De meest bijzondere hotels ter wereld

De meest bijzondere hotels ter wereld De reden waarom je voor een bepaald hotel kiest kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het belangrijk dat je hotel dicht bij je reisdoel ligt: op loopafstand van het strand, in de nabije omgeving van de belangrijkste attracties, middenin het natuurpark dat je wilt ontdekken etc. Ook de prijs kan een belangrijke reden zijn waarom je juist wel of juist niet voor een bepaald hotel kiest. Daarbij ga je, bewust of onbewust, vaak af op beoordelingen en recensies die je waar dan ook tegen bent gekomen. En zo heel af en toe is een hotel op zich zo uniek (locatie, bouwstijl, uitstraling etc.) dat dit dan de enige reden is dat je er voor kiest. Overal ter wereld zijn ze te vinden, de hotels die vanwege hun bouwstijl, uitstraling en/of ligging zo bijzonder zijn, dat ze hoog op je verlanglijstje van nog te bezoeken accommodaties staan, omdat je er nu eenmaal gewoon wilt overnachten. Hier volgen de tien meest bijzondere hotels ter wereld…

Hotel Costa Verde – Manuel Antonio National Park, Costa Rica

Het hotel bevindt zich dicht bij het strand tussen het regenwoud van het Manuel Antonio National Park en de kust van de Stille Oceaan, op twee uur rijden van de internationale luchthaven van San José; het dorp Quepos ligt slechts drie mijlen verderop. Het hotel is de perfecte uitvalsbasis voor eco-toerisme, avontuurlijke reizen, sportvissen en surfen.

De kamers en bungalows bieden een prachtig uitzicht op het majestueuze park of de adembenemende kustlijn. De vele vergezichten zijn bezaaid met toekans, apen, luiaards en neusberen. Hotel Costa Verde, dat door een spectaculaire jungle wordt omringd, is geschikt voor families én honeymoners. Het beschikt over drie zwembaden, spa-faciliteiten en vier zwembaden.

Eén van de restaurants, El Avión, is een reden dat dit hotel tot de tien meest bijzondere hotels ter wereld behoort. Half in een boomhut staat een C-123 Fairchild vliegtuig opgesteld dat is omgebouwd tot een pub. Het door jou bestelde eten wordt vanuit de keuken via de romp uitgeserveerd. Een aangename bijkomstigheid is dat er hier ook te genieten valt van spectaculaire zondersondergangen. Veel gasten dineren hier om te zien en gezien te worden.

Propeller Island City Lodge – Berlijn, Duitsland

Het hotel ligt in het westelijk deel van Berlijn, nabij de Kurfürstendamm. Maar de ligging is niet de belangrijkste reden, wellicht helemaal niet de reden, waarvoor er voor dit hotel gekozen wordt. Het hotel is ontworpen door de Duitse kunstenaar Lars Stroschen. Vanwege een klein budget werden de kamers ingericht met van oude bierfusten gemaakte wastafels. Overigens begon hij het hotel ook ooit vanuit zijn gastenverblijf om met de opbrengsten zijn projecten te financieren, maar doordat het zo goed ging lopen is het in de loop der jaren uitgegroeid tot een trendy hotel waarvoor bepaalde toeristen inmiddels speciaal naar Berlijn afreizen.

Het hotel heeft 30 kamers met een bijzondere thematische inrichting, echter zonder standaardfaciliteiten als een satelliet televisie, waterkoker, mini-bar en roomservice. Inchecken is alleen mogelijk tussen 08.00 en 12.00 ’s morgens, maar heeft als voordeel dat er relatief goedkoop kan worden overnacht in een zeer bijzonder hotel.

Propeller Island City Lodge komt voor op menig lijstje van de meest bizarre hotels en dat is ook meteen wat dit hotel zo bijzonder maakt. De 30 kamers zijn stuk voor stuk kunstig ingericht, er zijn er geen twee hetzelfde, ze voeren allemaal een eigen thema. Zo is er onder andere een kamer waarin alles op z’n kop staat, één waarin het bed op 1,5 meter hoogte aan scheepstouwen is opgehangen en de Mirror room die, hoe kan het ook anders, is voorzien van heel veel spiegels. Ook kun je overnachten in de Green room, de Therapiekamer, de Gevangeniskamer en de Rubberkamer.

