Luxemburg: Hollenfels, Ansembourg, Hunnebour en Mersch

Luxemburg: Hollenfels, Ansembourg, Hunnebour en Mersch Luxemburg is een belangrijke tussenstop op de autoroute richting het zuiden: Frankrijk, Spanje of Portugal. Vooral omdat Luxemburg traditioneel al jarenlang lagere accijnzen hanteert dan Nederland. Maar veel vakantiegangers nemen niet de moeite om het land te leren kennen. Dat is jammer, want Luxemburg biedt voor iedereen wat wils: je kunt er een sportieve vakantie houden met kanoën, wandelen of fietsen door de natuur, lekker shoppen in stad Luxemburg, burchten bezoeken of pittoreske plaatsjes aandoen als Echernach en Larochette. We zoomen in op Hollenfels en omgeving. In Hollenfels kun je verblijven in een vakantiewoning of een jeugdherberg, voor een rustige vakantie in een klein dorp met veel natuur. Voor natuurliefhebbers die van rust houden. Het dorp kent geen hotel en ook geen camping.

Hollenfels, Ansembourg, Hunnebour en Mersch


Legenda
A. Hollenfels
B. Luxemburg

Hollenfels

Het dorp

Hollenfels is een dorp in het Groothertogdom Luxemburg. Het dorp ligt in de gemeente Tuntange in het kanton Mersch. Er wonen 238 mensen (peiljaar: 2005). Het dorp is vooral bekend vanwege het kasteel, Burcht Hollenfels, dat tegenwoordig dienst doet als ecologisch centrum en waar na de Tweede Wereldoorlog een jeugdherberg 'tegenaan' is gebouwd. Ook volwassenen kunnen daar verblijven in een eigen kamer met stapelbed (http://youthhostels.lu/en). Het dorp heeft één restaurant waar je vanaf ongeveer 10 euro een heerlijke maaltijd kunt krijgen. Vooral voor wandelaars en fietsers is Hollenfels een geschikt dorp om één of meerdere weken te verblijven. Hardlopen kan vanwege het heuvelige landschap een uitdaging zijn en met een beetje geluk tref je een vosje dat de weg oversteekt. In deze omgeving zie je veel wielrenners op de weg.

Je kunt vanuit Hollenfels gemakkelijk tripjes maken naar bijvoorbeeld de stad Luxemburg of toeristisch stadjes als Echternach, Larochette, Vianden of Clervaux, bezienswaardigheden of natuurgebieden. Mensen die geen auto hebben kunnen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Er is een busverbinding tussen Hollenfels en Mersch en Luxemburg stad.

Jeugdherberg met daarachter burcht Hollenfels / Bron: Martin SulmanJeugdherberg met daarachter burcht Hollenfels / Bron: Martin Sulman
Kerkje te Hollenfels / Bron: Martin SulmanKerkje te Hollenfels / Bron: Martin Sulman
Omgeving Hollenfels / Bron: Martin SulmanOmgeving Hollenfels / Bron: Martin Sulman

Hollenfels

Legenda
A. Église Saint-Sébastien
B. Jeugdherberg Hollenfels
C. Restaurant-Pizzeria Il Trio

Vakantiehuisjes in Hollenfels

Het dorp heeft geen hotel of een camping, maar je kunt wel particuliere vakantiehuisjes huren via bijvoorbeeld 'www.letzeburg.nl'. Via deze aanbieder kun je een vrijstaand, eenvoudig, doch netjes ingericht chalet huren op een afgescheiden deel van een boerderij. Er zijn wel veel vliegen in de zomer, maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf het balkon heb je een mooi uitzicht over burcht Hollenfels en de vallei. Het chalet heeft rechtsachter een beschut tuintje (waar je zou kunnen barbecueën) met schommels.

