Alleen op reis: landen ontdekken én jezelf ontdekken
Solo reizen doe je echt niet meer omdat je geen reisgenoot kunt vinden. Het is spannend, je staat open voor nieuwe ontmoetingen, je kunt je tijd invullen zoals je wilt en je leert jezelf kennen. Hoe haal je het meeste uit reizen ‘met jezelf’? Info, tips, adressen en ervaringen van soloreizigers.
Er was een tijd dat alleen reizen een nogal zielig imago had: alsof je niemand kon vinden om mee te gaan. Gelukkig is dat veranderd. Er valt veel te veel te zien op de wereld om te zitten wachten tot iemand met wie je zelf überhaupt op reis wilt dezelfde reis wil maken. Dat je onafhankelijk bent, is niet het enige voordeel van solo reizen. Alleenreizigers vertellen uit ervaring dat het veel spannender is. En juist wie alleen reist krijgt makkelijker contact met de lokale bevolking.
Natuurlijk is er een keerzijde. Zo moet je in bepaalde gevallen bewuster op je veiligheid letten (bijvoorbeeld: welke wijken kun je beter mijden, als je ’s avonds de stad in wilt?). Ook kun je je soms even verloren voelen. Fanatiek soloreiziger en schrijfster Sharon B. Wingler op haar website www.travelaloneandloveit.com: ‘Je wordt niet afgeleid door vrienden, telefoon, tv. Daar kun je wat ongemakkelijk van worden. Maar zulke momenten leren je iets: hoe goed je op je gemak bent met jezelf, wie je bent. Eenzame momenten duren gewoonlijk niet lang. En ze zijn tegenhanger van de onvermijdelijke irritaties als je samen reist.’
Ervaringen van een solo-reiziger
Erica (37): ‘Al heel lang wilde ik alleen op reis. Maar als je samenwoont, allebei een drukke baan hebt, gebruik je je kostbare vakantiedagen liever samen. Maar goed, op gegeven moment was het op relatiegebied tijdelijk een puinhoop. Hét moment om de sprong te wagen. Ik koos voor Thailand, maar dat bleek wat té makkelijk: in een bus met airco van A naar B. Dus trok ik naar Laos, ontmoette een leuke Australiër en we reisden samen verder. Voordat ik op reis ging, dacht ik: stel dat ik na vijf dagen nog geen woord heb gewisseld? Maar dat gebeurt niet. Je ontmoet zoveel andere reizigers. Eén keer voelde ik me wel eenzaam. De nacht voor ik terugvloog naar Nederland werd ik heel ziek. Ik strompelde voor de derde keer naar de wc en vroeg me af waarom ik zo nodig alleen op vakantie had gemoeten. Maar verder was het een superervaring!’
Waarheen?
Er zijn volop geschikte solobestemmingen. Geliefde alleenreisbestemmingen zijn onder andere Thailand, Nieuw-Zeeland en Australië. Met name Europese steden zijn goede alleenreisbestemmingen voor beginners én gevorderden: veel drukte en leven, dingen om te zien en te doen, eindelijk shoppen zolang en waar je wilt! Zin in strand, maar ook in afwisseling? Zoek de mix: een strand vlak bij een stad. Leuke Europese keuzes zijn bijvoorbeeld Nice, Barcelona – dat heeft sinds een tijdje een echt strand! – en de kusten en plaatsen rond hip en hot Lissabon (Costa da Caparica, Cascais, Estoril).
Ervaringen van een solo-reiziger
Jacqueline (33): ‘Ik had alles wat me gelukkig had moeten maken: baan, vriend, huis. Maar het voelde niet goed. Toen ging mijn relatie uit. Ik dacht: ik kan zitten janken óf doen wat ik altijd al wilde. Ik, perfectionistische yup, zei mijn baan op en ging met een rugzakje naar India. Van daaruit ging ik naar Nepal, Cambodja, Vietnam, China, Tibet, Laos en Thailand. De reis wees zich vanzelf, je wisselt onderweg zoveel uit met andere alleenreizigers. Onderweg dacht ik veel na over wat er in mijn leven was gebeurd, over mezelf. In Nederland was ik daarvoor altijd te druk. Achteraf bekeken heeft alleen reizen mijn scherpe kantjes eraf gesleten. Ik ben rustiger, niet gauw van mijn stuk, minder perfectionistisch. Al mijn spullen zijn verkocht, ik heb alleen de beroemde vijftig verhuisdozen op zolder. Maar een grachtenpand zat er toch al nooit in.’