The Five Hotel – Parijs, Frankrijk

Doordat het hotel in de kunstenaars- en studentenwijk Quartier Latin is gelegen, is het bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor het verkennen van het hart van het historische Parijs. Het Pantheon en de Notre Dame liggen op loopafstand.

The Five Hotel heeft 24 kamers die allemaal zijn uitgerust met airconditioning, LCD televisie met satellietzenders en heel veel designer materiaal. Op verzoek is een speciale huishoudservice beschikbaar. De receptie die 24 uur per dag is geopend, doet ook dienst als excursiebalie en verkoopt kaartjes voor de Parijse shows en attracties.

Wat het hotel vooral zo bijzonder maakt zijn een kunstgalerij bij de receptie, het vertonen van korte filmpjes in de lift en het designer materiaal op de kamers: optische vezels die zichtbaar zijn in de met sterren bezaaide plafonds en glazen deuren en bureaus. In de badkamers staan producten van L’Occitane en elke ochtend wordt er bij het ontbijt vers Weens brood geserveerd van de beroemde bakkerij Monge. De koffie en thee komt van Mariage Frères. Overigens is het thema van het hotel Liefde: vernoemd naar het feit dat Parijs de stad der liefde is.

Treebones Resort – Big Sur, Verenigde Staten

Het Treebones Resort ligt aan de Californische kust, omgeven door het Los Padres National Forest en de Stille Oceaan. Over de camping verdeeld staan de yurts. Yurts zijn compleet ingerichte tenten inclusief elektriciteit en een wastafel met koud en warm stromend water. Douches en toiletten bevinden zich op loopafstand van je yurt.

Het resort houdt zich actief bezig met recycling. Er worden onder andere energieproducerende turbines gebruikt om het zwembad, hot tub, de lodges, douche- en toiletruimten te verwarmen. Treebones Resort richt zich in grote mate op het ecotoerisme; er worden hiertoe speciale excursies waaronder hikes en kayaktochten georganiseerd. Maar ook voor ontspanning kun je er terecht, zo worden er onder andere diverse massagearrangementen aangeboden.

Bij het Treebones Resort hoort het Wild Coast Restaurant, waar “thinking globally, eating locally” geldt. De chef kok bereidt verse en organische maaltijden met ingrediënten uit eigen tuin, soms zelfs een paar uur voor de bereiding geoogst, en van de lokale boeren met recepten van de meest creatieve koks ter wereld. Het Wild Coast Restaurant vindt het niet alleen belangrijk hoe hun maaltijden smaken, maar vooral hoe deze door de gasten worden herinnerd, samen met de golven, de kliffen en de bomen.

Hang Nga Guesthouse – Dalat, Vietnam

Dit door de Vietnamese architect Dang Viet Nga onconventioneel in expressionistische stijl ontworpen hotel draagt in de volksmond de naam Crazy House. Het wordt beschreven als een sprookjeshuis, omdat het lijkt op een grote boom. Het gebouw is opgesierd met gebeeldhouwde designelementen van natuurlijke vormen als dieren, paddenstoelen en spinnenwebben. Sinds de opening van hotel in 1990, worden er door de gasten gelijkenissen opgemerkt met de stijl van kunstenaars als Salvador Dali en Walt Disney en staat het Hang Nga Guesthouse in de lijsten van de meest bizarre gebouwen ter wereld. Dang Viet Nga zelf zegt tijdens het ontwerpen te zijn geïnspireerd door de omgeving van de stad Dalat en het werk van de Spaanse architect Antonio Gaudí. Het hotel heeft tien kamers die ieder een ander dierenthema hebben; zo is er onder andere de tijgerkamer (met een decoratie van een grote tijger met gloeiende rode ogen op de muur), de kangaroekamer (met een gebeeldhouwde kangaroe die een open haard in zijn buik heeft), de mierkamer en de adelaarkamer (met een groot adelaarsei als decoratie). Elk thema bevat tegelijkertijd een bepaalde symboliek: zo staat de tijger voor de sterke punten van de Chinees, de adelaar beeldt het zo groot en sterk zijn als de Amerikaan uit en is de mier de vertegenwoordiger van de hardwerkende Vietnamees.