Het vakantie-chalet / Bron: Martin SulmanHet vakantie-chalet / Bron: Martin Sulman
Uitzicht vanaf het chalet / Bron: Martin SulmanUitzicht vanaf het chalet / Bron: Martin Sulman
Uitzicht op burcht Hollenfels / Bron: Martin SulmanUitzicht op burcht Hollenfels / Bron: Martin Sulman

'Vallei van de Zeven Kastelen'

Legenda
A. Kasteel Koerich
B. Kasteel Septfontaines
C. Kasteel Ansembourg
D. Burcht Hollenfels
E. Kasteel Schoenfels
F. Kasteel Mersch


'Vallei van de Zeven Kastelen'

Op een hoogte van 315 meter ligt op een klif, Burcht Hollenfels. Vanwege de ligging is de burcht al van heinde en verre te zien. De burcht waakt over de Eisch. Het dorp Hollenfels behoort tot de legendarische 'Vallei van de Zeven Kastelen', zo genoemd vanwege kastelen in Koerich, Septfontaines, Ansembourg (Château d'Ansembourg en Burcht Ansembourg), Hollenfels, Schoenfels en Mersch. Er is een nationale wandelweg die je door de idyllische 'Vallei van de Zeven Kastelen' leidt met haar majestueuze burchten, burchtruïnes en kastelen, waarvan enkele zorgvuldig zijn gerestaureerd en toegankelijk zijn voor bezoekers. Wandelaars kunnen langs stille wegen, omgeven door weiden en bossen, de sporen van het verleden volgen.

Kasteel of burchtOpengesteld voor bezoek
KoerichBezichtiging en begeleide tocht mogelijk; geen audiotour
SeptfontainesBezichtiging niet mogelijk
Château d'AnsembourgDe Franse tuinen zijn geopend voor publiek en bezichtiging van het kasteel is mogelijk
Burcht AnsembourgHet kasteel is niet toegankelijk
HollenfelsBezichtiging niet mogelijk (wel toegang tot de veranda met mooi uitzicht)
Schoenfels Bezichtiging niet mogelijk
MerschBezichtiging niet mogelijk

Burcht Hollenfels

De burcht van Hollenfels bestaat uit een 40 meter hoge donjon (een middeleeuwse verdedigbare woontoren), een hoektoren, een verdedigingsmuur en een woonkamer. Een stenen brug over de gracht geeft toegang tot de burcht. Op het pleintje tref je een waterput en vanaf de veranda van de woonkamer heb je een prachtig en indrukwekkend uitzicht over het dal.

In 1192 wordt burcht Hollenfels voor het eerst genoemd. Het was het jaar dat Ludolf, Heer van Hollenfels, de waterrechten kreeg van de abdij van Marienthal, die op slechts 400 meter afstand ligt. In 1929, was de kasteel door de tand des tijds aangetast en vervallen in een ruïne. Grootschalige restauratiewerkzaamheden werden uitgevoerd door de Luxemburgse architect J. Schoenberg. Tussen 1945 en 1948 werd het kasteel gebruikt als een kamp voor krijgsgevangenen. In 1948, verwierf de Luxemburgse staat het gebouw en creëerde er een jeugdherberg.

Burcht Hollenfels vanaf de straatkant / Bron: Martin SulmanBurcht Hollenfels vanaf de straatkant / Bron: Martin Sulman
Burcht Hollenfels vanuit de kant van de jeugdherberg / Bron: Johnny Chicago, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Burcht Hollenfels vanuit de kant van de jeugdherberg / Bron: Johnny Chicago, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ingezoomd op burcht Hollenfels / Bron: Martin SulmanIngezoomd op burcht Hollenfels / Bron: Martin Sulman

Hollenfels in de kunst

Er is een band tussen Hollenfels en Nederland via de kunst. De grote Nederlandse landschapsschilder Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) heeft een reeks van negen monumentale Luxemburgse landschappen voortgebracht, die de meester tussen 1846 en 1848 in zijn atelier in Kleef vervaardigde voor koning Willem II der Nederlanden. Willem II was een ware 'kunstkoning'. Hij wordt zo genoemd omdat geen andere Nederlandse vorst zoveel aandacht en geld besteedde aan het verzamelen van kunst. Koekkoek werd door de Hollandse koning Willem II op een reis naar Luxemburg begeleid. Dat was in 1845. Koekkoek maakte toen voorstudies en schetsen, die hij later uitwerkte tot grote olieverfschilderijen. De Luxemburgse landschappen zijn de hoogste uitdrukking van zijn kunstenaarschap. Eén van de werken betreft 'Burcht Hollenfels in Luxemburg', olieverf op doek 87,5 x 118 cm uit 1847.

