Colombia: in Pasto vieren ze carnaval de Negros y Blancos
In Colombia in de zuidelijke stad Pasto vieren ze een wel heel bijzonder soort carnaval. Het feest vindt altijd plaats van 2 tot en met 7 januari. Iedere bevolkingsgroep wordt in het zonnetje gezet. Dit carnaval is in 2009 door de Unesco erkend als "immaterieel erfgoed" vanwege het bijzondere karakter.
Carnaval de Negros y Blanco: erkend door de Unesco!
In de stad Pasto, in het zuiden van Colombina vindt ieder jaar een bijzonder festival plaats. Deze bijzondere soort carnaval is door de Unesco in 2009 bestempeld als "immaterieel cultureel erfgoed van de Mensheid". De festiviteiten vinden in tegenstelling tot in Nederland altijd op dezelfde datum plaats: namelijk van 2 tot en met 7 januari. In het grootste deel van Europa wordt er namelijk gerekend met de stand van de maan om de juiste data voor Pasen en dus Carnaval te bepalen.
3 januari
3 januari is traditioneel het zogenaamde "kindercarnaval". In Colombia heet dit de dag van de "Carnavalito". De kleinsten hebben dan hun eigen optocht. Het begon met het naspelen van de "witte parada"door de juniors. Sinds enkele decennia hebben de allerkleinsten hun eigen feest gekregen. Dit gebeurt overigens ook op meerdere plaatsen in Nederland. Hier wordt dan gefeest door de kinderen. Dit om de jongsten niet te laten ondersneeuwen en toch op hun eigen niveau carnaval te laten vieren. De kinderen leren hoe ze carnavalswagen moeten bouwen en een aantal andere belangrijke ambachten die nodig zijn om een mooie entourage te creeeren. Als ze goed en oud genoeg zijn mogen ze meedoen met de grote optocht op 6 januari.
4 januari
4 januari is het startpunt van het "echte"carnaval. Men gedenkt dan de intocht van de familie Castañeda. Dit was een boerenfamilie die rond de jaren 1930 van het platteland naar de stad kwam. Veel weet men niet van deze mensen. Kwamen ze gewoon op bezoek of waren ze op bedevaart naar de bedevaartsoord Las Lajas? Men maakt er in ieder geval een echt spektakel van. Grootmoeder, kleindochter in trouwjurk, een heleboel huisraad/keukengerei en baggage karakteriseert deze optocht. De kleindochter wordt hilarisch als hoogzwanger karakteriseerd en meestal loopt er wel een dronken priester mee. Daarnaast dansen er vaak mensen in folklorische kleding mee.
5 januari
5 januari is van oudsher al een vrije dag van de "zwarten". Tijdens de slavernij kregen de de Afrikaanse slaven vrij op 5 januari omdat er een grote opstand dreigde. Iedereen is dan zwart gesminckt. Het motto is dan "leve de zwarten". Doordat iedereen dezelfde kleur is hoopt men dan ook dat iedereen gelijk is. Er wordt gedanst en gezongen in de straten en belangrijke locaties zijn zwart gedecoreerd. De bedoeling is dat iedereen tijdens deze dag zijn gevoelens van onvrede kwijtraakt.
6 januari
Op
6 januari viert men dus niet het feest van Drie Koningen, maar de "witte"dag. Pasto kleurt dan wit door bloem en andere witte hulpmiddelen. Op deze dag vindt dan een grote optocht plaats.
7 januari
Het feest eindigt met een prijsuitreiking. Er vindt eerst nog een optocht plaats met meerdere opleggers en praalwagens. Daarop bevinden zich allerlei beelden die symbolen uit de bijbel of het dagelijks leven voorstellen. De bouwers hebben ongeveer 4 maanden de tijd om hun schitterende creaties te bouwen. De gebruikte materialen zijn over het algemeen papier mache en karton. De laatste jaren gebruikt men meer en meer geavanceerde technieken. De minder authentieke materiaalen zoals glasverzel/ thermoplastics enzovoorts worden gesignaleerd! Een waardige afsluiting is de prijsuitreiking waarbij de kunstzinnige uiting, kwaliteit en orginaliteit van de kunstwerken wordt beoordeeld. De prijs is erg begeerd...