Het hotel wordt als zo bijzonder ervaren omdat het de gasten voor even in een sprookjeswereld laat leven: het sprookjeshuis brengt ze terug naar hun kindertijd waar de dingen zuiver en natuurlijk waren.

Train Station Inn – Tatamagouche, Canada

Het Train Station Inn ligt in Novia Scotia, in de plaats Tatamagouche; dit is over land ongeveer 45 reisminuten vanaf Halifax en Cape Breton en ongeveer een uur vanaf New Brunswick. Over zee is Tatagoune onder andere te bereiken vanuit St. John, Caribou, North Sydney en het in de Verenigde Staten gelegen Bar Harbour.

Het hotel is in 1980 ontstaan, door een oud treinstation en zeven even oude treinwagons om te bouwen naar luxe bed & breakfast accommodaties. De accommodaties in de wagons zijn onder andere voorzien van queensize bedden, open haarden, airconditioning, tv, WIFI, badkamer en spoorweg memorabilia. In het station zijn op de tweede etage drie slaapkamers gebouwd met elk onder andere een eigen badkamer, zitkamer, kitchenette en balkon. Op de eerst etage bevindt zich een spoorwegmuseum, een bar en cadeaushop.

In 1989 wordt het hotel geopend onder de naam Train Station Inn en al in 1990 wordt eigenaar James Le Fresne door de toeristische sector vereniging van Novia Scotia gekozen als ondernemer van het jaar, in 1996 wint het hotel een Accommodation Excellence Award en in 2006 staat het bovenaan in de top 10 van meest bijzondere accommodaties in Canada om te overnachten. In 1991 logeert de generaal-gouverneur van Canada in het Train Station Inn, terwijl het in 1998 wordt gekozen als filmlocatie voor de CBS tv serie “The Week The Women Went”. Als eerste klas ervaring wordt de wagon genoemd waarin zich het restaurant, de dining car, bevindt. De belangrijkste voorgerechten zijn hier zalm en biefstuk.

Woodlyn Park – Othorochanga, Nieuw-Zeeland

Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt Woodlyn Park, op slechts 700 meter afstand van de Waitoma Caves Village en twee minuten van de Glow Worm Caves. Vanaf Auckland, Rotarua en Taupo is het hotel in ongeveer twee uur te bereiken.

Woodlyn Park is een uitzonderlijk farm-stay motel waar het mogelijk is om te overnachten in een omgebouwde treinwagon, vliegtuig of boot, maar je kunt er ook overnachten in de stijl van Tolkien’s Hobbits. Alle accommodatievormen zijn op basis van logies. Wat naast de speciale accommodatievormen zo bijzonder is, is dat er op de in bedrijf zijnde boerderij eveneens een show te zien is van de eerste Nieuw-Zeelandse Kiwi-cultuur.

The Hobbits, zoals deze appartementen worden genoemd, zijn geschikt voor zes personen en beschikken over een eigen keuken en badkamer. Er zijn twee aparte slaapkamers; één met een tweepersoonsbed en één met twee stapelbedden. Elke kamer is ingericht met speciaal ontworpen meubilair. Polystyreen blokken zorgen voor extra warmte in de winter en extra koeling in de zomer. De Waitoma Express is een uit 1950 daterende en gerestaureerde treinwagon. Binnenin bevinden zich modern ingerichte appartementen die plaats bieden aan vier personen. De ene slaapkamer heeft een tweepersoonsbed, de andere heeft twee eenpersoonsbedden. De Waitoma Express staat op een rustige locatie, te midden van een boerderij en omgeven door dieren. Wil je nog unieker overnachten, dan logeer je in één van de twee moteleenheden in de volledig gerestaureerde Bristol Freighter uit 1950, één van de laatste geallieerde vliegtuigen uit Vietnam. De unit in de cockpit is geschikt voor vier personen; het heeft een tweepersoonsbed en een slaapbank. Vanwege het lagere plafond is deze het meest geschikt voor gezinnen, al is het vanwege de steile ladder naar boven voor kinderen onder de acht jaar afgeraden met het oog op de veiligheid. De unit in de staart van het vliegtuig is eveneens geschikt voor vier personen; deze beschikt over een tweepersoonsbed en een stapelbed. Beide units zijn verder uitgerust met vliegtuigstoelen en een modern ingerichte keuken en badkamer. Bij verblijf in deze accommodatie ontvangen kinderen een gratis pas voor het Kiwi House, daarnaast is het mogelijk om in te schrijven voor speleologie avonturen, black river raften en paardrijden. Tot slot is er het Waitainic Motel, een patrol boot uit de tweede wereldoorlog die eveneens tot motel is omgebouwd. Dit Fairmile schip met de naam Motunui werd in 1942 in Auckland gebouwd en maakt sindsdien deel uit van de Nieuw-Zeelandse geschiedenis; het is één van de weinige onderzeeboten die de oorlog hebben overleefd. Het Waitainic Motel heeft vijf units. Er zijn appartementen voor twee, vier, vijf en zes personen die zijn voorzien van slaapkamers met tweepersoonsbedden en daar waar van toepassing zijn ze aangevuld met kamers waarin eenpersoonsbedden staan of een tweepersoonsslaapbank. Daarnaast zijn ze uitgerust met complete keukens, één of meerdere badkamers en soms een eigen dek. Een van de units is ingericht als een romantische honeymoon suite. Naast het doorbrengen van je vakantie kun je in Woodlyn Park onder andere ook terecht voor het houden van conferenties en het vieren van huwelijksfeesten.

