanca, tot in 712 de Moren de stad veroveren. De Moren plunderen de stad regelmatig en ze raakt in verval. Na het jaar 1000 komt er weer een opleving. De Universiteit van Salamanca wordt in 1218 gesticht en is hiermee de oudste universiteit van Spanje. Deze bestaat nog steeds.
Christoffel Columbus bezocht in 1486 koningin Isabelle van Castilië om te pleiten voor zijn reis naar het Westen. Rond 1580 waren er zo'n 6000 studenten aan de universiteit.
Sinds 1988 behoort het oude centrum van de stad tot het Werelderfgoed van UNESCO.

Oficina integrada de Turismo de la Junta de Castilla y León y ayuntamiento de Salamanca

Oftewel de VVV bevindt zich op het Plaza Mayor. Houd rekening met de siësta, waardoor het bureau door de weeks tussen 14.00u en 16.30u gesloten is. In de zomer is de VVV langer open dan in de winter.
De VVV heeft vele verschillende brochures over de bezienswaardigheden van Salamanca. Met de bijbehorende gratis kaart van de stad kan men hier een mooie route uitstippelen. Ook kan hier de Salamanca-Card gekocht worden, waarmee alle musea en bezienswaardigheden gratis bezocht kunnen worden.

Bezienswaardigheden

Plaza Mayor

Het Plaza Mayor van Salamanca is een groot plein in het centrum van de stad. Het wordt gezien als één van de mooiste pleinen in Spanje. Het is gebouwd in de traditionele Spaanse barok-stijl en is een populaire plek voor toeristen en inwoners van Salamanca. De onderste verdieping van de gebouwen bevatten winkels en restaurant, maar het gemeentehuis is ook gehuisvest aan het Plaza Mayor.
De bouw van dit Plaza Mayor begon in 1729 en was voltooid in 1755. Het plein is een onregelmatig vierkant en geen van de façades heeft dezelfde hoogte. Er zijn zes ingangen en er hangt een grote klok (El Reloj. In het originele ontwerp zouden er nog twee torens worden gebouwd aan weerszijden van de klok, maar dit is nooit gerealiseerd, omdat de constructie te onveilig zou zijn.
Op het Plaza Mayor worden markten georganiseerd, maar ook optredens.

Convento de las Dueñas

Dit Convento is een klooster in Salamanca. Het werd opgericht in 1419 in het woonhuis van juana Rodríguez Maldonado. Ze wilde dat het klooster een religieus toevluchtsoord zou zijn voor adellijke dames. De naam van het klooster is in het Nederlands Klooster van de Meesteressen. Eerst woonden deze meesteressen in een deel van een paleis, maar in 1533 werden daar een kerk en dit klooster gebouwd. De kloosterorde is daar altijd blijven wonen.
Het klooster heeft de vorm van een onregelmatige vijfhoek, omdat er al bestaande gebouwen omheen stonden. Het heeft twee verdiepingen.

Oude kathedraal en Nieuwe kathedraal

Men begon met het bouwen van de oude kathedraal in 1152 en zo'n 100 jaar later was de bouw pas voltooid. Voor de bouw van de nieuwe kathedraal is er een stuk van de oude afgebroken. Beide kathedralen zijn tegen elkaar aangebouwd en de oude kathedraal kan bezichtigd worden via de nieuwe. Met de bouw van de nieuwe kathedraal werd in 1513 begonnen en uiteindelijk werd ze ingewijd in 1733. In 1887 werd de kathedraal benoemd tot Spaans nationaal monument. Bij iedere renovatie die sinds de bouw heeft plaatsgevonden, is er een figuur toegevoegd op de façade van de kathedraal. De meest bekende hiervan is de astronaut, die bij de laatste renovatie werd toegevoegd.

Casa de las Conchas

In het Nederlands is dit het Huis met de schelpen. Dit huis is een stadspaleis en één van de markantste gebouwen in de oude stad van Salamanca. Het werd vanaf 1493 gebouwd. De gevel is versierd met meer dan 300 schelpen, wat een verwijzing kan zijn naar de orde van Sint-Jacob (in eerste instantie werd het huis gebouwd voor de rector van de Universiteit, die ridder in de orde van Sint-Jacob was) of naar het familiewapen van Juana de Pimentel (de schoondochter van de rector). Het gebouw diende als paleis, gevangenis en sinds 1993 als bibliotheek. De binnenplaats is een heerlijk rustige plek, om even bij te komen.

Mercado Central de Salamanca

Deze grote binnenmarkt ligt vlakbij Plaza Mayor. De markt is geopend in 1909, omdat de gemeente een open markt niet hygiënisch vond. In 2001 is het gebouw volledig gerestaureerd. Er zijn twee verdiepingen binnen dit gebouw, vol met permanente marktkramen. Op de markt zijn allerlei levensmiddelen verkrijgbaar. Vooral vers vlees en verse vis wordt er veel verkocht.

