The Big Hole, de diamant van Zuid Afrika

The Big Hole is een groot gat dat inmiddels gevuld is met water. Dit gat is te vinden in de Zuid-Afrikaanse plaats Kimberley en heet in het Afrikaans 'Die Groot Gat'. Het grootste diamantbedrijf ter wereld heeft het gigantische succes aan dit gat te danken. Het stuk land waarop, of eerder waarin, het gat werd ontdekt was oorspronkelijk van de broers De Beer, maar zij verkochten het en liepen hierdoor de grote buit mis. Tegenwoordig is The Big Hole nog altijd een prachtige toeristische attractie.

Gebroeders De Beer

In de negentiende eeuw woonden de broers Diederik Arnold de Beer en Johannes Nicolaas de Beer in het Zuid-Afrikaanse Kimberley. De boeren bezaten er samen een stuk grond waarop ook de heuvel Colesberg Kopje te vinden was. De broers hadden het stuk land gekocht voor een bedrag van vijftig Britse pond. In 1871 werd er een prachtige diamant op de Colesberg Kopje gevonden. Deze diamant was een exemplaar van 83,5 karaat en was aanleiding om veel mensen aan het werk te zetten, op zoek naar meer. Enkele duizenden mannen hakten van s morgens vroeg tot s avonds laat in de flanken van de grote heuvel.
De broers verwachtten echter niet dat er meer diamanten gevonden zouden worden en vermoedden dat de vondst van de ene diamant een gelukstreffer was. Een verdwaalde diamant die zich toevallig op hun erf bevond.

Cecil Rhodes (1853-1902)

De broertjes De Beer waren ervan overtuigd dat de vondst van de diamant een eenmalig iets was en besloten te profiteren van deze vondst. Zij verkochten het stuk land voor 6.300 Britse pond, terwijl de mannen nog aan het zoeken waren. De politicus en zakenman Cecil Rhodes kreeg lucht van de zoekwerkzaamheden naar diamanten en besloot mee te gaan zoeken. Hij voegde zich bij de andere diamantzoekers en uiteindelijk werd hij de grootste profiteur van de diamanten.

De vondst van de pijp

Duizenden mannen bleven hakken in de heuvel tot er geen heuvel meer was. Nadat de complete heuvel was weggehakt begon het graafwerk en het was tijdens deze werkzaamheden dat er een diepe en brede verticale pijp recht onder de voormalige heuvel gevonden werd. Deze verticale pijp bestond uit het vulkanisch gesteente kimberliet. Kimberliet is de belangrijkste bron van diamanten en het was dan ook al snel duidelijk dat er een goudmijn gevonden was. De graafwerkzaamheden werden in hoog tempo voortgezet en zo ontstond het diepste en grootste door mensen gegraven gat ter wereld. Uiteindelijk werd het gat 463 meter breed en ruim 250 meter diep. Tegenwoordig is het gat voor een deel opgevuld met water en is het nog zon 215 meter diep.

Het grootste diamantbedrijf ter wereld

Cecil Rhodes, de gravende zakenman en politicus, richtte een diamantbedrijf op en al snel was dit het grootste diamantbedrijf ter wereld. Vandaag de dag is het bedrijf nog altijd wereldwijd veruit het grootste. Het bedrijf maakte hem schatrijk en hij wist dat hij eigenlijk alles te danken had aan de broertjes De Beer, die niet wilden geloven dat er een goudmijn op hun grond lag en het land verkochten voor een, achteraf, belachelijk laag bedrag. Cecil Rhodes besloot het diamantbedrijf te vernoemen naar de broertjes. Het bedrijf heet nog altijd De Beers SA (South Africa).

The Big Hole

Vandaag de dag is The Big Hole Kimberley nog altijd een bijzonder verschijnsel en veel mensen nemen er een kijkje wanneer zij in de omgeving verblijven. Die Groot Gat is een toeristische attractie, maar te dichtbij komen is levensgevaarlijk. Het gat is nog altijd erg diep en voor een deel gevuld met water. Het landschap om het gat heen is vrij droog en lijkt langzaam in het gat gezogen te worden. Het effect is te vergelijken met een zandloper. Het gat is het diepst en de omgeving er omheen loopt af in het gat. Van The Big Hole worden vooral veel luchtfoto's gemaakt om het verschijnsel perfect in beeld te brengen. Ook is het als toerist mogelijk het gat vanuit de lucht, de meest veilige manier, te bekijken.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonheid van de diamantSchoonheid van de diamantHet houdt ons al eeuwen bezig, maar waar komt die fascinatie voor de diamant toch vandaan en wat doen we allemaal met di…
Bloeddiamanten en tegengaan verkoop door certificatiesysteemBloeddiamanten en tegengaan verkoop door certificatiesysteemIn een wereld zonder oorlog zou bij dezelfde beschikbaarheid van geld daar zeer veel van besteed kunnen worden aan beter…
De Briljante DiamantBriljant is de naam van een slijpvorm die de lichtreflectie van een diamant aanzienlijk verhoogt. De diamant wordt dan g…

Ayers Rock, het mysterie van AustraliëUluru is een indrukwekkend natuurverschijnsel in Australië en wordt ook wel Ayers Rock genoemd. Ayers Rock is een gigant…
Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereldSalar de Uyuni is een gigantische zoutvlakte in het zuidwesten van Bolivia. De zoutvlakte heeft een oppervlakte van bijn…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.