MadNes - surf- en muziekfestival op Ameland

MadNes - surf- en muziekfestival op Ameland Sinds 2008 heeft Ameland een festival met de naam MadNes. Het is een surf-, skate- en muziekfestival en vindt in juni plaats op het strand bij Nes. Een vriendenclub startte het evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een feest voor watersporters en muziekliefhebbers. Bijzonder aan het festival is de gemoedelijke sfeer en de aandacht voor duurzaamheid. In 2016 is MadNes ook op Terschelling te vinden op Terschellings Oerol. Het festival is 'curator' en verzorgt twee dagen de programmering op de Betonning en maakt tegelijk reclame voor het festival op Ameland. In 2018 is MadNes onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa en draait het mee in het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat is. MadNes is zo geliefd, dat het in korter tijd al is uitverkocht.
Bron: MadNesBron: MadNes

Het surf-, skate- en muziekfestival op het strand bij Nes


Geschiedenis van het surf- en muziekfestival op Ameland

Het waren vier strandwachten die tijdens het papiertjes prikken op het strand een idee kregen. Ze vergaapten zich aan de zonsondergang en de golven van de Noordzee die op het Amelander strand rolden. Een perfecte plek voor een surf- en muziekfestival, dachten ze. Dat plan legden ze voor aan hun baas Floris Oud van strandpaviljoen De Buren van Nes en MadNes werd geboren. Dat strandpaviljoen is intussen afgebroken maar MadNes bestaat nog steeds. Bij de strandovergang staat sinds voorjaar 2016 een nieuw strandpaviljoen met de naam 'Sjoerd'. Deze Sjoerd is net als duizenden anderen gek op MadNes.

MadNes

In 2007 kwam de vriendengroep van muziek- en watersportliefhebbers samen en ze bedachten een festival zoals dat nog niet op Ameland werd georganiseerd. In 2008 was het eerste festival een feit en het was van begin af aan een doorslaand succes.
MadNes paart surfen en skaten aan muziek en theater en de afgelopen jaren hebben de organisatoren ontdekt dat dit een puike combinatie is. Het festival voorziet in een behoefte. Niet alleen Ameland vindt MadNes een fijne aanvulling van de evenementenkalender; liefhebbers uit heel Nederland weten het eiland van MadNes te vinden. MadNes organiseert het festival ook nog eens op een duurzame manier.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Samenwerking

MadNes is alleen al door de naam onlosmakelijk verbonden met het eiland. Doe maar gek en doe het bij Nes op het eiland: MadNes. Het festival wordt tevens mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking met diverse partijen op het eiland:
 • Strandpaviljoen Sjoerd;
 • KNRM;
 • Muziek van Ameland;
 • Surfscholen van Ameland;
 • Vele vrijwilligers.

Lessen en muziek

Overdag zijn er lessen en clinics en wordt er met skimboard-, golfsurf- en windsurf testmateriaal gewerkt. Verder zijn er op het strand allerlei creatieve workshops. De avonden worden gevuld met muzikale optredens van diverse bands. Meer dan twintig bands en acts bestijgen het podium in de feesttent. MadNes organiseert tevens een fijne strandschoonmaak en werkt met duurzame materialen.
MadNes duurt van vrijdag tot en met zondag.

Lucky People Center

In de grote tent op het strand staat een naaimachine en een buttonapparaat waarmee in het Atelier Ameland geknutseld kan worden met stof en draad. Het atelier is uitgebreid met allerlei creatieve technieken voor wie even niet wil watersporten. Er is tevens een MadNes kledingwinkel.
Een greep uit de activiteiten:
Bron: MadNesBron: MadNes
 • Slippers maken
 • Button maken
 • Muts haken
 • Thee samenstellen
 • Cupcakes versieren
 • Schminken
 • gedichten maken
 • Liefde uitdelen
 • Strandjurkje naaien
 • T-shirt naaien
 • Strandtas maken van oude kite

Clinic

Tijdens MadNes kun je meedoen aan de volgende clinics:
 • Golfsurfen
 • Skimboarden
 • Kitesurfen
 • Longboarden
 • Kitebuggyen
 • Skateboarden
 • Zonnecellen bouwen
 • Dans
 • Suppen
 • Graffiti
 • Theater
 • Capoeira
 • Lomography
 • Windsurfen
 • Landsurfen

Golfsurfen

Je staat op een plank op het water en laat je voortstuwen door de golven.

Skimboarden

Je verplaatst je met je plank (skimboard) over het water. Dit kan op een heel dunne laag water en op golven.

Kitesurfen

Je staat op een kleine plank en laat je trekken door een vlieger (kite).

Longboarden

Skaten op een lang skateboard.

Kitebuggyen

De buggy met drie wielen wordt voortgetrokken door een kite.

Skateboarden

Op het strand staat en halfpipe en een miniramp waar de hele dag op geskate kan worden.

SUP

Stand Up Paddle; je staat op een board en peddelt.

