Zakkenrollers, hoe gaan ze te werk

Zakkenrollen is een van de oudste criminele activiteiten ter wereld. Een zakkenroller kan namelijk net zoveel geld stelen als iemand die gewelddadige overvallen pleegt, met minder pakkans en zonder (vuur)wapens. Wordt de zakkenroller toch opgepakt, dan is de straf een stuk minder dan iemand die met een vuurwapen hetzelfde delict heeft gepleegd. Voor ons als reiziger is dit slecht nieuws, want een verloren portomonee kan je reis behoorlijk verstoren.

Manieren om 'gerold' te worden.

De sandwich techniek

Deze techniek werkt met een zakkenroller en een medewerker. De medewerker stopt plotseling, waardoor het slachttoffer ook moet stoppen. De zakkenroller botst 'per ongeluk' op het slachttoffer en maakt van de gelegenheid gebruik om snel iets waardevols uit zijn of haar rugzak te halen. Zakkenrollers met weinig ervaring zoeken drukke mensenmassa's op en halen simpelweg een openstaande rugtas leeg, zonder dat je het door hebt.

Botsen

Om een portomonee uit iemands broekzak te halen is meer ervaring nodig. Een bekende techniek is het maskeren: in de trein of tram kan iemand 'per ongeluk tegen je opbotsen, waardoor je niet meer voelt dat hij op het zelfde moment je portomonee uit je broekzak haalt. Vooral als het vervoersmiddel behoorlijk vol is, kan een zakkenroller vaak ongemerkt zijn werk doen.

Afleiding

Zakkenrollers werken net als goochelaars met afleiding. Mensen kunnen zich moeilijk op 2 dingen tegelijk concentreren, daarmaken zakkenrollers dankbaar gebruik van! Enkele voorbeelden van afleiding:
  • Tijdens een concert zijn alle ogen op de artiest en het podium gevestigd. Eenmaal raden wie er handig gebruik van maakt...
  • Een helper veroorzaakt een opstootje. De toegestroomde menigte is op dat moment alleen daar mee bezig, zodat de dief te werk kan gaan.
  • Straatkinderen willen je een tekening laten zien, terwijl je denkt: goh wat schattig, gaat een ander kind er met je geld vandoor.
  • Terwijl een helper doet alsof hij verdrinkt (in de zee), gaan er naar alle waarschijnlijkheid een aantal mensen het water in. De zakkenroller kan nu rustig op het strand zijn werk doen.

Maak het ze moeilijk

Zakkenrollers maken dankbaar gebruik van camouflage: ze dragen een baby in hun armen, gedragen zich als toeristen of hebben een duur pak aan. Van de buitenkant kun je dus moeilijk zien met wie je rekening moet houden. Toch zijn er een hoop tips om je te beschermen tegen zakkenrollers:
  • Draag je portomonee bij voorkeur niet in je achterzak. De veiligste manier om geld bij je te dragen is in een heuptasje, die je onder je kleding draagt.
  • Gedraag je niet nerveus of 'verloren'. Dat trekt de aandacht, zakkenrollers kiezen uit de groep het 'zwakste' slachttoffer uit. Zorg er dus voor dat je zelfverzekerd overkomt.

En als het toch gebeurd...

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je gerold wordt. Gebruik daarom de volgende tips om je optimaal voor te bereiden:
  • Spreid het risico: verdeel je geld en andere waardevolle papieren op verschillende veilige plekken.
  • Kopie: Maak een kopie van je paspoort, credit kaart en andere belangrijke papieren en leg die neer in je hotel.
  • Email: Scan voordat je op reis gaat de belangrijke papieren in en stuur deze afbeeldingen naar je eigen emailadres. Zo kun je op iedere plek met een internetaansluiting bij je documenten komen.
© 2008 - 2024 Realvision, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koningsdag, zakkenrollen voorkomenKoningsdag, zakkenrollen voorkomenOp Koningsdag wordt de verjaardag van de koning gevierd, uitgezonderd wanneer zijn verjaardag op een zondag valt, dan wo…
Zakkenrollers, berovingen en uw inboedelverzekeringJe leest er regelmatig over in de krant en misschien is het je zelf wel eens overkomen. Je bent ineens je portemonnee kw…
Pas op voor zakkenrollers!Zakkenrollers kunnen op vele plaatsen opereren waar mensen bij elkaar komen. Om te voorkomen dat u bestolen wordt kunt u…
Paspoort kind 2021 aanvragenPaspoort kind 2021 aanvragenEen nieuw paspoort aanvragen in 2021? De bijschrijving van een kind in uw paspoort als ouders is niet meer geldig. De va…

Henk de Velde: De laatste reisHenk de Velde, zeezeiler, is sinds 26 september 2007 bezig met zijn laatste reis. Wie is hij en wat beweegt hem om in zi…
Op vakantie gaanHeerlijk, tijd om op vakantie te gaan. Maar de stress daarvoor is minder leuk. Namelijk het inpakken van je koffer. Wat…
Realvision (6 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.