Sharm el Sheik, Egypte

Sharm el Sheik, Egypte Sharm el Sheik is een badplaats in Egypte, gelegen op het Egyptische schiereiland Sinaï. Het is een toeristische trekpleister en het heeft mooie duikplekken. Voor een zonvakantie, maar ook voor een actieve vakantie kun je naar Sharm el Sheik. Egypte bestaat uit 2 delen, het vaste land dat Egyptisch is en het Aziatische deel Sinaï, een schiereiland, dat door de Suez wordt het verbonden met het vaste land. Het schiereiland ligt aan de Middelandse Zee (het noorden), de Gazastrook (Israël), de Golf van Akaba, de Rode Zee, de Golf van Suez en het Suezkanaal. Op het eiland ligt het Sinaï-gebergte en de Sinaï-woestijn.

Visum

Ga je op vakantie naar Egypte is het verplicht een visum aan te schaffen. In het vliegtuig wordt vaak al een formulier ingevuld om het visum op het vliegveld te krijgen. Het visum kost tussen de €15 - €20. Op het vliegveld aangekomen is het een chaos. Er zijn een aantal loketten waar je je visum kunt aanvragen, maar bij elk loket is het druk. Elke toerist wil als eerste zijn visum en alles lijkt een beetje ongeorganiseerd. Over het vliegveld verspreid staat er bewaking met wapens. Dit om de mensen een beetje af te schrikken. Indien de kinderen ook naar Egypte gaan en zij staan in het paspoort van één van de ouders, hebben zij geen visum nodig. Als zij niet in het paspoort van de ouders staan, moeten zij dus wel een visum aanschaffen.

Vacciniaties

Het wordt aanbevolen een aantal vaccinaties te nemen als je naar Egypte gaat.
  • DTP vaccinatie – Difterie Tetanus en Polio
  • Vaccinatie tegen Hepatitis A
  • Gele koorts
  • Malaria (of tabletten)

Deze vaccinaties zijn afhankelijk van welk gebied je in Egypte bezoekt. Ga daarom altijd voor advies naar een gespecialiseerd centrum. Let wel op dat een aantal vaccinaties een tijd nodig heeft voordat het werkt. Maak ruim van te voren een afspraak, zodat je zeker bent dat de vaccinaties werken en geen risico neemt!

Vervoer

In Egypte gaat het er heel anders aan toe. Het verkeer is een enorme chaos. Ze halen elkaar links en rechts in en houden geen rekening met medeweggebruikers. ’s Avonds gebruiken ze geen licht en als er een tegenligger komt, zetten ze hun groot licht aan. De hele dag wordt er getoeterd. Er wordt dus ook aangeraden om geen auto te huren. Sommige hotels regelen het vervoer van de luchthaven naar de hotels. Maak daar ook gebruik van, sommige taxichauffeurs proberen de toeristen af te zetten. Er rijden ook busjes rond in Sharm el Sheik die elke keer hetzelfde rondje rijden. Je kunt altijd instappen, mits hij niet vol zit, en uitstappen, op de route, als jij het aangeeft. Dit kost maar een paar pond.

Excursies

Buiten dat je heerlijk in de zon kunt genieten in Sharm el Sheik zijn er genoeg excursies te doen.

Ras Mohammed

Ras Mohammed is een Nationaal Park, de mooiste plek om te duiken in het noordelijke gedeelte van Sinaï. Het rif heeft steile wanden en is eigenlijk alleen voor ervaren duikers bestemd, vanwege de sterke stroming welke onvoorspelbaar kan zijn. Van juni tot half augustus zijn er grote scholen vissen te vinden, wat bijzonder is om te zien.

St. Catharina klooster

Dit klooster is opgedragen aan St. Catharina, een martelares waarvan het lichaam door engelen naar één van de bergen rondom het klooster werd gedragen. Hier werd ze door de monniken gevonden.
Het is een bezoek waard aan dit mooie klooster. Helaas is het er vaak druk.
Na het bezoek aan het klooster is het mogelijk de Sinaïberg te beklimmen, met een prachtig uitzicht over de bergen en valleien.

Jeep Safari

Met een 4x4 terreinwagen naar de ‘Coloured Canyon’. Dit is een gekleurde kloof gevormd door prehistorische rivieren. Aangekomen met de jeep, maak je een wandeling van 2 uur en krijg je een goed beeld van de schoonheid van deze plek.

Kameelsafari

In Sharm el Sheik zijn er verschillende safari’s per kameel, korte en lange safari’s. Bij de een kun je na de rit genieten van een heerlijke barbecue of een prachtige zonsondergang. Een bezoek aan een Bedoeïentent ontbreekt ook niet bij deze safari. Dit is een belevenis op zich, om te zien en te beleven hoe de Bedoeïenen leven.

Sterrenkijken

Je vertrekt ’s middags naar de woestijn per quad en voordat het donker is ben je aangekomen. Heel veel sterren aan de hemel en je bent op de beste plek om dit te zien. Vaak is er een diner bij inbegrepen.