Graffiti

Met spuitbussen verf aan de slag. De spuitbusen zijn CFK vrij.

Capoeira

Een spel van aanvals- en verdedigingstechnieken op muziek.

Lomografie

Fotograferen vanuit de heup.

Windsurfen

Windsurfen is plankzeilen op een surfplank met zeil.

Landsurfen

Op een surfboard op wieltjes is een zeil gemonteerd waarmee je over het strand kunt surfen.

Kaartjes

MadNes verkopt kaartjes waarmee te toegang krijgt tot alle clinics, het avondprogramma, twee nachten op de camping, een keer avondeten en twee keer lunch, bus verbinding camping veerboot, gebruik van testmateriaal en vervoer van surfspullen.
Eilanders kunnen een passe partout kopen.

Bron: MadNesBron: MadNes
Bron: MadNesBron: MadNes

Duurzaam

MadNes profileert zich nadrukkelijk als duurzaam festival. Niet alleen maakt de organisatie werk van het opruimen van het strand, ook wil het een platform zijn voor duurzame technologische ontwikkelingen.
Het festival wil bijdragen aan een mentaliteitsverandering door te demonstreren dat duurzaamheid en festival samen kan gaan.
MadNes beleeft in 2012 haar eerste lustrumfestival.

Bazzookas Award

In 2010 kreeg MadNes de Bazzookas Award, een prijs ingesteld door de band Bazzookas. MadNes kreeg de prijs als festival met de beste sfeer van alle festivals waar de band Bazzookas in 2010 had opgetreden. De prijs was vooral bedoeld om de vrijwilligers te eren. Het prijzengeld was bestemd voor een vrijwilligersfeest.

MadNes elk jaar weer anders

Elk jaar programmeert de organisatie nieuwe activiteiten, nieuwe clinics en nieuwe grappen. Geen MadNes jaar is precies hetzelfde als het jaar daarvoor. Zo was er in 2013 een titanenstrijd van twee BMX-teams op de ramp die op het strand staat. Dat jaar waren ook de wensvlaggen nieuw, Wishes in Motion. Leuk om zelf te maken en de vlaggenlijn in de wind is een mooi gezicht. De Surfrider Foundation is verschillende jaren paraat. Deze organisatie zet zich in voor schoon water, schone stranden en behoud en bescherming van surfspots. Editie MadNes 2014 presenteerde een speciaal programma voor kinderen en senioren: MadKIDS en MadSeniors. De ereparty in De Melkweg in Amsterdam werd geïntroduceerd en de organisatie riep de fans op om 'onhaalbare ideeën' te melden. Wat onhaalbaar lijkt wil MadNes haalbaar maken.

Friese PopAwards

In december 2014 is MadNes genomineerd voor de Friese PopAwards. Het zijn prijzen van Stichting Friese Pop, de stichting die een stimulans geeft aan het popklimaat van Friesland. Stemmen op MadNes kan via de website www.frieslandpop.nl
Op 19 december werd de winnaar bekendgemaakt. MadNes won niet maar was al heel blij met de eer van nominatie. In 2016 is het MadNes Festival werderom genomineerd maar haalt net niet de eerste plaats.

Eiland van Hidde Dirks Kat

In 2018 was Ameland het Eiland van Hidde Dirks Kat, de walvisvaarder die overwinterde bij de Eskimo's en die daarover heeft verhaald in een dagboek. Tijdens MadNes 2018 werd aandacht besteed aan het kajakken zoals de Eskimo's dat deden en de Inuit het nog steeds doen. De techniek van het eskimoteren en het maken van de eskimorol kan daar geleerd worden. Dat jaar begon met een oversteek van de Waddenzee per kajak.

De volgende MadNes

MadNes vindt begin juli plaats.

MadNes

Legenda
A. MadNes

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Piet Paulusma op AmelandPiet Paulusma op AmelandPiet Paulusma, de beroemde weerman van SBS6, Omroep Max en Omrop Fryslân, verschijnt in het hele land op locatie om zijn…
Horizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op WaddenzeeHorizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op WaddenzeeElk jaar doet een vloot platbodems de Waddeneilanden aan om de eilanden te verrassen met mooie voorstellingen en grappig…
Ameland in 2009 - Jaar van de BultrugrecensieAmeland in 2009 - Jaar van de BultrugAmeland in 2009 is het tweede deel in de serie jaarboeken over het eiland. Met de nummer twee is een serie geboren. Twaa…

Midzomerfeest in het dorp Buren op AmelandMidzomerfeest in het dorp Buren op AmelandIn het midden van de zomer vindt in Buren op Ameland het Midzomerfeest plaats. Dorpsbelang Buren is de organisator van d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MadNes logo
 • Persbureau Ameland
 • MadNes website
 • Afbeelding bron 1: MadNes
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: MadNes
 • Afbeelding bron 4: MadNes
 • Afbeelding bron 5: MadNes
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.