Vakantie ongelukjes voorkomen of bestrijden

Vakantie ongelukjes voorkomen of bestrijden Op vakantie is een ongelukje zomaar gebeurd. Mensen zijn in een andere omgeving, er worden andere middelen gebruikt zoals een barbecue en er zijn vliegende diertjes die voor overlast kunnen zorgen. Hoe kun je ongelukken op vakantie voorkomen? En als er een vakantie ongelukje is gebeurd, wat moet je dan doen? Alles over ongelukken met de barbecue, glasflessen, verbranding door de zon, insectenbeten, wonden en verdrinking.

Pas op met bbq en campinggas

Bij lekker kamperen hoort ook dat ´s avonds natuurlijk de barbecue of het campinggas tevoorschijn gehaald moet worden, want er moet wel gekookt worden. Dergelijke apparatuur vraagt om voorzichtigheid, want zeker zo´n gasje is vaak wat wiebelig en een bbq is nu ook niet iets waar je kinderen echt bij in de buurt moet laten. Kinderen branden zich heel snel omdat ze de gevaren niet zien. Pas dus altijd heel goed op en laat ze niet alleen met het kookstel of de barbecue. Brandt iemand zich toch, koel dan de huid meteen met stromend lauw water. Gaat het om ernstiger brandwonden, ga dan ook meteen naar een arts.

Verbranding door de zon

De zon is heerlijk, maar wie er te lang in blijft loopt kans op verbranding. Dit brengt direct schade, maar kan op langere termijn voor nog veel ergere ziekten zorgen zoals huidziekte en melanoom. Voor kinderen is de zon nog gevaarlijker. De kinderhuid is veel dunner dan die van een volwassene. Het enige dat dus helpt als mensen de zon ingaan is smeren, smeren, smeren en bedekken. Gebruik een hoge factor. Factor 50 wordt wel eens als overdreven gezien, maar is het dat echt niet. Veel erger is een verbranding die op langere termijn zelfs dodelijk kan zijn. Smeer bovendien om de paar uur opnieuw in. Vergeet ook plekken als oren, knieholten en de bovenkant van de voeten niet. Juist de huid daar is heel erg dun en kan weinig verdragen. Zet kinderen bovendien zoveel mogelijk een zonnehoed op of laat ze in de schaduw spelen.

Een insectenbeet

In de zomer zijn er nu eenmaal meer vliegende beesten die ook nog wel eens willen prikken. Is een kind of volwassene door een insect gestoken, haal dan de angel (als die er tenminste nog in zit) met een pincet uit of beweeg hem er uit door er met een nagel overheen te strijken. Leg daarna een nat kompres op de gestoken plek. Die maak je van een washandje of een gaasje dat gedrenkt is in water. Het kompres vermindert de pijn.
Wordt de steekwond erg dik, ga dan naar een dokter.
Sommige mensen zijn ook allergisch voor insectensteken. Een steek kan dan een anafylactische shock veroorzaken. Hieraan kunnen mensen overlijden en hulp is dan ook direct geboden. Mensen met een anafylactische shock krijgen het benauwd, kunnen nauwelijks nog ademen, worden rood of zwellen helemaal op, kunnen flauwvallen en op een gegeven moment vallen hun organen uit. Dit komt door het plotseling vrijkomen van grote hoeveelheden histamine. Snelheid is geboden. Injecties met Antihistamine of adrenaline moet worden toegediend om er voor te zorgen dat de persoon in kwestie niet overlijdt.

Teken

In een omgeving waar veel bomen staan, zijn helaas ook vaak veel teken. Zij kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en mensen kunnen daar hele nare gevolgen van ondervinden, ook op de langere termijn. Controleer iedereen die door de bossen heen gelopen, gerend of er in heeft gespeeld dan ook op het einde van elke dag op tekenbeten. Kijk niet alleen op armen en benen, maar ook bij oksels, de binnenkant van de ellebogen, liezen en nek. Een teek lijkt op een klein bruin bolletje en steekt uit de huid. Wordt zo´n dier ontdekt, dan moet hij verwijderd worden met een speciale tekentang. Ontstaat er een rode kring op de huid, op de plaats waar het insect zat, ga dan naar de arts. Snel reageren zorgt er voor dat de gevolgen van de ziekte van Lyme voorkomen kunnen worden.

Glas en andere narigheid

Op campings ligt ook wel eens iets dat nare sneeën in voeten en armen kan veroorzaken bij kindertjes. Glas, scherpe stenen of andere zaken zijn daar voorbeelden van. Trek kinderen daarom altijd schoenen aan. Doe dit ook als ze het water in mogen, maar de grond daar veel onevenheden vertoont.

Verdrinken en ARDS

Kunnen de kinderen nog niet zwemmen en is er een meer of zee in de buurt, houd ze dan voortdurend in de gaten. Ook in piepkleine badjes kan een kind overigens nog verdrinken. Op het moment zelf, maar ook nog daarna. Als er namelijk eenmaal vocht in de longen is gekomen, kan dit bocht uit de diepste diepten van de longen naar boven worden geademd, wat in de bovenste luchtwegen tot een rozerood schuim wordt. Deze situatie is levensbedreigend. Er is dan ook direct specialistische hulp vereist op de intensive care. Dit wordt overigens secondary drowning, verdrinking-op-de kant, longoedeem, shocklong of ARDS (= adult respiratory distress syndrome) genoemd.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een anafylactische shock?Wat is een anafylactische shock?Een anafylactische shock is een shock die kan optreden als gevolg van een allergie. In sommige gevallen kan deze shock d…
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…
Lyme: een onderschatte ziekteTeken zitten in het gras of in de bomen. Een teek in je huid opgedaan tijdens een wandeling in de natuur of tijdens het…

Club Med: voor de luxe all-inclusive vakantiesWie Club Med zegt, zegt luxe. En enorme accommodaties in uitgestrekte Club Med gebieden. Maar vooral all-inclusive reize…
Is vliegen veilig?Bij iedereen die het vliegtuig neemt spookt het wel door zijn hoofd. Wat als we neerstorten, of als de motoren uitvallen…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 16-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.