Zandkasteel en zandsculptuur op het strand

Zandkasteel en zandsculptuur op het strand Het strand is bij uitstek geschikt voor het maken van zandkastelen. Er is ruimte en zand in overvloed. In de zomer worden er op het strand van de Waddeneilanden en aan de Noordzeekust dagelijks vele zandkastelen gebouwd. Je ziet er geen grote zandsculpturen en dat is niet voor niets, want het Noordzeestrandzand van Nederland is mooi en fijn, maar minder geschikt voor grote sculpturen. Een krokodil, zeemeermin of een zandkasteel, dat lukt wel. Het maken van een zandsculptuur is andere koek; daar heb je rivierzand voor nodig.

Bouwen met zand


Zandkasteel

Je hebt zandkastelen en zandsculpuren. Zandkastelen maken is kinderspel waar ook volwassenen zich uren mee kunnen vermaken. Met een zandtoren en een slotgracht wacht de bouwer in de buurt van de waterkant op het opkomende water. Met de vloed stroomt ook de slotgracht vol. Bij nog hoger water verdwijnt het zandbouwwerk langzaam in de golven. Heel anders is dit met de zandsculpturen.

Zandsculptuur

Een zandsculptuur wordt op een plaats gebouwd waar de zee geen vat op het bouwwerk kan krijgen. Professionele sculptures worden voorafgegaan door schetsen en vaak door een team bouwers gemaakt.

Zeepaardje / Bron: Persbureau AmelandZeepaardje / Bron: Persbureau Ameland
Haai / Bron: Persbureau AmelandHaai / Bron: Persbureau Ameland
Dolfijn / Bron: Persbureau AmelandDolfijn / Bron: Persbureau Ameland

Zeemeermin / Bron: Persbureau AmelandZeemeermin / Bron: Persbureau Ameland

Zand van het strand

Het zand op de stranden langs de Nederlandse kust en op het strand van de Waddeneilanden is zeer geschikt om zandkastelen mee te bouwen. Je kunt er mooie figuren mee maken en spannende bouwwerken, maar het is minder geschikt voor hoge zandsculptures met fijne detaillering, omdat de zandkorrels in het water rond zijn geworden van het schuren tegen elkaar. Ronde korrels plakken niet zo goed aan elkaar. Voor grote zandsculptures is strandzand niet geschikt.

Rivierzand en Beeldenzand

De samenstelling van het zand en de grootte van de zandkorrel bepalen mede hoe gedetailleerd de zandsculpture gemaakt kan worden. Professionals zweren bij zand dat gewonnen is uit de bedding van de Maas en de Waal. Dat zand heeft de structuur van dobbelsteentjes: de korrels passen goed in en op elkaar. Voor de echt grote bouwwerken wordt dat zand eerst gezeefd en gewassen en wordt het slib verwijderd. Dit bewerkte zand wordt Beeldenzand genoemd. Met dit zand kunnen huizenhoge beelden gemaakt worden die gedetailleerd kunnen worden uitgewerkt.

Bekisting

Voor heel grote beelden wordt een bekisting gebruikt waar machines het zand in storten. In de bekisting wordt het zand aangestampt en pas als dat klaar is wordt de bekisting verwijderd. Dit aanstampen wordt compacten genoemd. Het resultaat is een blok zand.

Blok zand

Een zandkasteel begint als een blok zand. Dat blok ontstaat door steeds zand met water toe te voegen aan een bult zand. Het water perst uit het zand en de bult wordt steeds hoger en steviger. Het bouwen van dit blok zand is een secuur karwei, want zonder een stevig blok kan er geen stevig beeld gemaakt worden. Uit het blok zand wordt de vorm gesneden. Het snijden gebeurt van boven naar beneden.

Carver

Tijdens het werk spuiten de zandsculptuurbouwers, de carvers, het zand vochtig met een plantenspuit. Als het beeld eenmaal klaar is uitdrogen geen probleem.