Blue Cave Castle – Negril, Jamaica

Het Blue Cave Castle ligt tien meter van de Caribische Zee, rechtsboven op de rand van de kliffen en boven de oude Pirate Caves in de badplaats Negril op het West-Indische eiland Jamaica.

Het hotel beschikt over veertien kamers die zich bevinden in drie aparte uit de kliffen gebeitelde trappenhuizen. De kamers zijn opgedeeld in 7 superior kamers, 4 deluxe kamers, 2 torenkamers en 1 penthouse appartement. Alle kamers beschikken over ten minste een queensize bed, maar sommige kamers hebben daarnaast ook nog één of twee eenpersoonsbedden en/of slaapbanken. Daarnaast zijn ze allemaal voorzien van badkamer, koelkast, ventilator en één of meerdere kleine of grote balkons.

Het Blue Cave Castle wordt als mooi, mystiek en magisch omschreven doordat men zich er in een middeleeuws kasteel begeeft en de vele balkons herinneringen aan Romeo en Julia oproepen. Uniek is het restaurant van chef Teddy, een voormalige chefkok van Kuyaba, een van de best beoordeelde restaurants in Negril die nadat hij ook de keukens van een aantal cruiseschepen had gerund, zijn eigen restaurant Hideaway begon in het Blue Cave Castle. Inmiddels is Teddy Frame een vijfsterren chef met vele recensies van zijn grote professionaliteit. Het mag geen verrassing zijn dat er bij het hotel voldoende mogelijkheden voor watersporten zijn: snorkelen, duiken, sportvissen, tochten op de glasbodemboot, bananenboot of rhino-safariboot en parasailing, het kan er allemaal. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor golfen, paardrijden en fietsen. Ook biedt het Blue Cave Castle diverse excursies aan waaronder die naar Black River, Y.S. Falls, Dunns River Falls, Mayfield Jungle Falls, Bob Marley Museum en Appletown House. Er zijn meerdere één- en tweedaagse eilandtours waar men uit kan kiezen. Voor wie er liever individueel op uit wil zijn er auto’s, jeeps en motoren te huur.

Seaventures Dive Resort – Pulau Sipadan, Maleisië

Dit hotel ligt op een verlaten booreiland in het hart van de koraaldriehoek en in het midden van de drie eilanden Sipadan, Mabul en Kapalai; het dichtst bij het eiland Sipadan, maar met een goed uitzicht op het eiland Mabul en een panoramisch uitzicht op de Celebes zee.