Waarop je moet letten
Jammer maar waar: hier en daar zijn problemen. Rebellen, wrijvingen tussen bevolkingsgroepen… Wees voorbereid. Veel soloreizigers vinden India geweldig, maar je zult niet als eerste met een cultuurschok terugkomen uit een land met zulke extremen qua rijkdom en armoe. Midden- en Zuid-Amerika lokken met allerlei pracht, maar veel grote Latijns-Amerikaanse steden zijn berucht om de misdaad. Haal een (actueel) reisadvies van www.minbuza.nl.
Een traditioneel (islamitisch) land kan ook minder geschikt zijn, ofwel – positief uitgedrukt – een ‘behoorlijke uitdaging’. Niet alleen reageren mensen soms overspannen op een alleenreizende vrouw, ook zijn er wel eens irritante beperkingen. Toch bekijkt ervaren alleenreiziger Jacqueline (33) het nuchter: ‘Veel hangt van jezelf af. Je moet je aanpassen. Bijvoorbeeld niet in korte broek lopen waar dat ongebruikelijk is.’
Ervaringen van een solo-reiziger
Lisette (34): ‘Ik was jaren geleden single en wilde op reis, maar veel vriendinnen gingen met hun vriendje. Dus besloot ik alleen te gaan. Ik wilde niet dagenlang op een strand liggen, en paardrijden was al jaren mijn passie. Dus heb ik een paardrijdvakantie geboekt, naar Frankrijk, met de slaaptrein. Het bleek geweldig: slaapzak achter op je paard, tandenborstel en onderbroeken in je zadeltas en de bergen in. Ik heb dit inmiddels al een keer of negen gedaan, ook naar andere landen. Het fijne is dat je “eigen baas” bent. Wil je even tijd voor jezelf, dan hobbel je een tijdje achteraan in de groep, later zoek je weer gezelschap. Niemand vindt dat gek. Alleen reizen levert ook veel op: zelfvertrouwen, het idee dat je voor jezelf kunt zorgen, mensenkennis, sociaal zijn – als je niet zelf stappen zet, komt er niemand op je af. Als je samen op reis gaat richt je je op elkaar; als je alleen reist richt je je op anderen, op het land, de cultuur.’
De verrassing van het onverwachte
Daarentegen kun je ook positief verrast worden. Jacqueline was in Vietnam: ‘Ik verwachtte een onderontwikkeld land vol oorlogspuinhopen, maar Vietnam bleek in vergelijking met dat beeld echt goed te bereizen.’
Zelf had ik een prachtvakantie in de natuurparken en op het palmenstrand (!) van ontwikkelingsland Malawi. Gêne is overbodig, zeker als je locaties kiest waar de lokale bevolking van jouw komst profiteert. Meestal word je als toerist verwelkomd vanuit een bewonderenswaardig gebrek aan jaloezie, én vanwege de deviezen en werkgelegenheid die toerisme oplevert. Ook hier geldt: check van tevoren via sites als www.minbuza.nl waar je wel en niet veilig heen kunt. Bepaal ook vooraf in hoeverre je je reis georganiseerd wilt hebben. Zeker als onervaren soloreiziger wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan!
Alleen op reis, do’s en don’ts:
- Ga je georganiseerd, kijk dan op de website of de reisorganisatie van je keuze je aanspreekt: of ze hotte nieuwe bestemmingen hebben of juist Rijn- en Moezelreizen, én in hoeverre het programma vaststaat. Dat kan makkelijk zijn, maar niet iedereen wil beziggehouden worden.
- Reis geïnformeerd. Scoor een goede reisgids van je bestemming.
- Bang voor een gapende leegte van dagen? Kies een sport- of doevakantie, of plan vooraf wat je wilt zien en doen.
