Genieten van sigaren: rokerslounges in Nederland en België

Genieten van sigaren: rokerslounges in Nederland en België In 2008 ging het algemeen rookverbod in Nederland in, België volgde in 2011. Sindsdien is het verboden om te roken in openbare plaatsen, inclusief cafés, tavernes en restaurants. Veel sigarettenrokers zagen zich dus gedwongen buiten te roken - 'stoeproken' was zelfs het woord van het jaar in Vlaanderen (2011). In de regen of koude snel enkele trekken van een sigaret nemen is onaangenaam, maar nog best mogelijk. Anders ligt het voor rokers van premium sigaren. Een sigaar roken duurt al snel een uurtje - en dit doen men graag in alle rust en gezelligheid. Sigarenlounges of rokerslounges zijn beperkt in aantal, maar een bezoek stelt nooit teleur.

Inhoudsopgave


Genieten van een sigaar uit Cuba, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua of de Verenigde Staten is een moment van intens genot voor velen - al zijn de gezondheidsrisico's uiteraard niet te onderschatten. Vaak wordt het roken van sigaren geassocieerd met luxe, verfijning en ja, ook met geld ... heel veel geld. Zo zijn er sigarenlounges in dure restaurants en hotels. De hier besproken lounges zijn echter ook voor de meer modale roker toegankelijk - uitgezonderd de Cohiba Atmosphere - , en zijn zelfs meestal volledig gratis. Uiteraard is deze lijst niet exhaustief.

Davidoff of Geneva since 1911

Naast de Cubaanse sigaren is de grootste speler in de sigarenwereld het Zwitserse Oettinger Davidoff AG. Niet enkel de gelijknamige sigaren behoren tot hun portfolio, maar ook merken als Avo, Private Stock, Griffin's en Zino zijn deel van de groep. Naast het produceren van deze sigaren, baat Davidoff ook een heel netwerk van lounges uit onder de naam Davidoff of Geneva since 1911. Elke lounge heeft een vrij gelijkaardig uiterlijk met zachte kleuren en een klassiek, met hout afgewerkt interieur. De toegang tot de lounge is volledig gratis; men wordt zeer aangenaam ontvangen en het is niet nodig vooraf te reserveren. Bij het roken kan men een cognac, wijntje of glaasje rum gebruiken. Koffie en thee is gratis. Overigens is de bekende sigarenzaak Huis Verloo in Antwerpen overgenomen door Davidoff. Een rokerslounge zou in de komende jaren ingericht worden, maar het blijft nog afwachten.

 • Grote Zavel 1, Brussel
 • Van Baerlestraat 80, Amsterdam

La Casa del Habano

Het paradepaardje van Habanos, het internationale bedrijf achter de befaamde Cubaanse sigaren, is de Casa del Habano - het Huis van de Havanna. Deze keten telt vijf vestigingen in België en drie in Nederland. In deze winkels zijn er uiteraard enkel Cubaanse sigaren te verkrijgen, waarvan een hele reeks, zoals Diplomaticos, exclusief voor de Casa is voorbehouden. Verder is er ook steeds een rokerslounge. Nadeel: deze is enkel toegankelijk voor leden. Navraag leert dat lid worden vrij duur is - rond 500 euro per kalenderjaar. In ruil krijgt men een persoonlijk humidorkluisje, mag men deelnemen aan evenementen enz. Een aantal Casa's zijn open voor een breder publiek. Zo is de Casa in Maastricht na de overname opengesteld voor het brede publiek.

 • Ernest Van Dijckkaai 11, Antwerpen
 • Dumortierlaan 107B, Knokke
 • Limburgstraat 60, Gent
 • Aldestraat 39, Hasselt
 • Vlamingstraat 9, Brugge (La Casa del Tabaco - ook niet-Cubaanse sigaren)
 • Faiderstraat 1C, Brussel
 • Kneuterdijk 5, Den Haag
 • Van Baerlestraat 27, Amsterdam
 • Stationsstraat 33, Maastricht

Cohiba Atmosphere Antwerpen

Wie denkt dat 500 euro lidgeld per jaar veel is, valt wellicht helemaal achterover bij het lezen van het lidgeld van de zeer exclusieve Cohiba Atmosphere: 2000 euro per jaar, dus niet echt weggelegd voor de modale roker. De lounge is vernoemd naar Cohiba, het meest luxueuze merk in de portfolio van Habanos. Voor één sigaar betaalt men al snel meer dan twintig euro.

