Zeilen met kinderen

Zeilen met kinderen Veel zeilende stellen zijn in de winter al bezig met het uitzoeken van verre bestemmingen voor het aankomende zeilseizoen. De zomers staan in het teken van het bezeilen van de mooiste bestemmingen die soms vele zeemijlen varen zijn. En dan komt er bij sommige stellen een moment dat de bemanning wordt uitgebreid. Een zeilend stel verandert in een zeilend gezin. En dan? Dan kun je gewoon blijven zeilen! Alleen zal er in de meeste gevallen wel het een en ander veranderen.

Reisplan

Zeilde je eerst naar verre bestemmingen en was je vaak dagen achtereen urenlang aan het zeilen? Als je gaat zeilen met kinderen wordt het reisplan vaak toch wat aangepast. Voor kinderen zijn bijvoorbeeld havens waar een speeltuintje of een strandje aanwezig is natuurlijk erg leuk. Ook de af te leggen afstand kan het beste wat ingeperkt worden. Natuurlijk kan een kind aan boord ook volop spelen, maar om het voor het kind leuk te houden is afwisseling belangrijk. Wordt het zeilen dan minder leuk? Nee, zeker niet! Het wordt alleen anders, omdat je ook je kind een leuke vakantie wilt bezorgen. En natuurlijk zijn er gezinnen die wel nog steeds grote afstanden afleggen of zelfs de hele wereld over zeilen. En dat is ook zeker mogelijk, maar over het algemeen kiezen gezinnen met jonge kinderen toch voor een tijdelijke wijziging van het reisplan. Want als kinderen behalve zeilen ook krabben kunnen vangen, vriendjes kunnen maken op de steiger, in speeltuintjes kunnen spelen en lekker kunnen zwemmen bij leuke strandjes, gaan ze in ieder geval zonder tegenzin mee op vakantie met de zeilboot! Deze afwisseling draagt bij aan het ‘zeil’plezier van de kinderen. En als de kinderen een fijne vakantie hebben, hebben papa en mama dat ook. En zo lang de kinderen het leuk blijven vinden aan boord, gaan ze als ze wat ouder zijn hopelijk ook graag mee naar verdere bestemmingen!

RelingnetRelingnet

Slapen aan boord

Behalve het reisplan zullen ook wat praktische zaken aan boord veranderd moeten worden. Een veilige slaapplek staat hierbij hoog op het prioriteitenlijstje. Met een baby is dat nog niet zo moeilijk. Zeilen met een baby is sowieso vele malen makkelijker dan met een ontdekkende, kruipende of onstabiel waggelende dreumes of peuter. Behalve het grote voordeel dat baby’s zichzelf nog niet kunnen verplaatsen, slapen baby’s over het algemeen nog erg veel. Golven en deining hebben ook een hele positieve uitwerking op een baby. Ook een ronkende motor is meestal een goed slaapmiddel, het monotone geluid zorgt ervoor dat ze heel snel in slaap vallen en ook niet snel wakker worden. Maar waar laat je de baby dan slapen? Dat is in het begin heel gemakkelijk, in de bak van de kinderwagen. Deze kun je in principe overal neerzetten, mits je hem ergens aan vastmaakt met bijvoorbeeld een lijn, om wegschuiven te voorkomen. Zodra de baby een dreumes wordt en zichzelf kan verplaatsen, is het tijd voor het volgende plan. Een goede mogelijkheid is om in de punt van de boot een relingnet te spannen, hierdoor kan hij nooit uit bed vallen.

HangstoeltjeHangstoeltje

Veilige plek om te zitten

Naast een veilige slaapplek is een veilige plek om te zitten voor je baby of kind ook erg belangrijk. Zeker bij het aanleggen, uitvaren of sluisvaren is het van belang dat je kind op een veilige plek kan zitten, bij hele jonge kinderen het liefst een plek waar hij of zij ook vastzit en dus niet stiekem kan weglopen of kruipen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar voor een baby is de makkelijkste manier toch wel gewoon de maxicosi. Hierbij geldt hetzelfde als bij de bak van de kinderwagen, zorg dat het altijd ergens stevig aan vastgebonden zit. Als je kind eenmaal kan zitten is een hangstoeltje een echte aanrader. Deze kun je aan het luik van de kajuitingang hangen, zodat je kind lekker kan rondkijken en hoog en droog zit. Maar ook in de kajuit is een dergelijk stoeltje makkelijk aan de tafel te hangen. Daarbij neemt het stoeltje opgevouwd weinig ruimte in beslag en is het dus gemakkelijk op te bergen.

