Het kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerd

Het kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerd Miljoenen Nederlanders gaan op autovakantie in juli en augustus. Vooral ouders van jongere kinderen kiezen voor een autovakantie. Een autostoeltje is dan een must. Bij de voorbereidingen hoort een goede orientatie. Per land gelden andere, soms strenge, regels voor gebruik van een autostoeltje. Ook blijkt dat 70-80% van de ouders het autostoeltje verkeerd installeert. Hoe reis je goed en veilig? Lees verder. Miljoenen Nederlanders gaan op autovakantie in juli en augustus. Het zijn vooral ouders met jonge kinderen die kiezen voor een autovakantie naar de zon. Alleen al de voorbereidingen veroorzaken veel stress, om nog te zwijgen van de reis. Dat blijkt uit onderzoek van Maxi-Cosi. Van tevoren vragen mensen zich af hoe de kinderen veilig, gemakkelijk en zonder al te veel 'afzien' kunnen worden vervoerd. Maar ook tijdens de reis is er de nodige stress. Het onderzoek van Maxi-Cosi wijst uit dat niet minder dan 64% van de ouders stress ervaart tijdens het autorijden. Dat komt vooral omdat huilende of ruziënde kinderen achterin de auto afleiding en ergernis veroorzaken.

Gevaar onderweg

Cijfers wijzen uit dat elk jaar ongeveer 5.000 kinderen in de leeftijdscategorie tot 5 jaar gewond raken in het verkeer. Meer dan vierhonderd van deze kinderen komen zelfs terecht in het ziekenhuis. De redenen voor (bijna) ongelukken zijn vermoeidheid, weersomstandigheden of afleiding van de bestuurder door de kinderen achterin. Maar ook de manier van vervoeren speelt een rol. Met name gaat het dan om het autostoeltje. Maxi-Cosi verzamelde tien tips om de autoreis naar de vakantiebestemming zo prettig en veilig mogelijk te maken.

Tip 1. Veilige autostoeltjes

Als de kinderen nog moeten reizen in een autostoeltje, laat het dan een veilig exemplaar zijn. Consumentenbond en ANWB hebben betrouwbare (test)gegevens over veilige autostoeltjes. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn maar is het niet altijd: neem het kind mee bij het passen van het stoeltje, want alleen een goed passend stoeltje bevordert de veiligheid. Het onderzoek is niet voor niets van Maxi-Cosi, maar toch zijn de testgegevens onafhankelijk: in recent onderzoek van de Consumentenbond kregen de Rodi XP2 en de Pebble met FamilyFix van Maxi-Cosi een hoge waardering.

Tip 2. Ook wat oudere kinderen in autostoel

In Europa is het verplicht om ook wat grotere kinderen, en wel tot een lengte van 1,35 meter, in een autostoel te vervoeren. Maar wist je dat sommige landen een nog strengere maatstaf hanteren? In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Ierland dienen kinderen tot 1,50 meter in een autozitje te reizen. Check dus voor je in de auto stapt welke regels er gelden in de landen die je aandoet. Grotere kinderen tussen circa 3 en 12 jaar zijn het beste beschermd dankzij een zitverhoger met vaste rugleuning. Zitverhogers zonder vaste rugleuning, ofwel zogenaamde boosters, leveren zo'n risico op verwondingen op dat de ANWB en de Consumentenbond dit type autozitje sterk afraden en zelfs niet meer testen!

Tip 3. Kies voor extra bescherming

Autozitjes met extra zijdelingse bescherming (ofwel side protection) verdienen de voorkeur. Voor grotere kinderen (3½ tot 12 jaar, gewichtsgroep 15 kg tot 36 kg) is er de autostoel met AirProtect® technologie (bijvoorbeeld ingebouwd in de stoel FeroFix van Maxi-Cosi). Dankzij deze veiligheidstechnologie heeft een kind 20 procent minder risico op hoofdletsel.

Tip 4. Gun uw baby hetzelfde comfort als uzelf

Hoe lang mag de baby in het autostoeltje? De vuistregel die vaak genoemd wordt is dat een baby niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje mag zitten. Volgens Maxi-Cosi is deze richtlijn er echter vooral om overdreven dagelijks gebruik tegen te gaan. Maxi-Cosi gaat ervan uit dat een kind een enkele keer, dus voor de vakantiereis, weleens wat langer in een autostoeltje mag zitten op een dag. Bouw wel regelmatig pauzes in, en ga mét het kind even bewegen.

Tip 5. Let op het keurmerk

Een autostoeltje dat voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen, heeft het oranje ECE-keuringslabel ECE R44/04. Als je liever hebt dat een stoeltje meer veiligheid, gebruiksgemak en comfort heeft dan dit absolute minimum, dan heeft de ANWB testresultaten van optimale stoeltjes.