Vanuit het resort gaat er een lift naar de zee beneden, zodat je geen lange kust hoeft af te lopen met alle zware duikspullen. Seaventures Dive Resort heeft één van de beste huisriffen in het gebied en een overvloed aan zeeleven. Het hotel is onder andere geclassificeerd als erkend eco-resort en bestaat uit 25 goed ingerichte en volledig van airconditioning voorziene kamers. Je verblijft in het resort op basis van all inclusive waarbij ook het duiken op de huisriffen is inbegrepen. Op een groot open dekplatform bevindt zich het restaurant waar het eveneens in de formule inbegrepen eten en dranken buffet staat opgesteld. Overige faciliteiten zijn een bar met lounge, barbecue, WIFI, cameraruimte, filmzaal, karaoke, pooltafels, tafeltennistafels, een souvenirswinkel en een conferentieruimte. Naast ontbijt, lunch en diner met drankjes en vrij duiken op het huisrif zijn bij het verblijf ook de transfers vanaf Tawau airport, belastingen, drie bootduiken per dag (met uitzondering van de aankomst- en vertrekdag) buiten het huisrif en gebruik van tanks met lucht, gewichten en loodgordel inbegrepen.

Het meest indrukwekkende van Seaventures Dive Resort zijn de honderden kleurrijke tropische vissen, zeeschildpadden en andere zeedieren die onder water worden omringd door een verbazingwekkende reeks van koraalriffen. Je begeeft je hier op een absoluut stressvrije bestemming, waar je omgeven door de uiterst vriendelijke bevolking kunt ontspannen op het strand. Kortom de ideale plek om je batterijen weer helemaal op te laden. Naast een duikvakantie wordt het hotel ook aanbevolen voor conferenties, trouwfeesten en huwelijksreizen. Zelfs een huwelijk onder water behoort tot de vele mogelijkheden.

Earthship Biotecture – Taos, Verenigde Staten

In de staat New Mexico ligt het hotel Earthship Biotecture op ongeveer 15 minuten rijden van Taos en de Rio Grand Gorge.

Het hotel is vooral bedoeld voor eco-toerisme en bestaat uit tien villakamers die zijn ondergebracht in een soort bunker. Alhoewel het de bedoeling is om hier van het gewone leven te proeven, wordt de accommodatie door veel gasten toch ook als high-tech bestemming ervaren. Naast een modern ingerichte keuken heeft men er ook de beschikking over snel internet. Toch staat het hotel in een prachtig landschap, merk je er niets van het lawaai van de nabijgelegen stad en worden er tal van buitenactiviteiten aangeboden.

Het bijzondere van het hotel is dat het duurzaam is gebouwd volgens het Amerikaanse earthships principe van een paar decennia geleden. Alles is gemaakt van natuurlijk en gerecycled materiaal. Elke villakamer heeft eigen elektriciteit (afkomstig van zon en wind) en water (van regen en sneeuw), warmt zich zelf op (door de zon en de aarde) en zorgt ook zelf weer voor verkoeling. Een prachtige binnentuin is voor de meeste gasten net zo’n verrassing als de compleet ingerichte keuken en het draadloos internet. De ingrediënten voor de maaltijden komen van groenten, fruit en andere gewassen die buiten én binnen groeien. Verder zijn de kamers ruim en comfortabel ingericht met fijne bedden, veel licht en tal van potplanten.
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, Costa VerdeNoord-Portugal wordt ook wel Costa Verde, ofwel groene kust, genoemd. Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de no…
De mooiste stranden rond PortoDe mooiste stranden rond PortoIn het noorden van Portugal rond Porto, de tweede stad van Lissabon, ligt de Costa Verde (Groene Kust). Hier vind je pra…
Via Verde CataloniëVia Verde CataloniëDe letterlijke betekenis van de Via Verde is groene weg. In heel Spanje zijn er enkele gebieden met een Via Verde en een…
Vanguard van Dockwise - verslepen van Costa ConcordiaVanguard van Dockwise - verslepen van Costa ConcordiaHet Nederlandse schip Vanguard van het Bredase bedrijf Dockwise is het schip dat de Costa Concordia heeft versleept. De…

Van koetstocht naar couchsurfingIn hoeverre bepalen trends de reiscultuur en hoe zien we dat terug in de 21ste eeuw? Mensen reizen om verschillende rede…
Marktdag in de ProvenceWie graag markten bezoekt, komt in de Provence ruim aan zijn trekken. Verse producten, lokale specialiteiten en gezellig…
Bronnen en referenties
  • www.costaverde.com
  • www.propeller-island.com
  • www.thefivehotel.com
  • Treebonesresort.com
  • www.trainstation.ca
  • www.woodlynpark.co.nz
  • www.bluecavecastle.com
  • www.seaventuresdive.com
  • www.tripadvisor.nl
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.