B.C. Koekkoek (1803-1862)<BR>
'Burcht Hollenfels in Luxemburg'<BR>
Olieverf op doek 87,5 x 118 cm<BR>
1847B.C. Koekkoek (1803-1862)
'Burcht Hollenfels in Luxemburg'
Olieverf op doek 87,5 x 118 cm
1847
B.C. Koekkoek / Bron: Willem Steelink sr. (1826  1913), Wikimedia Commons (Publiek domein)B.C. Koekkoek / Bron: Willem Steelink sr. (1826 1913), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Willem II der Nederlanden in 1840 / Bron: Jan Adam Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Willem II der Nederlanden in 1840 / Bron: Jan Adam Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ansembourg

Het dorp

Ansembourg is een dorp gelegen aan de Eisch, in de gemeente Tuntange en het kanton Mersch in Luxemburg. Ansembourg telt 40 inwoners (peiljaar: 2001). Ansembourg kent maar liefst twee kastelen: de Burcht Ansembourg, gelegen op een heuvel, en het Château d’Ansembourg, in het rivierdal, bij het dorp. Het in elegante Franse stijl gebouwde Château d’Ansembourg is een 17e-eeuws kasteel, op een kilometer afstand van de hoger gelegen middeleeuwse Burcht Ansembourg, ook wel 'het oude kasteel' genoemd. In het hoofdgebouw van Château d’Ansembourg is een informatiecentrum ingericht.

Château d’Ansembourg / Bron: Martin SulmanChâteau d’Ansembourg / Bron: Martin Sulman
Château d’Ansembourg / Bron: Martin SulmanChâteau d’Ansembourg / Bron: Martin Sulman
Château d’Ansembourg / Bron: Ipigott, Wikimedia Commons (CC0)Château d’Ansembourg / Bron: Ipigott, Wikimedia Commons (CC0)

Parc du Château

De tuinen van het kasteel zijn vrij toegankelijk en vormen een sfeervolle omgeving voor een wandeling. Je wordt omringd door barokke terrassen, beelden, struiken, bomen en een vijverpartij. Het is aangenaam toeven in dit parc du Château en het ademt een romantische sfeer. De tuin wordt goed bijgehouden; het ziet er verzorgd en netjes uit.

Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman

Hunnebour

Legenda
A. Hunnebour
B. Parkeergelegenheid 1
C. Parkeergelegenheid 2

Hunnebour

Tussen Hollenfels en Mersch ligt de bron van de Hunnebour. Een steile wandeling door het bos met redelijk goede markeringen voert je naar het schilderachtige plekje. Wel moet gezegd dat de paden af en toe begroeid kunnen zijn met doorns en distels en brandnetels. Het pad is op sommige gedeelten door onkruid overwoekerd, waardoor je je moet vastklampen aan struiken en takken om je een weg te banen, soms klauterend over boomstammen die over het pad liggen (zie foto's). Ter bescherming is het daarom aangeraden een lange broek te dragen en het pad is niet geschikt voor zeer jonge kinderen, ouderen, minder validen en wandelwagens. Vanaf twee verschillende locaties kun je de klim maken. Op beide plekken kun je je auto parkeren. Ondanks de markeringen, kun je de weg kwijtraken vanwege de begroeiing die soms voor en over de bordjes groeien. Vooral aan het einde van het seizoen.

Half begroeide paden en een omgevallen boom met kluit (midden) / Bron: Martin SulmanHalf begroeide paden en een omgevallen boom met kluit (midden) / Bron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Op naar... Hunnebour / Bron: Martin SulmanOp naar... Hunnebour / Bron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Hunnebour / Bron: Martin SulmanHunnebour / Bron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman

Mersch

Legenda
A. Topaze Shopping Center Mersch
B. Kasteel Mersch
C. Centre aquatique de Mersch Krounebierg
D. Station Mersch
E. Camping Krounebierg

Mersch

Het stadje

Mersch telt ongeveer 7.500 inwoners en is de ideale uitvalsbasis voor de 'Vallei van de Zeven Kastelen' (zie boven). Het stadje waar de rivier de Mamer en de Eisch in de Alzette vloeien, heeft niet echt een stadshart waar je fijn kunt winkelen. Mersch heeft daarentegen wel een overdekt winkelcentrum, 'Topaze Shopping Center', met voldoende parkeergelegenheid. Een bezienswaardigheid in Mersch is het kasteel van Mersch dat dateert uit de 12e eeuw.