Tip 6. Neem de auto mee bij de aankoop

Schaam je nooit om je de technische en praktische details te laten uitleggen! Als je de auto waarmee je op reis gaat ook meeneemt bij het kopen van een autostoeltje, kan de verkoper het beste uitleggen hoe het stoeltje geïnstalleerd en gebruikt dient te worden. Belangrijk is ook dat je ter plekke kunt kijken of de auto ruimte biedt aan meerdere autozitjes als dat nodig is. Vooral is het belangrijk erop te letten dat het stoeltje zo stevig mogelijk in de auto te plaatsen valt, en je gemakkelijk bij de gordel kunt.

Tip 7. Let op het gewicht

Bezuinig niet op het autostoeltje. Een autostoeltje is één van die dingen die je nooit op de groei moet kopen. Het moet goed aansluiten bij gewicht en lengte van het kind. Het gewicht waarvoor het autostoeltje bedoeld is, is te vinden op het keurmerk. Vaker wel dan niet is ook de leeftijd vermeld, maar het advies is om dit cijfer vooral als indicatie te hanteren en niet als 'ijzeren' regel.

Tip 8. Pas op tweedehands

Autozitjes zijn niet de idale 'koopjes' voor op Marktplaats en dergelijke. Je kent de geschiedenis namelijk niet. Mocht er ooit een botsing zijn geweest, dan kan het autozitje onzichtbaar maar onherstelbaar beschadigd zijn. Dat kan onveilig zijn.

Tip 9. Goed installeren

Onderzoek wijst uit dat 70% tot 80% van de ouders met jonge kinderen het autostoeltje verkeerd installeert. Een paar punten van belang: kunnen de gordels van het autostoeltje gemakkelijk worden geopend, gesloten en versteld? Als het autostoeltje voor baby’s is bedoeld (tot 13 kg), is het dan wel achterstevoren, dus tegen de rijrichting in, geplaatst? Het meest gaat het echter verkeerd met een al dan niet stevige bevestiging van het zitje. Het systeem Isofix wordt door Maxi-Cosi geadviseerd als meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om een zitje te installeren en te gebruiken. Een Isofix autozitje wordt eenmalig vastgezet aan twee haken tussen rugleuning en zitting van de achterbank. Deze haken zitten vast aan de carrosserie en dat garandeert een stevige en veilige installatie.

Tip 10. Comfort en koelte

De juiste accessoires kunnen het verschil maken tussen comfortabel en oncomfortabel reizen. Denk aan een badstof zomerhoes, die de bekleding schoonhoudt én het kind extra helpt beschermen tegen hitte. Goede zonwering op de ramen aan de zijkant en achterkant is belangrijk, zeker als kinderen achterwaarts zitten bij het reizen. Leg als de auto geparkeerd staat een handdoek of speciale warmtewerende hoes over het autozitje. Zeker de metaaldelen van het autozitje kunnen anders onverwacht heet worden! Uiteraard is voor langere reizen iets te spelen onmisbaar. Er bestaan speeltafeltjes, speciaal voor het autozitje.

Over Maxi-Cosi

Maxi-Cosi is een toonaangevend Europees merk op het gebied van veilige transportmiddelen voor kinderen. Maxi-Cosi belooft dat haar producten optimale bescherming en comfort bieden dankzij de nieuwste technologie en constante vernieuwing van het assortiment. Maxi-Cosi richt zich vooral op de actieve levensstijl van ouders met kinderen van 0 tot ongeveer 12 jaar. Maxi-Cosi werd in 1984 opgericht in Nederland en introduceerde datzelfde jaar het allereerste babyautozitje in Europa. Maxi-Cosi is een premiummerk van Dorel Industries. Meer weten? Surf naar www.dorel.nl.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De baby vervoeren; lopend, in de auto en op de fietsDe baby vervoeren; lopend, in de auto en op de fietsWanneer je naar buiten gaat met je baby, komt daar heel wat bij kijken! Er moeten heel wat spullen worden meegenomen. Ma…
Autostoeltje aanschaffenHet aanbod van autostoeltje is groot. Ook zijn er flink wat merken die autostoeltjes aanbieden. Bij de aanschaf zou veil…
Speelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterSpeelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterTips speelgoed voor in de auto voor baby, dreumes, peuter en kleuter. Koffers gepakt en de auto ingeladen: lekker op vak…

Vakantie Verbeteraars: Wat moet ik nog meer meenemen?Vakantie Verbeteraars: Wat moet ik nog meer meenemen?Iedereen weet wel dat je je paspoort en pinpas absoluut niet mag vergeten op vakantie. Ook aan de meeste kleding wordt w…
Wat moet er in die koffer? Checklist voor een zomervakantieWat moet er in die koffer? Checklist voor een zomervakantieWeet jij ook nooit wat je allemaal in je koffer moet stoppen voor een zomervakantie? Hier een handige checklist om nooit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tshirtevolution, Pixabay
  • Persbericht Linden & Barbosa / Maxi-Cosi / Dorel Industries
  • Beeldmateriaal is eigendom van Maxi-Cosi
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.