Wanneer is het waar de beste reistijd?

Vroeger was het eenvoudig: In de zomer gingen we tijdens de vakantie naar het zuiden, in de winter naar de verre landen of naar de sneeuw. Daar was men qua weer aan de zekere kant. Toch al lange tijd landen vakantievluchten het hele jaar door op Aziatische eilanden en aan de Caribische stranden. Echter beleven veel vakantiegangers op hun vakantieplek een boze verrassing: Regen. Wanneer men bij het boeken de regentijd niet in de gaten houdt, kan in de late zomer en herfst in plaats van strandweer wel eens regen of onweer verwachten. Deze regentijd-ABC vertelt, wanneer u in welk land snel natte voeten krijgt.

Australië

Autralië is in de zomer en herfst redelijk weerzeker. Weliswaar is de beste reistijd voor het zuiden de Australische zomer van december tot februari, maar ook van juli tot september zijn de temperaturen tussen de 16 en 19 graden voor rondreizigers ideaal. Voor het tropische noorden zijn de maanden april tot oktober ideaal, terwijl daar tussen november en april het vaak regent en er heerst een extreem hoge luchtvochtigheid. Op dat moment zijn excursies, naar Cape York, in het regenwoud of in de Golf Savannah meestal niet mogelijk.

Australië is zo groot, dat heel het jaar door ergens een goede reistijd is.

Bali

Zeer uiteenlopende weersomstandigheden drukken een stempel op de Aziatische vakantieregio’s. Korte regenbuien verrassen de vakantiegangers op Bali het hele jaar door, meestal wel ’s nachts. Daarentegen is het het gehele jaar door rond de 30˚C. Verkoeling geeft de zeebries op de vroege ochtend en in de namiddag. Tussen november en april is het handig een regenkap mee te nemen.

De beste reistijd is eind april tot oktober.

Brazilië

In Brazilië hangt de regenwaarschijnlijkheid af van de keuze van de vakantieplaats, want dit immens grote land heef extreme klimaatverschillend: In de regio Recife in het noorden moet u vanaf maart tot augustus met buien rekening houden. De maand met de meeste regendagen is juli: 21 regendagen, terwijl rondom Rio de Janairo van december (14 regendagen) tot maart de hemel zijn sluizen opent. Wie daarentegen in de buurt van de equador is, kan bijna dagelijks een afwisseling van korte tropische buien en zonneschijn verwachten.

Cuba

Regenachtig met korte, heftige buien is het op Cuba tussen mei en oktober. Droog blijft het meestal van november tot april. Tropische stormen en hurricans komen in de zomer en herfst.

Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek nodigen het hele jaar door de temperaturen van 25 tot 31˚C uit tot zonnen. Tussen mei en oktober dient u toch rekening te houden met heftige, maar meestal niet lang aanhoudende buien – aan de Atlantische noordkust sterker als aan de Caribische.

Hawaï

Op Hawaï zorgt de natuurlijke ‘airconditioning’ door gematigde passaatwinden het hele jaar door voor een ideaal vakantieklimaat. Soms waaien deze passaatwinden redelijk krachtig. Alleen in de ‘koele’ maanden december en januari kan het dagelijks regenen, soms ook langdurig.

India

In India brengen de heftige buien tijdens de moessontijd de vakantiegangers tot wanhopen en de plantenwereld tot bloeien. Vanaf midden april tot midden juni is het daarentegen bijna onverdraaglijk heet.

De beste reistijd is oktober tot april.

Kenia

De kust van Kenia leent zich met temperaturen tussen 28 en 33˚C bijna het hele jaar voor een vakantie. Het binnenland mijdt u het beste tijdens de ‘grote’ (eind maart tot begin juni) en de ‘kleine’ (september tot november) regentijd.

Malediven

Hefitge, maar meestal korte buien zijn tussen mei en november ook op de Malediven geen uitzondering. Twaalf tot zestien dagen met regen per maand geven de statistieken in deze periode weer.

Maleisië

Aan de westkust van Maleisië (Penang) brengt de moesson van mei tot november veel regen, aan de oostkust (Sarawak) van oktober tot januari. Met korte buien dient u ook in de overige periode rekening te houden. De tip voor de zomer is dus de oostkust.

Mauritius

Wie in de tropen liever gematigd wilt, voelt zich op Mauritius goed: Het hele jaar door waaien op de eilanden in de Indische Oceaan een koele passaatwind. Echter moet ook het hele jaar door met buien gerekend worden, vooral van januari tot april en in juli en augustus.

Seychellen

Ook op de Seychellen verrast de regen de vakantieganger vaker als men denkt. Van juni tot augustus geven de statistieken gemiddeld 7 tot 9 regendagen. Dit komt doordat de equator in de buurt ligt. Van december tot februari, de kleine regentijd, moet versterkt met buien worden gerekend.

Sri Lanka

De moessontijden bestemmen het klimaat op Sri Lanka. Het mooiste is het van november tot februari. Maar zelfs dan wordt u met korte, heftige moessonbuien verrast. Zomers warm is het het hele jaar door. Wie de bergen in wil, doet er verstandig aan een trui mee te nemen.

Thailand

Aan de kusten van Thailand merkt men het hele jaar door dat de tropentemperaturen (rond 32˚C) minder extreem zijn als in Bangkok. De westmoesson brengt vooral van mei tot oktober aan de westkust (Phuket) heftige buien, onweer en wind. Tijdens deze periode is het aangenamer aan de oostkust en op de eilanden in de Golf van Thailand (Koh Samui). Daar is de noordoost moesson in oktober aanwezig.

Venezuela

Net zo wisselvallig als het landschap is ook het klimaat in Venezuela. Aan de noordkust is het relatief droog, net zo vermeldt het gebergte en de dalen weinig regen. In de tijd met veel regen, van juni tot oktober, zijn er typische tropenbuien – kort, maar heftig met hoge temperaturen. De regenmaanden met de meeste buien zijn juli en augustus.

Vietnam

Vietnam heeft tijdens de regentijd, van mei tot oktober, gemiddeld 20 regendagen per maand. Terwijl het vaak heftig tekeer gaat, heerst tussen juni en oktober in het centrale van Vietnam een droge tijd. Zij geldt, met 28 tot 30˚C, als ideale tijd voor ontdekkingsreizen.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WW-uitkering en passende arbeidWW-uitkering en passende arbeidEen WW-uitkering wordt verstrekt op voorwaarde dat degene die de uitkering krijgt ook passende arbeid accepteert. Mensen…
Reizen naar Azië: de beste reismaanden per land in AziëReizen naar Azië: de beste reismaanden per land in AziëMensen snakken vaak naar hun vakantie. Een oord ver weg lijkt in Nederland dan het paradijs. Mooi weer, eindelijk eens g…
Zonnen in India: dat doe je in Goa of KeralaIndia: het land van het hindoeisme en de spiritualiteit. De Taj Mahal, Varanasi, Bollywood, de sari, markten, geuren en…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.