Het eiland Cres

Het eiland Cres is een van de grootste eilanden in de Adriatische Zee. Het eiland is een relatief onbekend eiland, maar kent wel toerisme. De toeristen gaan vaak naar plaatsjes als Cres, Osor, Martinscica en Valun. Het eiland is zeer geschikt voor de natuurliefhebbers.

Cres

Het eiland Cres

De hoofdstad van Cres is de gelijknamige stad Cres. Het eiland is het op twee na grootste eiland in de Adriatische Zee, heeft een omtrek van 404 kilometer en telt 3250 inwoners. Cres bevindt zich in het noordelijke deel van de Baai van Kvarner. Het eiland is niet per vliegtuig te bereiken, maar per ferry en is verbonden met het eiland Losinj. De beide eilanden zijn met elkaar verbonden door een schraagbrug. Het hoogste punt van het eiland is Gorice, deze is 648 meter hoog. Van hieruit is er een prachtig uitzicht op de Baai van Kvarner. Het heeft een heuvelachtig landschap, met in het zuiden prachtige wijngaarden en olijfbomen.

De Natuur

Cres kent een ongerept natuurgebied en is grotendeels begroeit met bos. Het eiland kent zo'n 1500 verschillende planten en 190 vogelsoorten. Een van de bekendste vogelsoorten de witkoppige gier, is een beschermde vogelsoort. Daarnaast is het eiland ook bekend om de vele dolfijnen, dit komt mede door het schone zeewater dat om het eiland gelegen is en is de enige manier om te kunnen overleven. De dolfijnen worden in deze beschermde omgeving geobserveerd door wetenschappers.
De kustlijn van het eiland heeft vele inkepingen. Reis je af naar het noorden van het eiland, dan zal je zien dat dit deel juist gekenmerkt wordt door de steile rotsen, terwijl er In het westen en het zuiden van het eiland baaien en kiezelstrandjes zijn.

De Geschiedenis

De eerste inwoners

Het eiland is voor het eerst bewoond in het nieuwe steentijdperk. Door de continue doorstroom van mensen heeft het eiland een rijk cultureel en historisch erfgoed achtergelaten. Er zijn nog resten van steden terug te vinden uit de tijd van de Republiek van Venetië. Zo zijn er verschillende ruïnes, kloosters en katholieke kerken te vinden op het eiland. Voor zover men weet zijn de eerste bewoners van het eiland Liburniërs, deze inwoners stonden bekend als uitstekende zeelui. De visserij was daarom ook een belangrijk handelscentrum. Deze bevolking woonde hier ongeveer vanaf de 7e eeuw voor onze jaartelling.

De Romeinse tijd

In de Romeinse tijd nam de zeevaart toe in het plaatsje Osor. In deze tijd kende het eiland vele Romeinse kenmerken, zoals tempels, forum en theaters.

In de 16e, 17e en 18e eeuw wisselden de machthebbers van eiland af. Hierbij gaat het om de Fransen, Oostenrijkers en Venetianen. Ook door deze eeuwen heen bleef visserij een belangrijk handelscentrum.

Bezienswaardigheden

De Sv. Marija Snjezinakerk

De Sv. Marija Snježinakerk is samen met het stedelijk museum een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. In het huis waar het stedelijk museum gevestigd is, werd in 1529 de beroemde Kroatische schrijver-filosoof Franjo Petric geboren.

Het hoogste punt

Het is ook zeker de moeite waard om naar de twee hoogste punten van het eiland te gaan. Het allerhoogste punt is de berg Gorice van 648 meter hoog. Het andere hoogste punt is de Sis van 638 meter hoog.

Museum van Osor

Een andere bezienswaardigheid is het Museum van Osor. Het museum is gevestigd in een voormalig stadhuis. In dit museum kan men een collectie bezichtigen van stenen gedenktekens uit het Romeinse tijdperk, maar ook uit de middeleeuwen.

Martinscica

Martinscica is een jonge en zeer mooie stad op het eiland Cres, gelegen aan een grote baai. De stad kent veel mediterrane vegetatie, zandstranden en uitstekende visrestaurants. De stad heeft een beschermde haven, om deze reden is het een essentiële stop voor jachten die onderweg zijn naar het zuiden. Martinscica kent een historische kern met daarin de middeleeuwse kerk St. Martinus. Vanuit deze kerk, die verbouwd is in de 19e eeuw is de naam voor de stad Martinscica ontstaan. Naast deze kerk is ook het klooster met St. Jeronimuskerk zeker een bezoek waard. Het is gebouwd rond het jaar 1500 door de edele familie Bokina.

Het Vrana meer

Ben je iemand die liever de natuur in gaat? Het Vrana meer is een van de diepste zoetwatermeren van Oost Europa. Het meer bevindt zich midden op het eiland, heeft een maximale diepte van 76 meter en een omtrek van 5,75 km². Het waterniveau ligt boven het zeeniveau, maar het diepste punt ligt onder het zeeniveau. Het Vrana meer dient als drinkwatervoorziening voor de eilanden Cres en Losinj. Het meer is om deze reden geheel afgesloten en is daarom verboden terrein. Ondanks dat er niet gezwommen mag worden is het toch zeker de moeite waard om te gaan genieten van het mooie landschap. Het meer heeft een eigen mythe. Er zou zich op de bodem van het meer namelijk een kasteel bevinden.
© 2014 - 2022 Gwendolyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…
Kroatië; Het eiland KRKOp haar zestiende ging mijn moeder voor het eerst alleen met een vriendin op vakantie naar Joegoslavië. Ondertussen best…
De Gouden Hoorn op Brac in KroatiëDe Gouden Hoorn op Brac in KroatiëBrac in Kroatië, door de Italianen ook wel Brazza genoemd, is het grootste Dalmatische eiland in de Adriatische zee. Bra…
Reizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuigReizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuigWanneer je op vakantie gaat naar Kroatië zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf in dit land te verplaatsen. De ef…

DFDS Seaways cruise IJmuiden-Newcastle: info en vaartijdenDFDS Seaways cruise IJmuiden-Newcastle: info en vaartijdenDFDS Seaways verzorgt per ferry overtochten tussen IJmuiden en Newcastle Upon Tyne. Aan boord van het schip zijn vele ve…
Isle of Wight, een eiland voor de kust van Groot-BrittanieEen klein, relatief onbekend eiland voor de Britse zuidkust. Lang niet iedereen kent het eiland Wight maar zodra je er g…
Bronnen en referenties
  • http://www.stedentripper.com/blog/4944/mooiste-onbekende-eilanden-europa/
  • http://www.kroatie.nl/eilanden/cres
  • http://www.naarkroatie.nl/eilanden-kroatie/cres-kroatie.html
  • http://www.camps-cres-losinj.com/nl/eiland-cres-historie.aspx
  • http://www.vakantiearena.nl/kroatie/het-eiland-cres
  • http://www.cres24.com/nl/bezienswaardigheden-cres/
  • http://www.kvarner.eu/kvarner.php?h=eiland%20Cres-Losinj
  • http://www.adriagate.com/Kroatie-nl/Martinscica-island-Cres
Gwendolyn (17 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.