Caïro

Vroeg in de ochtend vertek je met de bus richting Caïro. Zes uur later aangekomen bevindt je je in een hele andere wereld.
In Caïro kun je de piramides bezoeken, musea, een Egyptische bazaar en nog veel meer. Bij de piramides moet je opletten voor de Egyptische mannen die jouw op de foto willen zetten. Zij bieden aan om een foto te maken, maar achteraf moet je hen betalen, anders krijg je je camera niet terug!
Het is aan te raden om 2 dagen naar Caïro te gaan. Zo heb je meer tijd en rust om Caïro te bezoeken.

Snorkelen in Sharm el Sheik

Een dagje op een zeilboot. Je zeilt/ vaart naar het Tiran eiland of Ras Mohammed en onderweg stop je drie keer om te snorkelen. De drankjes en de lunch zijn inbegrepen.

Deze excursies kun je van te voren bij het reisbureau boeken. Ook is het mogelijk om het in Sharm el Sheik zelf te boeken bij de plaatselijke tentjes. Vaak ben je hier goedkoper uit, maar let op dat je niet besodemieterd wordt.

Het oude centrum van Sharm el Sheik is ook de moeite om te bezoeken. Er is hier een leuke en gezellige bazaar waar je mooie spullen kunt vinden. Neem een taxi en laat je erheen rijden. Tevens zijn er goede restaurants te vinden met heerlijk eten.

Uitgaan/ restaurants

In Sharm el Sheik zijn er een aantal disco’s waar je heent kunt gaan. Pacha is de bekendste en grootste discotheek van Ibiza en sinds kort ook in Sharm el Sheik. Er wordt Trance/House muziek gedraaid, er is een zwembad aanwezig en er draaien bekende dj’s. De meeste mensen gaan eerst naar De Bus Stop, voordat ze naar Pacha gaan. Dit is een vrij kleine discotheek, tevens met Trance/ House muziek.
’s Avonds kun je ook heerlijk op de terrasjes van de restaurants een waterpijp roken. Gezellig met je vrienden/ familie kletsen onder het genot van een waterpijp. Veel restaurants serveren ook verse fruitsappen.

In het centrum van Sharm el Sheik bevinden veel restaurants, met alle Europese keukens. Mijn tip is Mojo’s. Een lounge restaurant met een terras waarop je een schitterend uitzicht hebt! Heerlijk eten en volop genieten. Let op als je bij een restaurant gaat eten die erg afgelegen is, dat het eten goed/ gaar is. Het wil nog wel eens gebeuren dat de toeristen hier vaak ziek worden. Sowieso wordt het eten in Egypte anders voorbereidt als landen in Europa. De meeste toeristen moeten hier heel erg aan wennen en krijgen vaak diarree. Dit ligt vaak echter niet aan de kwaliteit van het eten, maar de manier waar het op voorbereidt én op de manier hoe de toerist eet en drinkt tijdens de vakantie.

Drinken

Tijdens je vakantie in Egypte is het énorm belangrijk dat je veel drinkt! Sowieso 3 liter water moet je binnen krijgen. Je zweet veel, vooral in de zomermaanden, en de manier van leven is anders. Men komt vaak in de vakantie tot rust en de kans op ziek worden is hierdoor groot. Het allerbelangrijkste is, is dat je oplet dat je niet uitdroogt. Als je aan de diarree bent, droog je heel snel uit. Mocht je aan de diarre zijn, ga naar de dokter in het hotel. Deze geeft je goede medicijnen en als je je aan de adviezen houdt van de dokter, zal je er snel vanaf zijn.

Egypte is een mooi land en de mensen zijn erg vriendelijk. Wat je in je achterhoofd moet houden, is dat het een islamitisch land is. Zij denken anders over vrouwen en een aantal andere zaken. Houd hier alsjeblieft rekening mee. Je bent op vakantie in een ander land en je behoort je daar aan aan te passen. Ben je aan het zonnen, denk er dan aan, als je in een string zont, dat de Egyptische mannen dat als asociaal beschouwen. Zij bekijken jou meteen anders en accepteren jou niet of minder. Heb respect voor deze mensen! In het centrum zullen de Egyptische mannen de vrouwen bekijken en dingen roepen. Geef hier geen aandacht aan en loop gewoon door. Ga je hierop in, kun je problemen krijgen.

Verder is er veel te doen in Sharm el Sheik. Geniet ervan en laat de indrukken goed op je inwerken.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimaat Egypte door het jaar heenKlimaat Egypte door het jaar heenVeel mensen bezoeken Egypte om van de zon, de zee en het strand te bezoeken. Ook de oude schatten van Egypte zoals de pi…

Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…
Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, die veel van elkaar verschillen. Het Noordereiland kenmerkt zich door haa…
Bronnen en referenties
Reactie

Huub, 08-06-2009
Best artikel, willen er in september naar toe gaan, maar idd het minder respect hebben voor het vrouwelijke geslacht houd er ons nog van tegen om te boeken, kan ik nu wel of niet met een gerust hart buiten het resort vertoeven met mijn vrouw, zonder dat ik haar moet inpakken en/of sluieren? Reactie infoteur, 08-06-2009
Beste Huub,

In Sharm el Sheik kunt u gerust met uw vrouw buiten het resort komen, zonder dat uw vrouw ingesluierd is.
Mocht u religieuze dingen bezoeken, dient uw vrouw (en uzelf ook) bedekt gekleed te gaan (schouders en knieën).

Veel plezier mocht u Egypte bezoeken!

Groetjes, Jootje

Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 08-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.