Wandelen in de winter

Wandelen in de winter Wandelen is goed voor iedereen, dat is inmiddels een bekend gegeven. Dat neemt niet weg dat, als we al gaan wandelen, we nog lang niet allemaal de juiste kleding en schoenen dragen. Afhankelijk van het jaargetijde kan dit – voor een keertje – weinig tot juist veel impact hebben. Met name in de wintermaanden wordt nogal eens onderschat. Waar moet je met een stevige wandeling nu op letten?

Locatie

Niet iedere locatie waar je gaat wandelen is hetzelfde, maar waar je ook loopt schoenen zijn zomer en winter belangrijk. Een flinke wandeling, en zeker als dit vaker doet, is een aanslag op de je voeten en in iets mindere mate op je knieën en dan is een geschikte wandelschoen zeker geen overbodige luxe. In de koude maanden heb je ook nog eens te maken met het lichaam wat op een andere manier beschermd moet worden, dan wanneer we in de volle zon wandelen. Ook dit verschilt per locatie, maar voldoe altijd aan de basisvoorwaarden.

Wandelschoenen

De fervente wandelaar weet het wel, je hebt speciale wandelschoenen die je heel gericht koopt voor het doel. Schoenen, met daarin sokken zonder naad (soms met speciale inzetstukken), die bescherming geeft aan de voeten en een zool die voldoend vering geeft. Je knieën worden met wandelen natuurlijk niet zo ernstig belast dan wanneer je hardloopt, maar een goede schoen geeft wel een stuk bescherming. Toch heb je in wandelschoenen verschillende gradaties en het is afhankelijk van waar je loopt, welke schoen het meest geschikt is. De volgende onderverdeling vindt je meestal terug in de winkels;
  • Een soepele en lichte wandelschoen, een basis schoen. Prima, als je lekker een wandeling in de vlakke (Nederlandse) omgeving gaat maken.
  • De bergwandelschoen, ook gezicht voor flinke trektochten. Goede combinatie van bergschoen, met de souplesse en comfort van een sportschoen.
  • De schoen die geschikt voor trektochten door stevig/ruiger gebied. Goede combinatie van bergschoen, met het comfort van een sportschoen. Kan iets meer hebben dan de vorige schoen.
  • Zware schoenen met een stijve zool, geschikt voor het ruigere werk in de bergen. Goed loopcomfort, maar met meer stevigheid, om de ruigere gebieden te trotseren.

Kinderen

Let goed op bij kinderen, de meeste schoenen hebben voor kinderen een zeer sterke profielzool, maar wel een die erg buigzaam is. Deze kinderschoenen zijn voor meerdere doeleinden te gebruiken en kunnen tegen een stootje, wat wel zo prettig is bij de groeiende kindervoet.

Kosten

Een beetje goede wandelschoen is verkrijgbaar vanaf zo’n € 50 en kan oplopen tot zo’n € 250. Het is afhankelijk van de situatie en of je voeten nog een "afwijking" hebben, welke schoen het meest geschikt is. Koop daarom nooit "zomaar" iets, maar ga naar een speciaalzaak om je voor te laten lichten.

Wandelkleding

Hoewel mensen er soms erg gemakkelijk over denken, moet wandelkleding niet onderschat worden. Zowel in de zomer als in de winter moet je op een aantal zaken letten. Zo kennen we de meerdere lagen, lagen die zorgen voor isolatie. Maar winterkleding moet ook beschermen tegen wind, regen en sneeuw. Enkele van de meer populaire kleding opgesomd.

Basis

De basis vorm je in de winter bij uitstek met thermo ondergoed. Thermo ondergoed is bij ieder waterhuis of speciaalzaak te koop. De minimale kwaliteit voor thermo ondergoed hebben ze allemaal, maar er is nog wel een gradatie. Verder is er ook een verschil in comfort en dat brengt weer een prijsverschil met zich mee. Thermo ondergoed is al te koop voor zo’n € 10 maar oplopend tot zo’n € 100.

Fleecematerialen

Fleece kan als tussenlaag prima functioneren bij kou, maar is niet toereikend als “eindkleding”. Fleece kan tussen het thermo ondergoed en het jack een prima isolerende laag vormen. Als het een dag minder koud én droog is, dan kan een fleece shirt of trui (over thermo ondergoed) wel prima functioneren. Verder laat fleece vocht door en zit het erg comfortabel. Fleece is geen duur (synthetisch) materiaal en een shirt kan je al voor zo’n € 10 kopen. Dit loopt meestal op tot zo’n € 70.

(Regen)jacks

Wind en regen dichte jacks (ze zijn het lang niet altijd allebei) zijn tijdens de koude maanden als buitenlaag prima. Een goed exemplaar is tevens ademend en zweet wordt afgevoerd. Met of zonder capuchon of een capuchon die op te rollen is. Als je een rugzakwandelaar bent, dan kunnen versterkte stukken handig zijn. Met name schouders, maar ook ellebogen zijn dan van een slijtvast materiaal. Let op flappen over een rits, wel zo handig met regen en sneeuw. Jacks zijn te koop vanaf zo’n € 70 oplopend tot zo’n € 200.

Broeken

Los van het warm houden van de benen, is het ook belangrijk dat een broek bescherming geeft tegen het schuren van de benen. De meest gebruikte wandelbroek is vaak van een waterafstotend materiaal – daarmee is deze nog niet waterdicht – winddicht en moet comfortabel zitten. Soms kan een afritsbaar exemplaar handig zijn, want dan is de broek ook tijdens de warmere maanden te gebruiken, maar dan (deels) zonder pijpen. De kleuren zijn meestal vrij traditioneel, zowel voor mannen als vrouwen.
Wandelbroeken zijn al te koop vanaf zo’n € 20 oplopende tot zo’n € 170.

Tot slot

Lekker wandelen is gezond en je ziet zoveel, maar zorg ook dat je goed voor je lichaam zorgt en de juiste schoenen en kleding draagt. Als je ook nog leuke routes++ in Nederland zoekt … ga dan naar de website van Staatsbosbeheer. Mogelijkheden genoeg, ook met kinderen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede wandelschoenen kopenGoede wandelschoenen kopenWandelen wordt steeds populairder en terecht, want we snappen dat de natuur in goed voor ons is. Combineer het met lekke…
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Wandelen en gewicht verliezenWandelen en gewicht verliezenDoor te wandelen kunnen we gewicht verliezen. Daarnaast is het een goede manier om aan je gezondheid te werken, zonder d…

Efficiënt inpakkenEfficiënt inpakkenDe koffer inpakken, vaak een van de minder leuke bezigheden wanneer je op vakantie gaat. Tegenwoordig verkleinen vliegtu…
Vermiste, vertraagde of beschadigde bagage bij vliegreisUw vliegtuig landt en na het verlaten van het toestel komt u aan bij de bagageband. U staat te wachten en het lijkt een…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.