China, land van Ping en Pong: fabels en feiten over China

China, land van Ping en Pong: fabels en feiten over China De titel staat symbool voor veel fabels en feiten die men met China in verband brengt. Loempia's en pagodes, maar ook amandelvormige ogen en lange vlechten. Veel misverstanden bestaan er ook over de Chinese eetcultuur: "Ze eten alles behalve schepen, tanks en duikboten....." Oké, China ligt dan wel een heel eind weg, maar een aantal van ons is er al geweest of weet er in ieder geval alles van. Toch is er een aantal interessante feiten die zelfs hén zal verbazen. Is China inderdaad het land van de lange vlechten en de kleine voetjes?

Lange vlechten

Lange vlechten zijn allang uit de mode in China, maar inderdaad waren die, samen met kaalgeschoren mannenhoofden, ooit voorschrift in China. Om die reden droegen de Chinese mannen vaak petten of mutsen, simpelweg omdat ze anders te koud zouden krijgen op het hoofd.

Kleine maat damesvoeten

"Waar gebeurd", zo kan men ook het verhaal van de kleine voetjes bestempelen. Die werden ooit bij de vrouwen letterlijk vastgebonden totdat de botten een voor een braken, waarna die verkeerd maar smal weer samengroeiden. De mannen vonden dat aantrekkelijk. Het was een schoonheidsideaal vergelijkbaar met het vroegere corset in Europa.

China een land van draken

Wáár is ook dat China het land van de draken is. Die zijn daar natuurlijk niet in het echt, maar ze zijn een belangrijk symbool voor geluk. De keizer zat op een drakentroon, bij belangrijke feesten werden drakendansen opgevoerd en de mensen geloofden dat draken als waterminnende dieren voor goede oogsten konden zorgen. Het is waar dat de Chinezen een bijzondere band met de draak hebben. Ze bestrijden die niet en houden hem ook niet voor boosaardig. In China wordt de draak beschouwd als de voorouder van de mens en heerser van het water. Draken behoorden ook tot de insignes van Chinese keizerlijke huizen. Omdat ze zichzelf vaak als afstammelingen van de draken beschouwden, waren er afbeeldingen van draken op de keizerlijke gewaden en de keizerlijke gebouwen.

De draak bepalend voor de ontwikkeling van het weer in China

Draken vormen dus een wezenlijk bestanddeel van de Chinese cultuur. De draak bepaalt de seizoenen en de oogst. In de winter woont hij in het water, in de vroege zomer stijgt hij op naar de hemel. Dat is in China de tijd dat de grote regenperiode aanbreekt. Volgens de legende bepaalt de draak hoe het weer zich zal ontwikkelen. Als de draak te ver naar boven reikt, zal het water de aarde niet bereiken en zal de oogst slecht zijn. Als de draak niet hoog genoeg stijgt, dan begint het zo zwaar te regenen zodat overal overstromingen voorkomen.

Hoog stemgeluid bij Chinese mannen

De hoge stem van de Chinese ambtenaar die de kinderenboekenhelden Jim en Lukas de toegang tot het paleis weigerde, was óók geen toeval. Integendeel, de auteur doelde daarmee op het feit dat de keizer in vroeger eeuwen zijn hoge rechterlijke ambtenaren liet ontmannen, zodat deze niet met de keizerin konden aanpappen.

Chinese taal, de meest gesproken taal ter wereld

China is het land met de meeste mensen ter wereld. Elke vijfde persoon op aarde is een Chinees! Chinees is dan ook veruit de meest gesproken taal in de wereld. Chinese kinderen gaan al op zeer jonge leeftijd hele dagen naar school omdat het Chinese schrift niet zo makkelijk te leren is. Er bestaan geen letters, maar karakters. Soms heeft een woord zelfs zijn eigen karakter. Meer weten?

Schrijfwijze in China

En dat Chinezen van boven naar beneden schrijven, klopt trouwens ook niet meer. Dat doen ze al lang zoals ook wij dat gewend zijn, van links naar rechts en van boven naar beneden.

De Chinese Muur

Het land heeft vele gezichten: er zijn hete woestijnen, hoge, koude bergen, tropische bossen en eindeloze vlaktes, waar rijst wordt verbouwd. China heeft een zeer oude boeiende beschaving, waar 5000 jaar geleden al een zeer hoge cultuur heerste. China bezit ook het grootste bouwwerk ter wereld: de Chinese Muur, gebouwd om de Chinezen te beschermen tegen krijgshaftige ruiters van de Russische steppevolkeren.

Chinese eetcultuur

Veel geruchten en misverstanden zijn er ook over de lokale eetcultuur. "Ze eten alles behalve schepen, tanks en duikboten" zegt men in het westen wel eens spottend. Dat is natuurlijk niet waar. Maar de inwoners van China verorberen soms toch dingen die óns westerlingen tot spontane braakneigingen brengen. Daarentegen kan een Chinees niet begrijpen hoe wij kaas kunnen eten, omdat dat in hun ogen beschimmelde melk is. Bovendien missen zij een enzym om melk te verteren. De kaas zou hen als een steen op de maag liggen.

Dat Chinezen mieren eten is een misverstand

Vaak is er ten aanzien van die eetcultuur echter gewoon sprake van een misverstand. Mieren eten die in de bomen klimmen, luidt een gerucht. "Bah", zullen sommigen van ons denken. Maar het is helemáál niet vies, juist heerlijk! Dat beweerden ten minste een aantal jonge studenten die tijdens een workshop deze maaltijd kookten en opaten. De "mieren" zijn in werkelijkheid gehakt op noedels en de Chinezen hebben het alleen dáárom zo genoemd omdat het lijkt op krioelende mieren én omdat het leuk klinkt.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinees leren op de middelbare schoolChinees leren op de middelbare schoolVanaf 2017 wordt Chinese taal en cultuur een examenvak op het voortgezet wetenschappelijk onderwijs (vwo). Staatssecreta…
Chinees leren goed voor je loopbaanChinees leren goed voor je loopbaanDoor chinees te leren verzeker je jezelf van een plus voor de carrièreladder. Met name in economische opzicht hebben Eur…
Mandarijn, de meest gesproken taal ter wereldOngeveer 3000 jaar geleden is het Mandarijn ontstaan een Chinese taal. De omschrijving Chinese taal is niet helemaal cor…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…

Dafje in en dagje uit in de WeerribbenDafje in en dagje uit in de WeerribbenAls je echt een leuk dagje uit wil is het huren van een Dafje een aanrader. Eenmaal plaatsgenomen achter het dunne stuur…
Antarctica, terugreis over “Lake” DrakeAntarctica, terugreis over “Lake” DrakeNa goed geslapen te hebben vanwege een kalme zee, blijkt die ook bij het opstaan rustig. Het is zelfs zo windstil dat de…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.