Loch Linnhe, één van de grote meren in Schotland

Loch Linnhe, één van de grote meren in Schotland Loch Linnhe ligt aan de westkust van Schotland en is één van de Schotse zee-lochs. Andere lochs die met Loch Linnhe verbonden zijn zijn Loch Leven en Loch Eil. Het is een mooi gebied om te wandelen, te ontspannen en te genieten van alles wat het water met zich meebrengt. Zo kan je er bijvoorbeeld otters en zeehonden spotten. Wat kan je allemaal doen en zien in de omgeving van dit kleine loch?

Glenn Coe

Dit is een vallei in de Schotse Hooglanden die in de ijstijd door een gletsjer is uitgesleten. Hier sloegen de Campbells in 1692 een slaatje uit de aarzeling van de Mac Donalds om de eed van trouw aan Koning-Stadhouder Willem III af te leggen. Willem gaf groen licht voor een slachting zodat de Campbells hun aartsvijanden grondig uitroeiden. Het bloed is verdwenen, de natuurpracht gebleven en... op de film vastgelegd, want hier speelt Mel Gibsons Bravehaert zich af, gebaseerd op het verhaal van de Schotse vrijheidsstrijder William Wallace.

Je vindt hier hoge bergtoppen met snelstromende rivieren en watervallen. Glenn Coe is onderdeel van het Glencoe National Park. Je kan er heerlijk wandelen en van de natuur genieten. Op de verschillende parkeerplaatsen wordt je begroet door doedelzakspelers en bloemenkinderen in de Schotse kilt, wat het geheel een charmant tintje geeft.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Fort William

Aan de oevers van Loch Linnhe en in de schaduw van berg Ben Nevis vindt je het plaatsje Fort William. Wat valt er allemaal te beleven:
 • Hier start de Great Glen Way, een van kust-tot-kust wandeling van maar liefst 170 km eindigend bij de hoofdstad van de Hooglanden, Inverness.
 • Voor wie van watervallen houdt; vergeet vooral niet om een kijkje te nemen aan de Glen Nevis Road in Fort William. Hier vindt je de indrukwekkende Steall Waterfall.
 • Vanaf het centraal station van Fort William vertrekt de “Jacobitetrain”. Dit is de stoomtrein die voorkomt in de Harry Potter films. Ook zijn verschillende delen van de route die het treintje aflegt in de films gebruikt.
 • Voor duikers is er bij Fort William ook een onderwater centrum. Onder het wateroppervlakte van Loch Linnhe schijnt een unieke collectie legervoertuigen zoals tanks en pantserwagens te vinden te zijn. Ook ligt er een aantal wrakken waaronder een 10 meter lang houten wrak wat redelijk intact is gebleven.
 • Een klein museumpje is te vinden aan Cameron Square, het West Highland Museum. Dit geeft een beeld van Bonnie Prince Charlie en de Jacobieten.
 • Inverlochy Castle is een ruïne. Mooi om te zien, bestaande uit grijze stenen. Het zijn de overblijfselen van een kasteel uit 1280.
 • Een andere toeristische attractie is de Ben Nevis Distillery, een 180 jaar oude whisky distilleerderij waar je een kijkje kan nemen met ook een winkel en een restaurant.

Fort William is een charmant toeristisch stadje waarin je leuk kan rondwandelen en waar diverse eetgelegenheden te vinden zijn. Er is ook een grote camping te vinden met toerplaatsen, maar ook de mogelijkheid om caravans te huren. Het park ligt aan Loch Linnhe.

Bron: Katjasv, PixabayBron: Katjasv, Pixabay

Castle Stalker

Aan Loch Linnhe op een eiland in de ondiepe wateren van de Lynn of Lorne nabij Portnacroish staat Castle Stalker. Dit massieve rechthoekige fort stamt uit de 16de eeuw en werd waarschijnlijk gebouwd in opdracht van Duncan II. Het is alleen op afspraak te bezoeken maar de buitenkant is al heel indrukwekkend.

Zoals zoveel andere kastelen uit deze periode veranderde het vaak van eigenaar. Het was eigendom van de Campbells tot de val van de negende graaf in 1681 en werd in 1686 veroverd door de Stewarts. Het kasteel werd bezet door het Hanoverian leger gedurende de Jacobitische revolutie. Hierna vervielen de eigendommen van de Stewarts aan de kroon wegens hun aandeel in de Jacobitische revolutie.Nu is het kasteel omringt door water nog steeds particulier eigendom, maar het wordt wel enkele malen per jaar opengesteld voor bezichtiging.

Barcaldine

Dit is een klein gehuchtje op de zuidelijke oever. De grootste attractie hier is het Sea Life Centre. Vele aquaria met inktvissen, zeewolven en roggen. Ook vind je veel zeeleeuwen en zeehondjes hier. Er is een speeltuin en een cadeauwinkel.

Loch linnhe

Legenda
A. Glen Coe
B. Fort William
C. Castle Stalker
D. Barcaldine
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch NessRondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch NessDit is een diep zoetwatermeer in Schotland. Het water is troebel door het veen en turf wat vanaf de heuvels het water in…
Het monster van Loch NessHet monster van Loch Ness is een legende over een monster dat in het meer Loch Ness, in Schotland leeft. Wie is Nessie?…
Loch Fyne, SchotlandLoch Fyne, SchotlandLoch Fyne ligt op de rand van de Schotse hooglanden en is één van de Schotse zee-lochs. De natuur krijgt hier al het rui…
De West Highland Way, Schotlands lange afstands wandelpadDe West Highland Way, Schotlands lange afstands wandelpadJaarlijks lopen vele wandelaars een lange afstands wandelpad ergens in Europa, de West Highland Way is er een van, deze…

Santiago de Chile, stad gelegen aan de voet van de AndesSantiago de Chile, stad gelegen aan de voet van de AndesSantiago de Chile is de hoofdstad van Chili en tevens de grootste stad van het land. Er wonen in 2020 rond de 7 miljoen…
Cyprus, relaxed en zonovergotenCyprus, relaxed en zonovergotenCyprus is een paradijselijk eiland met wuivende palmen, witte stranden en superdeluxe vijfsterrenhotels. De zon schijnt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lmcpy, Pixabay
 • http://www.nts.org.uk/Property/Glencoe-and-Dalness/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Katjasv, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.