Op zoek naar Leonardo in Amboise

Tijdens de vakantie is het leuk nieuwe dingen te zien en te ontdekken. Meestal zijn de dingen die kinderen leuk vinden niet hetzelfde als de dingen die volwassenen leuk vinden. Toch zijn er in de wereld een aantal goede alternatieven te vinden. Een daarvan is te vinden in Amboise.

Amboise

Amboise is een stad te vinden in het Loire dal in het midden van Frankrijk in het departement Indre-et-Loire. Dichtstbijzijnde steden zijn Tours en Blois. De stad heeft circa 11.0000 inwoners. Belangrijkste publiekstrekkers van deze stad zijn het Chateau du Clos Lucé en het château d'Amboise. Beide plaatsen zijn nauw verwonden aan een bekende voormalige inwoner van deze stad, Leonarda da Vinci, welke zijn laatste drie jaren van zijn leven doorbracht (1516 tot 1519).

Château d'Amboise

Het Château d'Amboise is gelegen in het gezellige centrum van Amboise. Vanaf de aangegeven parkeerplaatsen kunt u dit centrum direct inlopen waar u natuurlijk als eerste de bijzondere winkels zou kunnen bezoeken of genieten van een heerlijke lunch tegen een zeer redelijke prijs (circa EUR 15,00 per persoon voor drie gangen). Direct aan het centrum ligt de ingang van het Château een zeer stijle opgang welke geschikt was voor paarden. Nadat u deze opgang heeft beklommen krijgt u direct een adembenemend zich op het château en de tuinen welke hoog boven de stad Amboise liggen en uitkijken over de Loire. Het kasteel was jarenlang een verblijf voor het Franse Koningshuis

In dit château kunt u diverse zalen bezoeken waaronder de zaal van de wachters en een aantal Koninklijke verblijven welke nog in originele stijlen zijn ingericht. Na een bezoek aan de tuinen kan vervolgens worden doorgelopen naar een vrij kleine kapel. In deze kapel ligt Leonardo da Vinci begraven in een op zich vrij sober graf.

Clos-Lucé

Le Clos Lucé werd in 1477 op de hoogte van Amboise gebouwd. In dit op zich eenvoudig gebouwde gebouw heeft Leonardo Da Vinci zijn laatste jaren doorgebracht. Tegenwoordig is het een museum, in de daarbij behorende tuin worden de uitvindingen en ideeën van Leonardo Da Vinci tot leven gebracht. Ook als u met kinderen deze plek bezoekt kunt u rustig enkele uren voor uw bezoek uittrekken, er is veel te zien en te beleven.

In het gebouw zelf kunt u de slaapkamer, de keuken en de werkkamer van Leonardo Da Vinci bezoeken. Via een folder welke u bij het betalen van de entree ontvangt kunt u lezen wat u nou allemaal waar beziet en wat originele werken van de hand van Leonardo zijn en wat replica’s zijn. Er is echter ook de mogelijkheid gebruik te maken van een rondleiding in het Engels welke veel aanvullende informatie biedt.

Vervolgens komt u binnen in het gebouw ook ruimten tegen welke in een andere stijl zijn ingericht of ter ere van andere bewoners zijn ingericht. Ook in deze ruimten blijft echter het werk van Lenonardo centraal staan. In het souterrain maakt u kennis met de technicus Leonardo, deze zalen zijn allen gewijd aan de uitvingen van de Leonardo. De eerste tank, de eerste auto, de draaibug, de radarboot en de eerste helicopter, al deze maquettes en meer zijn er te vinden.

Vervolgens kunt u uw bezoek voortzetten door een videofilm te bekijken over het leven van Leonardo da Vinci of door te lopen naar de tuinen. Hier zijn vele uitvindingen van Leonardo in het groot nagebouwd en is er veel ruimte voor interactiviteit. Natuurlijk ontbreekt ook hier een winkel niet waar talloze zaken verkrijgbaar zijn, van tekeningen en posters tot een zeer uitgebreide collectie met boeken in diverse talen over het werk en leven van Leonardo.

De trip naar Amboise en het verblijf in een hotel of op de camping

Al met al is het zeker de moeite waard om Amboise aan te doen. Dit kan als onderdeel van een reis door het Loiredal waar vele bezienswaardigheden en kastelen zijn, of als tussenstop op weg naar het verdere zuiden van Frankrijk of richting Spanje.

In Amboise zelf en in de buurt zijn talrijke hotels te vinden waar tegen een zeer redelijke prijs kan worden overnacht. Natuurlijk zijn er ook de nodige campings in de buurt te vinden waar een of meerdere nachten kan worden verbleven. Een leuk alternatief ligt net even buiten Amboise, in het Meteor Resort kan tegen een zeer schappelijke prijs een appartement worden gehuurd voor een of meerdere nachten. Hierdoor kun je ervoor kiezen een deel van de maaltijden zelf te bereiden (de grote supermarkt is circa 5 minuten rijden verwijderd) en kun je genieten van iets meer luxe en bewegingsvrijheid dan in een gebruikelijk hotel. Zeker de moeite waard om de prijzen even te vergelijken met de andere verblijfsopties in de buurt.
© 2009 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van Leonardo Da VinciHet leven van Leonardo Da VinciLeonardo Da Vinci leefde tijdens de renaissance, tijdens zijn leven maakte hij schilderijen, beelden en nog veel meer. H…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyWeekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyIn de Belgische Ardennen vind je mooie stadjes en dorpjes waar je een heerlijk weekendje weg of een korte vakantie kunt…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneWeekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneDe Belgische Ardennen is voor veel mensen een geliefde vakantiestek. Eén van de mooiste plaatjes in de Ardennen is La Ro…

Backpacken - Tips & TrucsBackpacken is een lowbudget manier van reizen. Met een rugzak liftend de wereld over is vooral populair onder jongeren e…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: SpaWeekendje weg in de Belgische Ardennen: SpaSpa is een wel heel bijzondere plaats in de Belgische Ardennen. Dit plaatsje is wereldberoemd geworden vanwege de aanwez…
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 03-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.