Tønder in Denemarken en de Trilaterale Waddenzee Conferentie

Tønder in Denemarken en de Trilaterale Waddenzee Conferentie Tønder is een prachtig stadje in het zuiden van Denemarken. Het ligt net over de grens van Duitsland in de gemeente die dezelfde naam draagt. Tønder is in februari 2014 het toneel van de Trilaterale Waddenzee Conferentie. De kust van de gemeente is de Deense waddenkust, het gebied dat bij het Werelderfgoed Waddenzee hoort. De drie landen die aan de Waddenzee grenzen, Nederland, Duitsland en Denemarken, confereren over waddenzaken.

Tønder in Denemarken

Tønder ligt in de regio Zuid-Denemarken (Syddanmark) en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Deense Waddeneiland Rømø en de Deense Waddenzee. Tønder telt ongeveer 12.500 inwoners en is de grootste plaats van de gemeente. Het stadje kreeg in 1243 stadsrechten en heeft in het een groei doorgemaakt en groeide in 7 jaar tijd van een stadje met 8.000 inwoners naar 12.500. In Tønder kun je je heel goed verstaanbaar maken in het Duits en dat is geen wonder. Het ligt in het grensgebied met Duitsland, om precies te zijn 5 kilometer over de grens, waar tot in de 19e eeuw onenigheid was tot welk land het gebied behoorde. In de Middeleeuwen was het een havenstad aan de westkust van Sleeswijk. Tønder verloor de toegang tot de zee vanwege landaanwinningswerken en daarmee werd het havenstad af. Het verloor daardoor ook zijn betekenis als handelsstad. Tønder pakte een andere bedrijvigheid op en ontwikkelde zich in de 17e eeuw als stad van de kantproductie. Het grensgebied, het noorden van Sleeswijk kwam na 1920 definitief onder Deens beheer.

Tønder Festival

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Volksmuziekliefhebbers zullen de Deense stad kennen van het Tønder Festival, dat voor de eerste keer werd gehouden in 1975. Aan de basis van het festival staat een groep enthousiaste jongeren die hun muzieksmaak wilden delen met anderen. Het groeide uit tot een jaarlijks festival. Het Tønder Festival is inmiddels een van Europa's meest gerespecteerde folk en roots muziek festivals. Er is onder meer muziek uit Ierland, Schotland, Engeland, de VS, Canada en Scandinavië te horen. De sfeer en ambiance van het Tønder Festival zijn legendarisch en het festival is uitzonderlijk goed georganiseerd. De organisatie doet al die jaren geen concessie aan kwaliteit en haalt alles uit de kast om de standaard hoog te houden. Ze bieden een delicaat evenwicht tussen vernieuwing, continuïteit en comfortabele vertrouwdheid en dat is essentieel gebleken voor muzikanten, publiek en organisatoren en medewerkers. Er zijn vele workshops, masterclasses en sessies en ook voor jong talent is er een plaats op het podium. Het festival vindt plaats in het laatste volle weekend van augustus en wordt georganiseerd door Tønder Festival Foundation en Tønder Festival Association. Inmiddels zijn er vier fulltime medewerkers in dienst voor de administratie en muziekboekingen. Er werken 2000 vrijwilligers aan mee en er worden jaarlijks 23.000 tickets verkocht voor concerten op negen podia. In 2014 treden The Chieftains er op.

Waddenzee Nationaal Park

De Waddenzee voor de kust van Denemarken is sinds 2010 een nationaal park, Nationalpark Vadehavet. Het gebied wordt beschermd. Er komen jaarlijks miljoenen vogels die er tijdens de trek foerageren en rusten. In het gebied leven ook de grootste zoogdieren van het land, de zeehonden, naast vele soorten vissen, kleine dieren en planten die je alleen maar in het waddengebied kunt vinden. In het gebied zijn verschillende soorten ‘zon’ te aanschouwen:
  • Black Sun;
  • Gray Sun;
  • White Sun.

Black Sun

De Black Sun wordt veroorzaakt door miljoenen spreeuwen die in formatie als een pulserende wolk door de lucht schieten. Vooral tegen de gekleurde zonsonderganglucht is dat een adembenemend gezicht.

White Sun

De witte zon en een variant op de Black Sun en wordt in het Deens Hvid Sol genoemd. De witte zon wordt gevormd door grote vluchten zwanen die jaarlijks door het gebied trekken.

Grey Sun

Een andere variant is de grijze zon, de Gray Sun, oftewel de Grå Sol. Dit fenomeen wordt gevormd door tienduizenden poolganzen die tegelijkertijd opstijgen en zo een enorme wolk van vogels vormen.

Trilaterale Waddenzee conferentie

De Waddenzee strekt zich uit over drie landen: Nederland, Duitsland en Denemarken. Deze drie werken op verschillende niveau’s samen waar het gaat om de Waddenzee. Eenmaal in de vier jaar wordt er een trilaterale regeringsconferentie georganiseerd. In maart 2010 was dat op het Duitse Waddeneiland Sylt en in februari 2014 is dat in Tønder in Demarken. Op verschillende gebiedsniveau's en via verschillende instanties en organen is er overleg. Er zijn hoge, midden en lagere overheden aanwezig, natuurorganisaties, terreinbeheerders, ondernemers en media die praten over leven, werken in en beschermen van de Waddenzee.

De trilaterale Waddenzeeconferentie is een regeringsconferentie waar ministers van Denemarken, Duitsland en Nederland aan deelnemen. De conferentie levert een gezamenlijke verklaring op over de samenwerking. De conferentie van 2010 op Sylt leverde een gezamenlijke verklaring op die ‘2010 Joint Declaration on the Protection of the Wadden Sea’. Deze vernieuwde Gezamenlijke Verklaring vervangt de vorige die in 1982 was opgesteld. De trilaterale regeringsconferenties worden voor bereid door het Common Wadden Sea Secretariat (CWSS). Een van de onderdelen van de conferentie is een rapport over de kwaliteit van de Waddezee, Quality Status Report.

Tentoonstelling

Onderdeel van de twaalfde internationale regeringsconferentie over de bescherming van de Waddenzee is een tentoonstelling met de titel: ”Interpretation and education are the keys to the understanding of the Wadden Sea.”

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
International Wadden Sea School (IWSS) - Waddenzee schoolInternational Wadden Sea School (IWSS) - Waddenzee schoolDe International Wadden Sea School (IWSS) is een netwerk van natuurcentra die een educatief programma aanbieden waarin h…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Werelderfgoed Waddenzee – Unesco WorldheritageWerelderfgoed Waddenzee – Unesco WorldheritageDe Waddenzee van Nederland en Duitsland staat sinds 2009 op de Unesco werelderfgoedlijst van natuurlijk erfgoed. Denemar…
Denemarken – van Ribe naar MarneDenemarken – van Ribe naar MarneEen vakantie, in dit geval naar Ribe in Denmarken, houdt tevens in dat je op een gegeven moment de terugreis moet aanvaa…

Stadswandeling door LondenStadswandeling door LondenWanneer je Londen bezoekt, wil je wel graag alle bezienswaardigheden aandoen. Zoveel mogelijk zien en zoveel mogelijk do…
Goedkoop interrailenMet een InterRail pas kun je onbeperkt met de trein door Europa reizen. Je kunt interraillen zo duur maken als je zelf w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • www.toender.dk
  • www.waddenzee.nl
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.