Eilanden, Fiji eilanden
De Fiji archipel ligt ca. 3.000 km ten noordoosten van Sidney en bestaat uit ruim 330 kleine eilanden. Slechts 100 hiervan zijn bewoond. Al ruim 3.500 jaar geleden zijn de eerste bewoners naar dit gekomen.
Algemeen
Het was de Nederlander Abel Tasman die de eilanden heeft ontdekt in 1643. Ruim 200 jaar later, in 1874 werden de eilanden een Engelse kolonie.
Door de Britten werden Indische arbeiders naar de eilanden gehaald om te werken op de suikerrietplantages. Nog steeds is 40% van de om en nabij 800.000 inwoners van Indische afkomst.
De eilanden met hun heerlijke zandstranden, mooie lagunes en riffen met hun grote verscheidenheid aan tropische vissen hebben een vruchtbare vulkanische grond. Het klimaat is tropisch met een regenseizoen van december en maart, als het daar zomer is.
Belangrijke eilanden van de Fiji zijn:
- Viti Levu
- Vanua Levu
- Taveuni
- Kadavu
Viti Levu
Het grootste eiland van de Fiji archipel is Viti Levu, met een oppervlakte van 10.429 km². Hier woont het grootste aantal van de totale Fiji populatie, namelijk 70%. Voor de zuidkust van het eiland, ca. 500 meter, ligt een enorm koraalrif. In deze buurt ligt ook het Vuureiland, Bequa, een plaats om fantastisch te duiken bij scheepswrakken, bij kleurrijke koralen, of in stromend water. Voor de ervaren duikers is de mogelijkheid te duiken in grotten en spelonken.
De hoofdstad van het eiland is Suva met ongeveer 100.000 inwoners. In de omgeving van de stad woning 60.000 mensen. Het is er dikwijls benauwd, en nat. Het is een schijnende stad in de zon, maar een grauw grijze in de regen. Het is altijd het hoofdkwartier voor cultuur en kunst geweest.
Vanau Levu
Dit eiland met een oppervlakte van ongeveer 5.500 km² heeft een bewonersaantal van ongeveer 130.000. Het eiland is 180 km lang en 33 km breed, iets meer dan de helft van Viti Levu. De grootste dorpen op dit eiland zijn Labasa (voornamelijk een Indiase gemeenschap, waar de suikerindustrie een grote rol speelt) en Savusavu (een minder ontwikkelde stad, maar duiken en zeilen kan hier uitstekend) met zijn prachtige baai en een jachtclub.
Taveuni
De oppervlakte van dit prachtige bergachtige eiland is ongeveer 442 km². Het heeft een dicht begroeid regenwoud, talrijke watervallen, bergmeertjes, grotten, zeekliffen en natuurlijk de mooie witte stranden. Hier groeien zeldzame tropische bloemen in het wild en leven er meer vogelsoorten dan op enige andere plek van de Pacific.
Het beschermde natuurpark “Tayoro National Park” ligt aan de oostkant van het eiland. Hier zijn schitterden wandeltochten te maken. Aan de westkant van het eiland is een natuurlijke glijbaan over gladde rotsen te bewonderen, de “Waitavala Waterslide”, alsmede zijn hier goede duiklokatie´s waar kleine en grote vissen te bewonderen zijn. In het midden van het eiland in de 800 meter hoge bergen ligt een kratermeer waar planten groeien die nergens anders op de wereld zijn gezien.
Kadavu
Een eiland met een oppervlakte van 409 km² en 8.700 bewoners ligt 88 km ten zuiden van Suva. Het heeft een gevarieerd landschap (waar vogelsoorten schreeuwende de toerist begroeten), met watervallen, stranden en riffen.
De handel kwam op gang in 1870 toen de stoomboten uit Nieuw-Zeeland en Australië het eiland voor het eerst aan deden. In plaats van Kadavu werd werd Viti Levu gekozen als middelpunt van deze handel.
Specialiteiten
- Röti Een platte pannenkoek van deeg, vaak gevuld met roergebakken groenten en ei. Bakt men de röti in de oven, dan wordt het deeg hard en wordt het gerecht een naan genoemd.
- Palau Een rijstgerecht met erwten en andere groentesoorten
- Lassie Nee niet de hond uit de film, maar een drankje van yoghurt aangelengd met water, en wordt als een verfrissend drankje geserveerd
- Mahimahi Een vissoort die veel wordt gegeten. Het wordt bereid op de barbecue
Recepten
Hierboven mogen dan een paar specialiteiten van de eilanden staan. Hieronder 2 andere recepten uit de archipel.
Pompoensoep
Ingrediënten:
- ½ theelepel verse gember fijngehakt
- 1 eetlepel verse peterselie
- 480 ml kokosmelk
- 600 ml bouillon
- 450 gram pompoen in blokjes
- 1 ui in ringen
- peper en zout
- olie
- staafmixer
Bereiding:
- In de olie de gember en de uienringen even aanbakken
- Pompoen toevoegen en het geheel 3 minuten stoven
- Nu bouillon erbij gieten en 15 tot 20 minuten laten koken totdat de pompoen zacht is
- De massa met de staafmixer fijn mixen
- Kokosmelk en de kruiden toevoegen
- Opwarmen, maar niet meer laten koken
- Gelijk serveren
Fiji cocktail
Ingrediënten, per glas:
- 2 cl mangolikeur
- 4 cl groene escorial
- 8 cl droge champagne, ijskoud
- stukje mango
Bereiding:
- Schenk de mangolikeur samen met de escorial in een champagneglas
- Glas volschenken met de champagne
- Garneren met een stukje mango
Proost