Universidad de Salamanca

De Universiteit van Salamanca werd in 1218 geopend. Het is de oudste universiteit van Spanje en de op-twee-na oudste universiteit van Europa. Vanuit heel Europa komen jaarlijks vele studenten naar Salamanca om aan deze universiteit te mogen studeren. Vooral taalstudies, rechten en economie staan goed aangeschreven. Aan deze universiteit worden ook taallessen gegeven voor buitenlanders. Omdat het Spaans in Salamanca in zijn meest pure vorm wordt gesproken, wordt er gezegd dat dit de beste plaats is om Spaans te leren.
Columbus heeft van de aardrijkskundigen van deze universiteit gebruik gemaakt, door hen te vertellen over zijn voorgenomen route (via het Westen naar Indië).
Op de façade van de universiteit is een kikker op een schedel gebeiteld. De legende gaat dat degene die de kikker kan vinden, zonder hulp van een ander, binnen een jaar gaat trouwen.
De universiteit is te bezichtigen door middel van een rondleiding, waarvoor kaartjes bij de ingang gekocht kunnen worden.

Parque de los Jesuitas

Vertaald in het Nederlands is dit het Park van de Jezuïeten. Het ligt wat buiten het centrum van Salamanca en is daardoor relatief onbekend bij toeristen. Het park is bijna een kilometer lang en 300 meter breed. Veel inwoners van Salamanca brengen hier hun vrije tijd door. Er zijn verschillende sportvelden, voor bijvoorbeeld voetbal, basketbal en volleybal. Vaak zitten er studenten in het park met een gitaar en zingen zij de mooiste muziek. Oudere inwoners van Salamanca lopen hier graag rond en kunnen hier genieten terwijl ze op een bankje zitten. In de omgeving van het park zijn vele kleine supermarktjes. Het park is open van zonsopgang tot zonsondergang.

Parque de la Aldehuela

Dit park is vooral erg druk op paasmaandag. Dan wordt er door alle inwoners van Salamanca (en de studenten die ervan op de hoogte zijn) gepicknickt om Tweede Paasdag te vieren.
De rest van het jaar is dit ook een heerlijk park om doorheen te lopen of om te gaan zitten. Er is een sportpark met een zwembad (open van 1 juni t/m 31 augustus) en iedere zaterdagochtend is er een markt op de parkeerplaats.

Centro Comercial EL TORMES

Ten zuiden van de oude stad van Salamanca, aan de andere kant van de rivier, ligt het winkelcentrum El Tormes. Dit moderne winkelcentrum bevat vele winkels, restaurants, bioscoopzalen en een miniclub voor kinderen. Er zijn twee verdiepingen en het gebouw heeft airconditioning, waardoor het een welkome afwisseling is op een warme zomerdag in Salamanca.

Praktische Informatie

Om in Salamanca te komen vanuit Nederland, is het het makkelijkst om te vliegen naar Madrid. Vanuit Madrid rijden er ieder uur bussen naar Salamanca, die er 2,5 uur over doen om de stad te bereiken. Salamanca heeft ook een treinstation, van waaruit iedere dag treinen vertrekken naar Madrid, Porto, Lissabon, Parijs en vele andere bestemmingen.
In Salamanca zelf zijn genoeg hotels, binnen en buiten de muren van de oude stad, waar altijd wel een kamer vrij is. De mensen in Salamanca spreken over het algemeen wel wat Engels, maar vinden het veel prettiger om in het Spaans aangesproken te worden. Dan zullen ze meer hun best doen om te helpen.
Salamanca is te bezoeken in één dag, maar dit betekent wel dat er niet genoten kan worden van de sfeer van de stad. Juist als men er meerdere dagen doorbrengt, kan men zich aanpassen aan het gemoedelijke tempo van de stad.
Men kan Salamanca het beste te voet verkennen, aangezien de meeste delen van de stad voetgangersgebieden zijn. De stad is niet erg groot, waardoor een auto overbodig is.
© 2014 - 2024 Bucket, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaans leren in SpanjeSpanje en Spaans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er lijkt dan ook geen betere oplossing dan de taal Spaans te l…
Spaans: handige woordjes voor op vakantieSpaans: handige woordjes voor op vakantieGaat u op vakantie naar Spanje, of naar Midden- of Zuid-Amerika? Dan het het best lastig om bijvoorbeeld duidelijk te ma…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…

Stedentrip Austin, AmerikaStedentrip Austin, AmerikaAustin is een stad in Texas, Amerika die zeer de moeite waard is om eens te bezoeken. De stad heeft een aantal prachtige…
Stedentrip Atlanta, AmerikaStedentrip Atlanta, AmerikaAtlanta is een prachtige stad in Amerika, maar vooral voor Europese toeristen nog redelijk onontdekt. Zonde, want de sta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jentges, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Salamanca_(stad)#Bezienswaardigheden
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Convento_de_las_Due%C3%B1as_(Salamanca)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Plaza_Mayor,_Salamanca
  • http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Salamanca
  • http://www.mercadocentralsalamanca.com/
  • http://maps.google.nl
  • http://www.eltormes.com/
Bucket (12 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.