Tønder in Denemarken en de Trilaterale Waddenzee Conferentie
Tønder is een prachtig stadje in het zuiden van Denemarken. Het ligt net over de grens van Duitsland in de gemeente die dezelfde naam draagt. Tønder is in februari 2014 het toneel van de Trilaterale Waddenzee Conferentie. De kust van de gemeente is de Deense waddenkust, het gebied dat bij het Werelderfgoed Waddenzee hoort. De drie landen die aan de Waddenzee grenzen, Nederland, Duitsland en Denemarken, confereren over waddenzaken.
Tønder in Denemarken
Tønder ligt in de regio Zuid-Denemarken (Syddanmark) en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Deense Waddeneiland Rømø en de Deense Waddenzee. Tønder telt ongeveer 12.500 inwoners en is de grootste plaats van de gemeente. Het stadje kreeg in 1243 stadsrechten en heeft in het een groei doorgemaakt en groeide in 7 jaar tijd van een stadje met 8.000 inwoners naar 12.500. In Tønder kun je je heel goed verstaanbaar maken in het Duits en dat is geen wonder. Het ligt in het grensgebied met Duitsland, om precies te zijn 5 kilometer over de grens, waar tot in de 19e eeuw onenigheid was tot welk land het gebied behoorde. In de Middeleeuwen was het een havenstad aan de westkust van Sleeswijk. Tønder verloor de toegang tot de zee vanwege landaanwinningswerken en daarmee werd het havenstad af. Het verloor daardoor ook zijn betekenis als handelsstad. Tønder pakte een andere bedrijvigheid op en ontwikkelde zich in de 17e eeuw als stad van de kantproductie. Het grensgebied, het noorden van Sleeswijk kwam na 1920 definitief onder Deens beheer.
Tønder Festival
Bron: Persbureau Ameland Volksmuziekliefhebbers zullen de Deense stad kennen van het
Tønder Festival, dat voor de eerste keer werd gehouden in 1975. Aan de basis van het festival staat een groep enthousiaste jongeren die hun muzieksmaak wilden delen met anderen. Het groeide uit tot een jaarlijks festival. Het Tønder Festival is inmiddels een van Europa's meest gerespecteerde folk en roots muziek festivals. Er is onder meer muziek uit Ierland, Schotland, Engeland, de VS, Canada en Scandinavië te horen. De sfeer en ambiance van het Tønder Festival zijn legendarisch en het festival is uitzonderlijk goed georganiseerd. De organisatie doet al die jaren geen concessie aan kwaliteit en haalt alles uit de kast om de standaard hoog te houden. Ze bieden een delicaat evenwicht tussen vernieuwing, continuïteit en comfortabele vertrouwdheid en dat is essentieel gebleken voor muzikanten, publiek en organisatoren en medewerkers. Er zijn vele workshops, masterclasses en sessies en ook voor jong talent is er een plaats op het podium. Het festival vindt plaats in het laatste volle weekend van augustus en wordt georganiseerd door Tønder Festival Foundation en Tønder Festival Association. Inmiddels zijn er vier fulltime medewerkers in dienst voor de administratie en muziekboekingen. Er werken 2000 vrijwilligers aan mee en er worden jaarlijks 23.000 tickets verkocht voor concerten op negen podia. In 2014 treden
The Chieftains er op.
Waddenzee Nationaal Park
De Waddenzee voor de kust van Denemarken is sinds 2010 een nationaal park,
Nationalpark Vadehavet. Het gebied wordt beschermd. Er komen jaarlijks miljoenen vogels die er tijdens de trek foerageren en rusten. In het gebied leven ook de grootste zoogdieren van het land, de zeehonden, naast vele soorten vissen, kleine dieren en planten die je alleen maar in het waddengebied kunt vinden. In het gebied zijn verschillende soorten ‘zon’ te aanschouwen:
- Black Sun;
- Gray Sun;
- White Sun.
Black Sun
De Black Sun wordt veroorzaakt door miljoenen spreeuwen die in formatie als een pulserende wolk door de lucht schieten. Vooral tegen de gekleurde zonsonderganglucht is dat een adembenemend gezicht.
White Sun
De witte zon en een variant op de Black Sun en wordt in het Deens
Hvid Sol genoemd. De witte zon wordt gevormd door grote vluchten zwanen die jaarlijks door het gebied trekken.
Grey Sun
Een andere variant is de grijze zon, de Gray Sun, oftewel de
Grå Sol. Dit fenomeen wordt gevormd door tienduizenden poolganzen die tegelijkertijd opstijgen en zo een enorme wolk van vogels vormen.
Trilaterale Waddenzee conferentie
De Waddenzee strekt zich uit over drie landen: Nederland, Duitsland en Denemarken. Deze drie werken op verschillende niveau’s samen waar het gaat om de Waddenzee. Eenmaal in de vier jaar wordt er een trilaterale regeringsconferentie georganiseerd. In maart 2010 was dat op het Duitse Waddeneiland Sylt en in februari 2014 is dat in Tønder in Demarken. Op verschillende gebiedsniveau's en via verschillende instanties en organen is er overleg. Er zijn hoge, midden en lagere overheden aanwezig, natuurorganisaties, terreinbeheerders, ondernemers en media die praten over leven, werken in en beschermen van de Waddenzee.
De trilaterale Waddenzeeconferentie is een regeringsconferentie waar ministers van Denemarken, Duitsland en Nederland aan deelnemen. De conferentie levert een gezamenlijke verklaring op over de samenwerking. De conferentie van 2010 op Sylt leverde een gezamenlijke verklaring op die
‘2010 Joint Declaration on the Protection of the Wadden Sea’. Deze vernieuwde Gezamenlijke Verklaring vervangt de vorige die in 1982 was opgesteld. De trilaterale regeringsconferenties worden voor bereid door het
Common Wadden Sea Secretariat (CWSS). Een van de onderdelen van de conferentie is een rapport over de kwaliteit van de Waddezee,
Quality Status Report.
Tentoonstelling
Onderdeel van de twaalfde internationale regeringsconferentie over de bescherming van de Waddenzee is een tentoonstelling met de titel:
”Interpretation and education are the keys to the understanding of the Wadden Sea.”
Lees verder