Kazan wordt de "derde hoofdstad " van Rusland genoemd

Wist u dat Kazan de officiële titel "De derde hoofdstad van Rusland" mag voeren? Deze stad in de republiek Tatarstan is gelegen aan de oevers van de Wolga. Zij heeft een historie van ruim duizend jaar die teruggaat tot voor de invallen van de Mongolen. Het is niet alleen een moderne stad met veel opleidingsinstituten en industrie. Het historische stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Kazan: derde hoofdstad in Rusland

Kazan ligt in Tatarstan en is de hoofdstad van deze republiek. De stad heeft ruim een miljoen inwoners. De stad is gelegen aan de oevers van de Wolga. Het is een dynamische stad, waar in verhouding veel jongeren wonen. Bijna 40 op de 100 inwoners van Kazan is jonger dan dertig. Er bevinden zich hier ook erg veel scholen, opleidingsinstituten en universiteiten. Als men naar de studentenaantallen kijkt is Kazan de tweede scholingsstad van Rusland. Al ruim tweehonderd jaar is in deze stad een universiteit gevestigd. Kazan is van oudsher een plek waar druk wordt gehandeld. Het ligt op een interessante plek: op de grens van Azië en Europa. Ook op het gebied van cultuur doet Kazan niet onder voor meer bekende steden als Sint-Petersburg en Moskou. In Rusland heeft Kazan nu offficieel de titel "De derde hoofdstad". Kazan staat niet alleen in economisch opzicht haar mannetje. Het is tevens een World Heritage site en heeft in 2005 haar duizendste verjaardag gevierd. De naam Kazan betekent waarschijnlijk ketel. De vraag is of de stad naar de vorm van het dal waar ze in ligt is genoemd, of naar de gouden ketel van een mythologische prinses. In ieder geval heeft deze stad een rijke geschiedenis.


De Gouden Horde

Deze term slaat op een krijgsmacht van de Tartaren en Mongolen. De naam Goude Horde verwijst ook naar de natie die zij in het gebied van de hedendaagse Rusland en Oekraïne oprichtten. Een nakomeling Dzjengis Khan: Batu Khan richtte rond 1236 een rijk dat tot ongeveer 1400 zou blijven bestaan. De term Gouden Horde kan ook refereren naar de tent (ook wel horde genaamd) van de Khan.

De term Kremlin

Deze van oorsprong Russische term duidt een versterkt stadshart aan. Men bouwde in Rusland niet een muur om de complete stad,maar slechts om een paar van belang zijnde gebouwen. Dit waren meestal de kerk en het kasteel. Deze gebouwen waren meestal van steen gemaakt, in tegenstelling tot de minder belangrijke bouwwerken die uit hout werden opgetrokken. Als men het woord Kremlin gebruikt, denkt men alleen aan Moskou. Het Kremlin van Kazan staat in ieder geval op de Werelderfgoedlijst.

Kazan rond 1100

De stad was bedoeld ter verdediging van de landsgrens tegen volkeren die stamden uit wat nu Finland heet. Na 1200 vestigden zich meer en meer Tataren die gevlucht waren voor de niets ontziende Mongolen. Uiteindelijk werd de stad een islamitisch bolwerk en de stadsmuur werd verstevigd. De stad werd de handelsstad van de omgeving. Daaraan kwam een eind toen tsaar Ivan de Verschrikkelijke rond 1550 de stad terug veroverde. De moslims werden gedwongen zich te bekeren. De geïmporteerde Russische bevolking leefde totaal geïsoleerd van de Tataarse bevolking. Helaas hebben in deze stad meerdere grote branden gewoed. Traditioneel werden de woningen hier uit hout opgetrokken.

Het huidige historische hart van Kazan

De ommuurde stad staat sinds een tiental jaren op de World Heritage list van de Unesco. Het ommuurde gedeelte herbergt onder meer:
  • De recentelijk gereconstrueerde Qolsärif-moskee, die als een van de grootste moskeeën van Rusland geldt.
  • De overblijfselen van het Spaski klooster dat dateert uit de 16 e eeuw.
  • En de Marcani-moskee die waarschijnlijk gebouwd is in de 18e eeuw.
  • De Sint-Pieter-en-Sint-Paul-kathedraal die uit de 18 e eeuw stamt.
  • De Maria-Boodschap-kathedraal die dateert uit 1561.
  • Een scheefgezakte toren vernoemd naar de laatste vrouwelijke heerser van Kazan: de Söyembikä-toren.
  • De gouverneurswoning die stamt uit ongeveer 1840 en tegenwoordig gebruikt wordt als paleis van de president van Tatarije.
Het hart van de stad wordt doorkruist door het Qaban-meer en het Bolaq-kanaal. De authentieke Tataarste wijk heet Staro-Tatarskaja Sloboda.
© 2012 - 2023 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visum aanvragen voor RuslandVisum aanvragen voor RuslandEen visum aanvragen voor Rusland kost meer moeite in vergelijking met andere landen. Er moet meestal enkele keren naar D…
Etniciteit in Wit-RuslandEtniciteit in Wit-RuslandIn Wit-Rusland wonen heel wat verschillende volken. Door de tijden heen is er heel wat veranderd aan de samenstelling va…
Russische buitenlandse politiek: de Karakanov-doctrineRussische buitenlandse politiek: de Karakanov-doctrineDe Karakanov-doctrine heeft een belangrijke rol gespeeld bij de formulering van de Russische buitenlandse politiek. Sind…
Taal in Wit-RuslandTaal in Wit-Rusland, welke taal spreken ze daar eigenlijk? De officiële talen zijn Wit-Russisch en Russisch, beide talen…
Ecuador, rijk aan cultuur en natuurDe republiek Ecuador ligt pal op de evenaar aan de Stille Oceaan, tussen Columbia en Peru. Hoewel niet groot is het land…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kazan
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Horde
Reactie

Azat Malikov, 09-03-2012
Beste heer, mevrouw,
graag wil ik uw benadrukken en verwijzen na geschidenis van Kazan als de hoofdstad van Tatarstan en ontbreken van de informatie over Volga Bulgars de inheense volk van deze republiek ( Er is genoeg informatie daar over op Google en Wikipedia ). De Rijke geshidenis van de Volga Bulgaarse rijk sinds 680 tot en na de aanval van Mongoolse Tartaren in 1223 op Volga Bulgaria en de verovering van de Ivan-IV de Verschrikkelijke 1552 werd dit land gernoemd ten ontevrede van de toenmalige en huidige bevolking in werd getransformeerd in raadselachtige roepnaam: ''Tartaar-Tataren". Zonder de juiste bronnen over de geshidenis van Kazan is dit verhaal niet geloofwaardig, onjuist en niet correkt… Reactie infoteur, 10-03-2012
Geachte heer Malikov,

zodra ik er aan toekom zal ik naar aanleiding van uw info de bronnen nog eens bekijken.
Het stuk geschiedenis van 680 tot en met 1223 is inderdaad niet toegelicht.
Bedankt voor uw tip.

Met vriendelijke groet, Tina.

Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 16-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.