En op een gegeven moment komt je kind op een leeftijd dat hij te groot wordt voor maxicosi’s, hangstoeltjes en andere kinderstoelen. Het ligt voor de hand, maar zorg er in ieder geval voor dat je kind altijd een zwemvest heeft. Dit geldt uiteraard ook voor jonge kinderen! En gebruik eventueel een lifeline, zodat je kind in ieder geval niet overboord kan vallen.

Vermaak aan boord

De mogelijkheden tot vermaak aan boord of in de haven zijn eindeloos. Een hele populaire bezigheid voor zeilende kinderen is krabben vangen! In de havens van onder andere de Grevelingen en de Waddeneilanden zie je de kleine krabbenvangers regelmatig zitten op de steigers. Zeulend met emmers vol met krabben. Voor het vangen van die krabben bestaan er speciale krabbenhengels die je op veel jachthavens kan kopen. Het zijn eigenlijk hele simpele hengeltjes met een soort wasknijper en een loodje er aan. Een stukje spek of salami aan de wasknijper en de krabbenjacht kan beginnen. Het spel wordt nog mooier als je in plaats van spek of salami verse mossels gebruikt! En die moeten natuurlijk ook eerst zelf gevangen worden. Gelukkig zitten de steigers in onder andere de Grevelingen en de Waddeneilanden er vol mee. Papa of mama moet wel even meehelpen om de mosselschelpen met een mes open te breken. En dan met deze verse mossel aan de wasknijper op jacht naar de mooiste, grootste of gewoon zoveel mogelijk krabben.

Hieronder tot slot een opsomming van nog meer kindervermaak aan boord of in de haven, voor hopelijk een fantastische zeilvakantie, mét kinderen!

  • Neem een klein opblaaszwembadje mee voor in de kuip of op de steiger.
  • Een tuut tuut bootje om achter de boot te hangen.
  • Bevestig in de haven een hangmat aan de giek of tussen de voorstag en de mast.
  • Een waterpistool, probeer tijdens het zeilen zoveel mogelijk boeien nat te spuiten!
  • Zwemmen, en test gelijk je zwemvest!
  • Eendjes/meeuwen voeren.
  • Speeltuin.
  • Roeien in de bijboot of zeilen met een optimist (als je die hebt).
  • De zeilboot zelf! Papa en mama helpen met alles wat er aan boord moet gebeuren.
  • Knopen leren of armbandjes knopen.
  • Een heuse schatkist met allerlei mooi speelgoed.
© 2015 - 2025 Judithcool, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeilen met kinderen - veiligheid aan boordWanneer is een schip veilig genoeg voor kinderen? Met andere woorden, welke aspecten zorgen ervoor dat je kinderen met e…
Met een cruiseschip op vakantieMet een cruiseschip op vakantieEen cruise maken wordt steeds populairder, lees hier hoe een boordrekening werkt en alles over het eten, drinken en verm…
De Alex II: opvolger van de Alexander von HumboldtDe Alex II: opvolger van de Alexander von HumboldtDe Alexander von Humboldt II is de opvolger van de Alexander von Humboldt. De nieuwe Alex werd gebouwd in Duitsland, in…
Welke type boord moet mijn hemd hebben?Welke type boord moet mijn hemd hebben?Wanneer een man een hemd gaat aankopen dient dit hemd niet alleen goed te passen, maar moet de man ook rekening houden m…
Tips voor een geslaagde zomervakantie met kinderenTips voor een geslaagde zomervakantie met kinderenVoor sommige ouders zijn de ellenlange zomervakanties van hun kinderen iets waar zij elk jaar weer tegenop zien. Het pla…
Judithcool (7 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.