Zandkasteel in Ballum - Foto in het boek Ballum 25 jaar Ambachtelijke Dag / Bron: Ameland Pers UitgeverijZandkasteel in Ballum - Foto in het boek Ballum 25 jaar Ambachtelijke Dag / Bron: Ameland Pers Uitgeverij
Zandkasteel op het strand van Ameland / Bron: Persbureau AmelandZandkasteel op het strand van Ameland / Bron: Persbureau Ameland
Bron: MrsBrown, PixabayBron: MrsBrown, Pixabay

Regen

Een gewone regenbui brengt geen schade aan het zandbeeld aan. Het zand neemt het water op en als het droog wordt verdampt het water weer. Alleen bij zware slagregens en hagelbuien wordt er schade toegebracht aan het beeld.

Wind

Bij de grote zandsculptures wordt het eindresultaat ingespoten met een soort lijm dat het zandbeeld moet beschermen tegen de wind. Een zandbeeld is niet gemaakt voor de eeuwigheid. Een goed gebouwd beeld kan een storm van windkracht 7 verdragen, maar het beeld slijt door voordurende invloed van de wind, of door het werk van de vogels. Soms zijn het mensen die niet van het beeld af kunnen blijven of het zandbeeld zelfs vernielen.

Dolfijn in Denemarken / Bron: AJJ74, PixabayDolfijn in Denemarken / Bron: AJJ74, Pixabay

Gereedschap

Om een zandsculpture te maken heb je behalve veel zand aardig wat gereedschap nodig:
  • kraan
  • shovel
  • verschillende vormen bekisting van hout zonder bodem
  • mal van plastic
  • emmer
  • schep
  • tools metseltroffels en stucspanen)
  • fooitjes (spatels en paletmessen)
  • keukenmesje
  • kwasten
  • rietjes

Zandacademie

Nederland heeft sinds 1991 een Zandacademie, de World Sand Sculpting Academy in Den Haag. Daar worden mensen opgeleid tot zandsculptuurbouwer en de academie zendt bouwers uit voor projecten. In Kijkduin heeft de Zandacademie een Sand Gallery.

Harry Potter / Bron: Sueblimely, PixabayHarry Potter / Bron: Sueblimely, Pixabay
Artemis / Bron: Violetta, PixabayArtemis / Bron: Violetta, Pixabay
Volendam / Bron: Elsemargriet, PixabayVolendam / Bron: Elsemargriet, Pixabay

Kampioenschappen en festivals

In Nederland en België zijn verschillende zandkastelenfestijnen of kampioenschappen zandsculptures te bezoeken:
  • Bredene (België) - zandkastelen kampioenschappen
  • Zandvoort - Nederlandse of Europese kampioenschappen
  • Garderen - jaarlijks zandsculpturenfestijn
  • Scheveningen - International Sand Sculpture Festival

Zandkastelen in het dorp

Het strand is bij tijd en wijle bezaaid met zandkastelen. Kuilen met torens en monsters met grote bekken. Soms verhuizen de zandkastelen naar het dorp. De Cultureel Ambachtelijke Dag in Ballum nodigde eens zandkastelenbouwers uit om tijdens de Ambachtelijke Dag middenin het dorp een zandkasteel te maken.

Ballum

Op de brink in Ballum werd zand gestort en de bouwers gingen aan het werk. Ze maakten het slot van de Cammingha’s.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heren van Ameland en Christa Van CamminghaHeren van Ameland en Christa Van CamminghaDe Van Cammingha’s waren ooit Vrij- en Erfheren van Ameland, zoals Koningin Beatrix Vrij- en Erfvrouwe van Ameland was e…
Ballum – Dorp op Waddeneiland AmelandBallum – Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Naakt recreëren op AmelandNaakt recreëren op AmelandZwemmen en op het strand liggen is een heerlijke bezigheid. Er zijn maar een paar dingen die nog lekkerder zijn en een e…

Waterhoos boven Waddenzee en NoordzeeWaterhoos boven Waddenzee en NoordzeeRegelmatig, vooral in de zomer, is er een slurf onderaan een wolk te zien. Het is een hoos en als die hoos boven water h…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ivabalk, Pixabay
  • www.zandacademie.nl
  • www.sculpture-events.com
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Ameland Pers Uitgeverij
  • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 7: MrsBrown, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: AJJ74, Pixabay
  • Afbeelding bron 9: Sueblimely, Pixabay
  • Afbeelding bron 10: Violetta, Pixabay
  • Afbeelding bron 11: Elsemargriet, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.