De mooiste meren van Afghanistan, de Band-e Amir

De Afghaanse meren, Band-e Amir, zijn misschien wel de mooiste natuurverschijnselen van heel het land. De in totaal zes meren zijn helderblauw van kleur, worden omringd door groen en grote zandpartijen en er is heel wat voor nodig geweest om de meren te doen ontstaan. Het is dan ook niet voor niets dat Band-e Amir in 2008 uitgeroepen werd tot officieel Nationaal Park van Afghanistan.

Band-e Amir

De zes prachtige meren zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. In 2008 werd het merengebied uitgeroepen tot Nationaal Park en daarmee werd het het eerste Nationaal park van Afghanistan. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel natuurliefhebbers de meren bezoeken wanneer zij het land aandoen. Afghanistan lijkt misschien een niet al te aantrekkelijk land om de vakantie door te brengen, zeker omdat het land vaak alleen in het nieuws komt wegens de oorlogen en de strijden die er gestreden worden, maar verrassend genoeg heeft Afghanistan ook prachtige plaatsen om de vakantie door te brengen. Band-e Amir is absoluut een aanrader om te bezoeken.

Het verhaal van Band-e Amir

Er bestaat een verhaal over het ontstaan van de helderblauwe meren en dit verhaal heeft alles te maken met de moslimprofeet Mohammed en de manier waarop hij zich aan de Islam overgegeven zou hebben. In een ver verleden bestonden de meren uit een ruige rivier. Het snel stromende water vormde een gevaar voor mens en dier en niemand leek de rivier te kunnen temmen. Profeet Mohammed vroeg zijn neefje en schoonzoon, Ali, een manier te zoeken de rivier te stoppen. Ali nam de opdracht zeer serieus en was vastberaden de rivier om te toveren in een rustig waterparadijs. De opdracht bleek echter een stuk moeilijker dan hij had verwacht en jaren gingen voorbij.

Diverse pogingen

Allereerst pakte Ali zijn zwaard en klom daarmee naar de top van een naastgelegen berg. Hij hakte de top van de berg en de brokken gesteente vielen in het water van de ruige rivier. Het leek te lukken en een deel van de rivier veranderde in een meer. Dit werd het eerste meer, de Band-e Zulqifar. Helaas stroomde de rest van de rivier nog even snel door en andere bergen waren er niet.

Ali bedacht een andere manier om de rivier in te dammen en gooide deze vol met witte kazen. De witte kazen moesten ervoor zorgen dat de stroming tegen werd gehouden, maar dit mislukte. Wel ontstond het tweede meer, de Band-e Panir, welke een opvallende witte bodem heeft. Deze witte bodem zou bestaan uit witte kazen. Hoewel er een tweede meer was ontstaan en een nieuw stuk rivier was gekalmeerd bleef de rivier ruig stromen en was het probleem nog altijd niet verholpen.

Ali bedacht nog vier andere manieren om de rivier tot stoppen te dwingen en zijn opdracht goed uit te voeren. Na de laatste poging ontstond het zesde meer en was de rivier eindelijk veranderd in een merengebied van zes meren, Band-e Amir.

Mohammed werd moslim

Het was Ali gelukt de rivier te kalmeren en de prachtige meren waren in zes verschillende pogingen ontstaan. De koning, Mohammed, had nooit verwacht dat de rivier ooit zou stoppen te stromen en was zeer onder de indruk van het werk van Ali. De verandering van de rivier in de meren maakte op Mohammed zon grote indruk dat de ongelovige koning zich direct bekeerde tot de Islam. Ali heeft er dus volgens het verhaal voor gezorgd dat koning Mohammed en een zeer gelovige moslimprofeet werd.

Het echte ontstaan van Band-e Amir

Zoals gezegd is het verhaal van Ali en het ontstaan van de meren door zijn moeilijke opdracht slechts een verhaal en zijn de prachtige meren op een geheel andere wijze ontstaan. De prachtige natuur die de meren omringd en deze van elkaar afsluit werden door de natuur zelf gevormd. Het was dan ook de natuur die een einde maakte aan de wilde rivier en een merengebied creëerde. De dammen tussen de meren zijn in een jarenlange periode gevormd door calciumcarbonaat in het water. Calciumcarbonaat is het koolzure zout van calcium. Door ophopingen van het calciumcarbonaat in het water ontstonden er natuurlijk dammen van kalksteen. Zo werden de prachtige meren, Band-e Amir, van Afghanistan echt gevormd en door dit natuurverschijnsel werd Afghanistan beloond met het eerste Nationaal Park.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
Afghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan heeft een rijke geschiedenis, maar heeft tevens een geschiedenis die door geweld en oorlog gekenmerkt is. De…
De karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe vliegeraar (in het Engels The Kite Runner) is het eerste boek van de succesvolle Amerikaans-Afghaanse schrijver Khale…
De geschiedenis van AfghanistanDe geschiedenis van Afghanistan is zeer complex en begint al zeer vroeg. Veel overblijfselen zijn gevonden en met de Neo…

Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereldSalar de Uyuni is een gigantische zoutvlakte in het zuidwesten van Bolivia. De zoutvlakte heeft een oppervlakte van bijn…
Kreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta is een erg mooi Grieks eiland, waar van alles te beleven valt. Liefhebbers van mooie natuur kunnen er aan hun trek…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.