Reizen van Noord- naar Zuid-Amerika over de Panamericana

Reizen van Noord- naar Zuid-Amerika over de Panamericana Voor avonturiers ligt er een prachtige route in Noord- en Zuid-Amerika. De Panamericana is een snelweg die ligt van Alaska naar het zuidelijkste puntje van Argentinië. Het bijzondere van de weg is dat deze ononderbroken ligt door verschillende routes en door verschillende landen van dit continent. Een beroemde weg die veel variatie geeft en die een belevenis op zich is!

Panamericana

Deze weg van het noorden naar het zuiden is, afhankelijk van de route, ongeveer 25.000 tot 45.000 kilometer lang. De weg begint in Noord-Amerika in het noorden van Alaska en loopt tot het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika in Argentinië. De plannen waren om er een spoorlijn aan te leggen die beide continenten met elkaar zou gaan verbinden, maar later is besloten om er een wegennet van te maken. In 1923 werd de knoop doorgehakt tijdens een conferentie van de landen waar de verbinding door heen zou moeten gaan. Het project heeft te kampen gehad met een aantal tegenslagen met name door de verscheidenheid aan landen die de lijn aan zouden leggen. In Noord Amerika werden de snelwegen van de westkust ononderbroken gemaakt tot aan de grens bij Mexico. Daarna kwamen de problemen in de landen die daarna kwamen. Met name in Midden- en Zuid-Amerika is niet doorgewerkt aan de weg en pas sinds een aantal jaren zijn de wegen van noord tot zuid begaanbaar.

Manieren van reizen

Er zijn verschillende manieren om de route af te leggen van noord naar zuid. De meest bekende is om met de auto te gaan. Met de auto ben je ongeveer een jaar onderweg van noord naar zuid. Ook met een motor is de tocht te maken en zelfs te fiets zijn er mensen die deze tocht maken. Met name de fiets als vervoermiddel vergt veel voorbereiding en kan een lange en barre tocht zijn. Ook per boot is de gehele kuststrook af te reizen, dit is één van de duurste vormen om deze kuststrook te verkennen. Een auto kan je huren in het noorden, maar vele malen goedkoper is om een auto te kopen in het noorden en te verkopen in het zuiden.

Beste reistijd

Om de Panamericana te bereizen per auto ben je ongeveer een jaar bezig. Daarbij reis je eerst op het noordelijke halfrond en daarna op het zuidelijke halfrond. Het is daarom raadzaam om in het voorjaar van het noordelijke halfrond te vertrekken en om zo halverwege opnieuw in het voorjaar te belanden. Met name het zuidelijkste punt van Argentinië is raadzaam om te bezoeken in de zomerperiode (december).

De gevaren van de Panamericana

Het is een lange tocht door veel verschillende landen die variëren van ontwikkeling. Over het algemeen zijn er in het noordelijke deel weinig problemen. Met name de route door Midden- en Zuid-Amerika kent obstakels. Er zijn diverse problemen die avonturiers tegen kunnen komen. Als eerste de grillen van de natuur door kou, regen, hitte, stormen en moeilijk begaanbare gedeelten door moerassen, sneeuw en vulkaanas. Hoe zuidelijker men gaat, hoe meer gevaren van overval, discriminatie, afzetterij er tegen gekomen kan worden.

Voorbereidingen

Met welk voertuig de weg ook getrotseerd wordt, er zal kennis over het voertuig moeten zijn en voldoende voorzorgsmaatregelen. Neem vooral veel reserveonderdelen mee, leer het voertuig kennen en beschik zelf over de nodige kennis om (nood)reparaties uit te gaan voeren. Daarnaast is het ook van belang dat er een beheersing van Spaans is, want dat is de enige taal waarmee je in Midden- en Zuid-Amerika verstaanbaar kunt maken. Ook voor drinken en eten onderweg moet goed gezorgd worden. Niet overal is wat te verkrijgen en soms kan het uren duren voordat je ergens terecht komt. Speciaal moet er naar de veiligheid gekeken worden van de reis. Probeer met meerdere te reizen en vooral in te lezen in de situatie waar het land zich in bevind. Handig kan zijn om adressen en telefoonnummers mee te nemen van de ambassades van de landen die worden aangedaan.

Samengevat

Het zal een ongelooflijke reis worden! Voor een onvergetelijke reis is het noodzakelijk om je goed voor te bereiden in alle facetten.
© 2011 - 2020 Annfinance, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Copa América 2021: landen en speelschemaCopa América 2021: landen en speelschemaVan 11 juni tot en met 10 juli 2021 vindt de 47e editie plaats van de Copa América in Argentinië en Colombia. De Copa Am…
MS Koningsdam  grootste cruiseschip Holland America LineMS Koningsdam grootste cruiseschip Holland America LineDe MS Koningsdam is een cruiseschip van de Holland America Line. Koningin Màxima is peetmoeder van het schip, zij doopt…
Staten van AmerikaStaten van AmerikaDe naam zegt het al: de Verenigde Staten van Amerika bestaan in feite uit een aantal afzonderlijke staten. Elke staat he…
recensieDe aderlating van een continent door Eduardo GaleanoTijdens de driedaagse top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Trinidad en Tobago op 18 april 2009 gaf de…

Praktische informatie voor een reis naar CambodjaPraktische informatie voor een reis naar CambodjaCambodja is een prachtige reisbestemming. Ondanks de armoede zijn de mensen zeer vriendelijk en de cultuur is indrukwekk…
Op reis door Afro-LatinaOp reis door Afro-LatinaLatijns Amerika is een boeiend geheel van culturen waar mensen over de hele wereld zijn samengekomen en allerlei mixen v…

Reageer op het artikel "Reizen van Noord- naar Zuid-Amerika over de Panamericana"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annfinance
Gepubliceerd: 13-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Schrijf mee!