Leidse Lakenfeesten, vierdaags festival

Het begin van de zomer wordt in Leiden gemarkeerd door de Lakenfeesten. Gedurende vier dagen is het een groot feest in de sleutelstad. Het evenement trekt jaarlijks vele bezoekers en is een van de hoogtepunten op de evenementenkalender van Leiden. Dit jaar vierde de stad de 26e editie van het feest en opende weer traditioneel met de peurbakkentocht!

Geschiedenis van de Lakenfeesten

De Lakenfeesten worden georganiseerd sinds 1985 onder leiding van Aad van der Luit. Dit jaar heeft hij echter de organisatie overgedragen aan een ander bestuur onder leiding van Richard van Leeuwen, Jelle Splinter en Nilles Raken.

De naam voor het festival verwijst naar de geschiedenis van de stad, waarin laken een zeer grote rol speelde. Gedurende de Gouden Eeuw was Leiden de op één na grootste stad van Nederland door de textielnijverheid. Dit was op gang gekomen door de vluchtelingen uit Vlaanderen die hun kennis met zich mee brachten de stad in. De gehele 17de eeuw was Leiden dé grote textielstad bij uitstek. In de 18de eeuw raakte dit echter weer in verval door beschermende maatregelen in Frankrijk en door de hoge lonen. Het inwoneraantal van de stad daalde van 70.000 naar 30.000 aan het einde van de 18de eeuw en rond 1815 waren er zelfs nog maar 27.000 inwoners in Leiden.

De Lakenfeesten spelen in op deze gebeurtenissen. Ze staan allereerst in het teken van de grote glorie van de stad tijdens de Gouden Eeuw, maar door te openen met de Peurbakkentocht onderstrepen ze ook de periode van armoede.

De verschillende onderdelen van de Lakenfeesten

Sportcity Peurbakkentocht

Hiermee openen traditioneel de Lakenfeesten op de eerste dag. Een peurbak was in de geschiedenis van Leiden niet iets heel florissants. De armoede was in de 18de eeuw op een gegeven moment zo groot dat mensen in platte schuiten over de grachten voeren en peurden naar paling om aan voedsel te komen. Tijdens de Lakenfeesten is de Peurbakkentocht een groot spektakel. Op platte schuiten worden door de deelnemers de mooiste creaties uitgebeeld. Zelf zijn ze ook uitgedost in de kleurrijkste kostuums en varen zo rond door de grachten van Leiden. Dit spektakel trekt ieder jaar weer vele bezoekers die feestend de peurbakken langs zien trekken.

Leiden Culinair

Dit staat enigszins los van de Lakenfeesten en wordt ook al 25 jaar georganiseerd. Verschillende restaurants doen mee aan dit evenement en stellen zich op bij de Garenmarkt om bezoekers hun gerechten te laten proeven. De sfeer is altijd zeer goed door verschillende muziekbands die komen optreden.

Museumnacht

Dit onderdeel bestaat pas drie jaar, maar is al een begrip in Leiden. De musea van Leiden stellen zich in de avonduren open voor publiek en organiseren allerlei activiteiten voor optimaal vermaak. Zo kunnen er workshops worden bijgewoond, lezingen worden gevolgd en in de Hortus Botanicus is muziek. Alle musea organiseren iets binnen hun eigen specialisatie. Na sluiting zijn er afterparty's, verzorgd door de sociëteit Quintus en LVC.

Overige activiteiten en Dragonboatrace

De Beestenmarkt wordt tijdens de Lakenfeesten omgetoverd tot een kermis waar jong en oud zich kan vermaken. Verder verzorgd de Leidse Kluchten Compagnie toneelspelen waarbij alles op de hak genomen wordt en zijn er markten waarbij bijna alles te koop is. Ook kan met oude ambachten leren en is er een expositie over Leids laken.

Als afsluiting van de Lakenfeesten wordt het Leids Kampioenschap Dragonboatrace georganiseerd. Hierbij wordt er geracet met drakenboten door de grachten van de Apothekerswijk. Trommelaars op de boten proberen het tempo op te voeren en maken het een bijzonder spektakel.

Ieder jaar komen er meer activiteiten bij en ook de bezoekersaantallen blijven stijgen.
© 2011 - 2023 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…
Feesten in FrigilianaFrigiliana is een klein dorpje in Zuid-Spanje, dat ongeveer 6 kilometer achter Nerja ligt op zo'n 400 meter hoogte. Het…
Mussenbroeck, uitvinder van de Leidse fles en pyrometerPieter van Musschenbroeck (1692-1761), geboren en gestorven te Leiden, is professor geweest aan de universiteit van Duis…
De Burning Man belevingDe Burning Man belevingIeder jaar in augustus wordt er in de gloeiend hete woestijn van Nevada een acht dagen durend festival gehouden, het Bur…
Kermis in Tilburg, de grootste kermis van de Benelux!Kermis in Tilburg, de grootste kermis van de Benelux!De kermis in Tilburg is de grootste van de Benelux en wordt elk jaar gehouden in de laatste volle week van juli, dit is…
Bronnen en referenties
  • www.museumnachtleiden.nl
  • www.lakenfeesten.nl
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.