Kamperen: Welke papieren moet je meenemen op vakantie?

Het zal je maar gebeuren. Je staat bij de grens met je auto, klaar voor een geweldige kampeervakantie. Je laat je paspoort zien, maar tot je grote schrik is hij verlopen! Om dit soort dingen te voorkomen, is het handig van tevoren grondig te onderzoeken welke papieren je mee moet nemen op vakantie.

Paspoort/identiteitskaart

Een paspoort moet je altijd meenemen wanneer je op vakantie gaat. Het is je toegangspas tot alle landen in de wereld. Een identiteitskaart is ook een mogelijkheid. Let er op dat een identiteitskaart je niet toegang geeft tot alle landen. Wanneer een land niet op de achterkant van de ID-kaart staat, is het nodig om een paspoort aan te schaffen. In de volgende landen is een identiteitskaart voldoende:

Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord Ierland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenie, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Let er ruim van te voren op dat je paspoort of ID-kaart niet verlopen is wanneer je op vakantie gaat. Het kost veel tijd om deze te laten verlengen. Soms heb je voor een land ook nog een visum nodig. Het is handig dit ook van tevoren te controleren.

Medische gegevens/ medisch paspoort

In 2001 is het medisch paspoort geïntroduceerd in Europa. Zon paspoort is niet verplicht maar het kan erg handig zijn op vakantie. Het medische paspoort bevat gegevens over de medicijnen die je inneemt. Ook bevat het gegevens over het verleden, zoals ziektes of aandoeningen. In een dringende situatie kan men je in het buitenland sneller helpen. Het Europese Medisch Paspoort is verkrijgbaar bij de huisarts, apotheek, medisch specialisten, GGD's, patiëntenverenigingen en medische hulpdiensten.


Voertuigpapieren: kentekenbewijs, rijbewijs en APK-keuringsbewijs

Wanneer je gebruik maakt van de openbare weg is het nodig een kentekenbewijs bij je te hebben. De volgende delen moet je bij je hebben: het Voertuigbewijs (kentekenbewijs deel I) en het Tenaamstellingbewijs (kentekenbewijs deel II).
Vanaf 1 september 2003 zijn ook alle aanhangwagens, caravans en opleggers met een gewicht van meer dan 750 kilogram verplicht een eigen kentekenplaat en kentekenbewijs te hebben. Zorg dat je ook deze papieren bij je hebt en dat je een kenteken aanvraagt wanneer dit nog niet gebeurd is.

Ook je rijbewijs moet je natuurlijk altijd bij je hebben. Zowel je kentekenbewijs als je rijbewijs mogen niet verlopen zijn. Controleer dit dus tijdig.

Let erop dat de auto APK-gekeurd is. Ook in het buitenland moet je een APK-keuringsbewijs kunnen laten zien. De APK-keuringen zijn in Europa nog niet door alle landen erkend. Daarom moet een APK-keuring altijd in het land van herkomst uitgevoerd worden. Waarschijnlijk zal dit in de toekomst nog veranderen, zodat de APK-keuring ook in het buitenland gedaan kan worden.

Verzekeringspapieren

Een autoverzekering is nodig wanneer je naar het buitenland gaat met de auto. Het is daarom belangrijk te controleren of de autoverzekering die je hebt ook dekking biedt in het land waar je naartoe gaat. Een aanhangwagen of caravan moet ook verzekerd zijn. Die vallen binnen de WA-verzekering. Soms moet voor de overige kosten een aparte verzekering worden afgesloten. Neem altijd alle verzekeringspapieren mee, je hebt ze nodig wanneer je betrokken raakt bij een aanrijding of ongeval.


Reserveringspapieren

Wanneer je gereserveerd hebt voor een camping, is het nodig je reserveringspapieren mee te nemen. Zo kun je bewijzen dat je gereserveerd hebt en dat je eventuele aanbetalingen hebt gedaan.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto overschrijvenAuto overschrijvenU kunt een auto laten overschrijven op het postkantoor. Neem dan wel de juiste documenten en delen van het kentekenbewij…
Kentekencard in plaats van papieren kentekenbewijsKentekencard in plaats van papieren kentekenbewijsSinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Deze vervanging is vooral gericht op…
Stappenplan bromfiets/scooter kopenStappenplan bromfiets/scooter kopenZodra u een nieuwe bromfiets of scooter koopt moet u diverse stappen volgen om dit tot een goed einde te brengen. Zo moe…
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…

SVR, Stichting Vrije Recreatie, kamperen bij de boerDe Stichting Vrije Recreatie is een organisatie zonder winstoogmerk die het kampeerders mogelijk maakt om op de boerderi…
Campingbeoordeling Kop van Noord-HollandAl 8 jaren trekken wij elke zomer naar de kop van Noord-Holland voor onze vakantie. Menig camping hebben we al bezocht.…
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 11-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.