 • Suikerrui 5, Antwerpen

Midi Station Brussel

Op een beugschoot van het station Brussel-Zuid ligt het restaurant Midi Station, vreemd genoeg eigendom van de Belgische Spoorwegen. De prijzen voor de lunch of diner zijn er aan de eerder hoge kant, maar men kan na de maaltijd plaatsnemen in de stijlvolle lounge. Er is een kleine humidor met enkele Cubaanse klassiekers als Partagas, Montecristo en Cohiba voorzien.

 • Victor Hortaplein 26, Brussel

Tabakspeciaalzaak Ted Bogers Dordrecht

Reeds sinds 1954 bestaat de speciaalzaak, in 2015 werd er een mooie lounge aan toegevoegd. In een klassieke, met donker hout ingericht interieur kan men hier helemaal tot rust komen met een sigaar en een drankje.

 • Vogelplein 40, Dordrecht

Tabakado Eindhoven

In het Brabantse Eindhoven ligt Tabakado, een speciaalzaak in sigaren uit de hele wereld. Het is er niet enkel mogelijk om sigaren aan te schaffen, maar ook om ze ter plekke op te roken. Hiervoor is er in de winkel zelf een sigarenlounge met opvallende rode zetels. Men zit in een soort glazen kooi met zicht op de inloophumidor.

 • Floralaan west 262, Eindhoven

Van Dalen Den Bosch en Rotterdam

Begonnen onder de naam Oliva Cigar Lounge - als onderdeel van de bekende sigarenfabrikant Oliva, in 2014 nog sigaar van het jaar volgens Cigar Aficionado - in Den Bosch, daar later van naam veranderd naar Studio Tabac, heet deze winkel met lounge nu Van Dalen. Er zijn twee vestigingen: in Den Bosch en Rotterdam. Hier kan men rustig sigaren uit de hele wereld kopen en consumeren.

 • Vughterstraat 82, 's Hertogenbosch
 • Pannekoekstraat 28, Rotterdam

Huis Hajenius Amsterdam

Het is nauwelijks te geloven, maar het Huis Hajenius bestaat al sinds 1826. Sinds 1914 is het Huis gevestigd in het schitterende en stijlvolle gebouw aan het Rokin. Hajenius is genoemd naar de stichter van het bedrijf, Pantaleon Gerhard Coenraad Hajenius - vandaar de afkorting P.G.C. Hajenius op het eigen tabaksmerk dat de winkel aanbiedt. Het Huis biedt, in een schitterende omgeving in art deco, niet enkel een inloophumidor met de sigaren, maar ook een ruim aanbod in cigarillo's. Er is een schitterende 'Heerenkamer' of rokerslounge en tevens een immense bibliotheek met boeken over tabak. Een bezoek is voor iedereen mogelijk en aan te raden, al was het al enkel maar om het gebouw te bewonderen.

 • Rokin 96, Amsterdam

Cigaragua Amsterdam

De hemel op aarde voor de liefhebber van Nicaraguaanse sigaren bevindt zich vlakbij het Museumplein in Amsterdam. Duizenden verschillende vitola's wachten de aficionado in een prachtige winkel op. Beneden bevindt zich de grote rokerslounge, vrij te bezoeken. Drankjes zijn aan democratische prijzen verkrijgbaar ... en de lounge is elke dag geopend van 10 tot 21u, ook in de weekends.

 • Van Baerlestraat 56, Amsterdam

Van Lookeren Amsterdam

Een zeer speciale sigarenlounge is te vinden bij Van Lookeren in Amsterdam. Daar is een speakeasy sigarenlounge geopend. De term speakeasy is afkomstig uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging (jaren 1920-30) en duidde plaatsen aan waar nog wel drank verkocht wordt. Uiteraard gebeurde dat dan wel illegaal. Sigaren roken is vooralsnog niet illegaal, maar om een zeker avontuur en wat ruigheid aan het roken te koppelen opende Van Lookeren dus een speakeasy. Deze lounge is maar liefst 70 vierkante meter en is ingericht met bruine banken, zwarte zetels en natuurlijk de klassieke foto's van rokende beroemdheden (Churchill, Castro, Kennedy). Een bezoek aan de lounge is gratis, maar men dient zijn komst wel vooraf te melden via sms of e-mail om zo een 'wachtwoord' te krijgen.