Zwembad en wellness

Mersch biedt ook ontspanning voor het hele gezin in de vorm van 'Centre aquatique de Mersch Krounebierg'. Een openlucht en overdekt zwembad met zwembaden, plonsbad, springtoren, glijbaan, alsook een wellness met drie buiten-sauna's, één binnensauna, stoombad, whirlpool, waterbekken op het terras, avontuurdouches, solariums en - niet te vergeten - een restaurant, waar je een betaalbare maaltijd of snack kunt bestellen.

Openbaar vervoer en verblijf

Mersch heeft een station waar twee keer per uur een trein vertrekt naar stad Luxemburg. Het heeft ook goede busverbindingen naar andere locaties in Luxemburg. Mersch heeft een familiecamping (Camping Krounebierg) en een aantal hotels in verschillende prijsklassen.

Topaze Shopping Center / Bron: Martin SulmanTopaze Shopping Center / Bron: Martin Sulman
Kasteel Mersch / Bron: Emmanuel Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Kasteel Mersch / Bron: Emmanuel Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Centre aquatique de Mersch Krounebierg / Bron: Martin SulmanCentre aquatique de Mersch Krounebierg / Bron: Martin Sulman
© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbeeldreis LuxemburgLuxemburg is niet de meest beroemde vakantiebestemming. Maar wie een weekje van huis wil met de auto en veel wil zien is…
nieuws uitgelichtBetrouwbare medische informatie op internet vindenObjectieve en betrouwbare gezondheidsinformatie vinden online, is geen sinecure. Google heeft een toepassing gelanceerd…
Een bankrekening in Luxemburg openenEen bankrekening in Luxemburg openenLuxemburg gold sinds jaar en dag als het Mekka voor buitenlandse belastingbetalers die vluchtten voor de fiscus. De keuz…
Leuk vakantiewerk op een campingLeuk vakantiewerk op een campingOp zoek naar vakantiewerk? Vakantiewerk op een camping kan een leuke uitdaging zijn. Er zijn verschillende banen op camp…

Flåm en de FlåmsbanaFlåm en de FlåmsbanaIn de Noorse Provincie Sogn og Fjordane aan het einde van de Aurlandsfjord ligt het kleine dorpje Flåm, dat al sinds ein…
Fuerteventura: de ideale strandbestemmingFuerteventura: de ideale strandbestemmingMet meer dan 150 stranden is Fuerteventura de ideale strandbestemming. De schitterende goudgele stranden zijn de belangr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fr:User Lordjim, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • B.C. Koekkoek-Huis. Barend Cornelis Koekkoek. http://www.koekkoek-haus.de/nl/koekkoek.html
 • F. van Ruitenbeek, B. Hiddema. Luxemburg. ANWB, 2008.
 • http://youthhostels.lu/en
 • Tentoonstelling: Voor de koning geschilderd. B.C. Koekkoek en het Luxemburgse landschap. http://www.jan-marque.com/nl/Artikel.2012.Tentoonstelling.Romantische.Landschappen.B.C.Koekkoek.Huis.Haus.htm
 • Wikipedia. Burcht Ansembourg. https://nl.wikipedia.org/wiki/Burcht_Ansembourg
 • Wikipedia. Hollenfels https://en.wikipedia.org/wiki/Hollenfels
 • Wikipedia. Hollenfels Castle. https://en.wikipedia.org/wiki/Hollenfels_Castle
 • Wikipedia. Mersch. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mersch
 • www.letzeburg.nl
 • www.visitluxembourg.com
 • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 6: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 7: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 8: Johnny Chicago, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 9: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 10: Willem Steelink sr. (1826 1913), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 11: Jan Adam Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 12: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 13: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 14: Ipigott, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 15: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 16: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 17: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 18: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 19: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 20: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 21: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 22: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 23: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 24: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 25: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 26: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 27: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 28: Emmanuel Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 29: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-04-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 40
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.