- Begin een reisdagboek, dat is vaak net of je je reiservaringen deelt.
Veilig reizen
- Wees vindbaar. Laat bekenden weten dat op tafel een briefje ligt met alle gegevens.
- Neem telefoonnummers van alarmcentrales en giropasblokkeernummers mee – in tweevoud, op diverse plekken bewaard.
- Veiligheid vóór vriendelijkheid. In geval van twijfel, op eenzame stukken straat of ’s avonds in een mindere wijk is de stelregel: koel en correct, maar onbenaderbaar. Liever een onschuldige gezelligheidszoeker op zijn ziel trappen dan problemen.
Dit is een geautoriseerde bewerking van het hoofdstuk 'Alleen op reis' uit het boek 'Mijn geluk maak ik zelf wel', Astrid Maria Boshuisen, uitgeverij Het Spectrum. Op de Mariawrites infoteurpagina vind je er meer.
Reacties
Timo, 18-05-2012
Soloreizen lijkt mij echt fantastisch, al jaren kijk ik ernaar uit om in m'n eentje te reizen. Wat denk je dat een goede leeftijd zal zijn om te reizen of zal dit echt niet uitmaken. Ik ben pas 18, heb wel een vast inkomen dus hoop dat ik over paar jaar mijn droom kan waarmaken.
Wel ben ik bang om mijzelf soms eenzaam te voelen aangezien ik dat gevoel wel soms vaker heb, ondanks dat ik genoeg vrienden etc heb.
Leuk artikel;)
Reactie infoteur, 21-05-2012
Dank je, Timo.
Misschien ben je het met me eens dat wie je bent, belangrijker is dan de leeftijd waarop je reist, wanneer het gaat om het 'succes' van een reis. Vaak blijkt de simpele stelregel: zoals je thuis bent, ben je elders. Met andere woorden, de vraag is: ben je in het dagelijkse leven een beetje leuk in balans, heb je verantwoordelijkheidsgevoel, zit je psychisch redelijk stabiel in elkaar, ben je zelfstandig, ga je doordacht (reisliteratuur/fora!) te werk…
Uit mijn interview met (halve-)wereldreizigers én mijn eigen solo-reiservaringen is gebleken, dat iets soortgelijks opgaat voor het al dan niet eenzaam zijn op reis. Je hebt het niet altijd zelf in de hand maar wie van nature sociaal is ingesteld, komt vaak zelfs terug van een reis met nieuwe vrienden. Dan nog is eenzaamheid iets wat geen kip onder ons echt altijd kan vermijden. De vraag is of dat echt zo erg is. In onze westerse maatschappij zit er een taboe op eenzaamheid (google maar eens op professor Gierveld, zij heeft interessante dingen daarover gezegd). Een beetje alleen zijn af en toe mag best, en kan je helpen te ontdekken dat je zelf beter gezelschap bent dan je dacht.
Veel reisplezier,
Maria
Mark{ 41}, 27-04-2012
Tja ik ga binnenkort alleen op reis naar Canada. Ik twijfel nog een beetje, maar ik heb de reis al betaald. Ik hoop dat het goed zal gaan daar in calgary. Ik zal daar verblijven in een hotel en zonder huurauto, dus ik moet gebruik maken van ander vervoer ter plaatse om iets te zien.
Reactie infoteur, 29-04-2012
Beste Mark,
Canada is een fantastisch land om te ontdekken. Zorg wel dat je tevoren bekijkt hoe het met het lokale vervoer zit. Sommige gebieden zijn uitstekend te bereiken via het openbaar vervoer (steden met name, natuurlijk), andere niet (dat geldt voor -delen van - prachtige natuurgebieden zoals Nova Scotia). En is je hotel een goede uitvalsbasis, wat zit daar in de buurt? Ik zou sowieso mijn eventuele rijbewijs meenemen, voor het geval je van gedachten verandert. Veel wegen in Canada zijn relatief rustig en de Canadese weggebruiker is over het algemeen heel wat relaxter op de weg dan de gemiddelde Nederlander, mocht dat je tegenhouden! (Denk wel aan een goede verzekering voor het geval dát).
Een heel mooie tijd gewenst,
Maria