 • Gelderlandplein 143, Amsterdam

't Oude Wandelpark Valkenswaard

Vlakbij Eindhoven ligt het grote horecabedrijf 't Oude Wandelpark. Men kan er eten: snack, lunch of diner, maar ook relaxen met een drankje. Er zijn feestzalen, een groot terras, speeltuin ... en een sigarenlounge met kleine humidor. Op dagen met mooi weer kan men na een copieuze maaltijd van een sigaar genieten in de lounge buiten, op frissere dagen binnen.

 • Eindhovenseweg 264, Valkenswaard

Sigarenspeciaalzaak W. Schimmel Zutphen

In deze speciaalzaak zwaait Willem Schimmel de plak. Gelukkig is zijn naam geen slecht voorteken - schimmel is wel het laatste wat een premium sigaar gebruiken kan - maar draagt hij als een goede huisvader zorg voor de sigaren in de klimaatkamer. In een prachtig oud pand uit 1724 vindt men een niet al te grote lounge. Even een sigaar kopen in de winkel en deze meteen in een gezellig omgeving met krant of boek consumeren is hier mogelijk.

 • Sprongstraat 7, Zutphen

The Cat Café & Cigar Lounge Rotterdam

Naast de Rotterdamse schouwburg ligt The Cat, een gezellig café annex lounge. Hier kan men nog - lekker ouderwets - genieten van een goede sigaar en een lekker biertje, wijntje of een sterke drank naar keuze. Men kan er ook een kleine lekkernij, zoals kaas, bestellen. The Cat biedt zelf een beperkt assortiment longfillers, Cubaans en niet-Cubaans, aan, maar men mag natuurlijk ook iets uit de eigen humidor meebrengen.

 • Mauritsstraat 1B, Rotterdam

Jacks’ Cigar bar & Lounge

In Rotterdam zijn er voor de sigarenliefhebber heel wat mooie adresjes te vinden. Zo is er Jack's Cigar Bar, met een groot aanbod aan lekkere bieren én een grote, mooi ingerichte sigarenlounge. Een vrij beperkte selectie van 60 sigaren wordt aangeboden om in goed gezelschap te consumeren. De lounge is dagelijks geopend vanaf 16u.

 • Scheepstimmermanslaan 15, Rotterdam

Lees verder

© 2015 - 2024 Jan80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…
Davidoff-parfums: enkele populaire Davidoff-vrouwengeurenDavidoff-parfums: enkele populaire Davidoff-vrouwengeurenHet merk Davidoff vond zijn oorsprong in 1911, toen Henri Davidoff een tabakswinkel startte in Genève. Zijn zoon, Zino D…
Het genieten van een sigaarVoor het roken van een sigaar moet je, in tegenstelling tot een vluchtige sigaret, je tijd nemen. Het is als het ware ee…
Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?Om te stoppen met roken durven sommige rokers wel eens overschakelen van de sigaret naar de sigaar. Ze argumenteren dan…

10 veelgestelde vragen over reisverzekeringen10 veelgestelde vragen over reisverzekeringenIeder jaar proberen veel mensen aanspraak te maken op hun reisverzekering en komen dan tot de ontdekking dat ze niet zo…
Kompas voor wandelaars, fietsers, sporters en spoorzoekersKompas voor wandelaars, fietsers, sporters en spoorzoekersZo vanzelfsprekend als het is om een horloge te dragen zo ongewoon is het om een kompas te hebben. Toch is het een heel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ubicolor, Pixabay
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20111220_015
 • https://www.youtube.com/watch?v=2P5hfTcEPng
 • http://www.sigarenliefhebber.nl/2015/05/06/opening-davidoff-flagshipstore-amsterdam.html
 • http://www.sigarenliefhebber.nl/nieuws/2012/06/09/oliva-cigar-lounge-nu-studio-tobac-cigar-lounge/
 • https://www.vanlookeren.com/cigar-lounge/
 • http://www.winkelstories.com/Hajenius00.html
Jan80 (49 artikelen)
Laatste update: 31-10-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.