Weekendje weg in de Belgische Ardennen: Ouren

Ouren ligt in het zuidoosten van België op een drielandenpunt. Ouren grenst in het oosten aan Duitsland en in het zuiden aan Luxemburg. Het dorpje ligt aan de rivier de Our. Het is een mooie plek voor een geslaagde vakantie of een weekendje weg. In de omgeving van Ouren is van alles te doen en te bewonderen.

De Our

Het riviertje de Our begint in de Hoge Venen, een natuurreservaat in het noordoosten van België en nog net in een klein stukje van Duitsland. De rivier ontspringt op de Eichelsberg (653 m) in de buurt van Manderfeld. Vanaf Ouren loopt de rivier de Our over de grens tussen Luxemburg en Duitsland. De Our mondt tot slot uit in de rivier de Sûre bij de plaats Wallendorf.

Ouren

Ouren is een klein dorp waar je, omringd door de mooie natuur, heerlijk kunt genieten van je welverdiende rust. Maar natuurlijk zijn er in de omgeving ook interessante bezienswaardigheden en leuke activiteiten te ondernemen.

Bezienswaardigheden

St. Pieterskerk

Het oudste gedeelte van dit idyllische witgeschilderde kerkje in Ouren stamt uit de 12e en de 13e eeuw. De kerk bestaat onder andere uit Romeinse stijlelementen. Ook het mooie interieur is het bezichtigen waard.

Europamonument

Ongeveer een kilometer buiten Ouren vind je het Europamonument op het drielandenpunt waar de grenzen van België, Luxemburg en Duitsland elkaar raken. Op deze plek vloeien de rivier de Our en de Ribbach samen. De initiatiefnemer voor het oprichten van dit monument was de Luxemburgse Georg Wagner. Het monument bestaat uit vijf megalieten die symbool staan voor de landen die op dat moment onderdeel uitmaakten van de Europese Gemeenschap. Het Europamonument werd op 22 oktober 1977 onthuld.

De Burcht van Reuland

In de buurt van Ouren ligt het plaatsje Burg-Reuland. In deze gemeente liggen de indrukwekkende ruïnes van de Burcht van Reuland. Deze burcht is één van de grootste van de Ardennen en wordt tevens ook als één van de mooiste burchten van de Ardennen beschouwd.

Activiteiten

Wandelen

In Ouren en omgeving kun je fantastische wandelingen maken. Er zijn vele goed aangegeven wandelroutes over goede wandelpaden door de prachtige natuur van Ouren. Er zijn verschillende wandelingen die zowel over Belgisch, Luxemburgs en Duits grondgebied gaan. Bij het toeristenbureau in Burg-Reuland kun je een wandelkaart kopen voor € 7.

Fietsen en mountainbiken

Ook vind je in de omgeving van Ouren leuke fietstochten voor het hele gezin. Bij het toeristenbureau in Burg-Reuland is ook een fietskaart te verkrijgen. Voor wie meer houdt van mountainbiken door wat ruiger terrein kan hier ook terecht om informatie in te winnen over leuke mountainbike-routes in de omgeving.

Vissen

De riviertjes, beekjes en privé-visvijvers in de omgeving van Ouren nodigen uit om te vissen. Het hengelseizoen in de beekjes begint op de derde zaterdag van maart en eindigt op 30 september. Voor meer informatie over mogelijkheden om te vissen kun je terecht op de volgende plekken:

Hotel Burghof
B-4790 Burg-Reuland
Tel.: +32 (0)80/32 98 01
website: http://www.hotelburghof.be/nl/burghof.html

Visserij van de VVV in Ouren
Info: Self-Service Ouren
Tel.: +32 (0)80/32 97 55

Visteelt Ourtal
Weweler Mühle
Tel.: +32 (0)80/32 92 10

Paardrijden

Op verschillende plekken in de omgeving van Ouren worden ritten te paard en koetstochten georganiseerd. Je kunt onder andere terecht op de volgende plaatsen:

Hotel Ulftaler Schenke
Hauptstraße 7
B - 4790 Burg-Reuland
Tel.: +32 (0)80/32 97 67

Jos Hoffmann
Malscheid 5
B- 4790 Burg-Reuland
Tel.: +32 (0)80/ 32 93 07

Action & Fun Center

Ook als het weer niet mee zit, kun je, je in Ouren goed vermaken in het Action & Fun Center in Burg-Reuland. Hier kun je bowlen, karten, lasergamen, virtueel schieten, sumo-worstelen en er is ook nog een kinderparadijs.

Verblijf

In Ouren vind je sfeervolle hotels, leuke vakantiewoningen en campings. Je kunt onder andere terecht in Hotel-Restaurant Rittersprung in Ouren. Vanuit dit hotel heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Our en het omliggende groene dal. Naast aangename kamers, kun je hier ook genieten van een heerlijk diner in het uitstekende restaurant. Een tweepersoonskamer kost tussen de € 82 en € 88 per nacht.

Hotel-Restaurant Rittersprung

Marita & Walter Daufer-Baesch
Dorfstrasse 19
B-4790 Ouren

Tel.: 00 32 (0)80/ 32 91 35
Fax: 00 32 (0)80/ 32 93 61
info@rittersprung.be
www.rittersprung.be

Een ander goed hotel in Ouren is het Hotel-Restaurant Dreiländerblick. In dit viersterrenhotel kun je heerlijk genieten van je verblijf in Ouren. Alle kamers zijn voorzien van douche, wc, haardroger, telefoon met rechtstreekse buitenlijn, kleurentelevisie, zithoek, kluis en balkon. Het hotel beschikt ook over een uitstekend restaurant. Bij mooi weer kunnen de maaltijden op het mooie terras geserveerd worden. Een tweepersoonskamer kost € 87 per nacht.

Hotel Restaurant Drieländerblick

Bruno Steils & Marianne Waxweiler
Dorf 29
B - 4790 Ouren

Tel.: +32 (0)80/32 90 71
Fax: +32 (0)80/32 93 88
info@hoteldreilaenderblick.be
www.hoteldreilaenderblick.be

Als je liever gaat kamperen, kun je terecht bij Camping International in Ouren. De camping is gelegen aan het riviertje de Our. Je kunt op warme zomerdagen hier een heerlijk verfrissende duik in de rivier nemen. Het langgerekte kampeerterrein biedt plaats aan kampers, caravans en tenten. Je kunt er ook kleine vakantiebungalows huren. De camping beschikt over goede sanitaire voorzieningen, die wel een beetje ver kunnen zijn als je helemaal achter op het terrein staat. Verder is er een uitstekend restaurant/bar waar je tegen voordelige prijzen van een goede maaltijd kunt genieten of samen met andere vakantiegangers van een drankje kunt genieten.

Camping International

Dorp 14
B - 4790 OUREN
Tel.: +32 (0)80/32 92 91
Fax: +32 (0)80/42 01 42
info@camping-international.nl

Bezoek ook de website met de special over de Ardennen met infomatie over andere leuke bestemmingen in de Ardennen.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste streken in de Belgische ArdennenDe Belgische Ardennen is een bezoek meer dan waard, de talloze groene bossen en ongerepte natuur behoren tot de streek d…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneWeekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneDe Belgische Ardennen is voor veel mensen een geliefde vakantiestek. Eén van de mooiste plaatjes in de Ardennen is La Ro…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyWeekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyIn de Belgische Ardennen vind je mooie stadjes en dorpjes waar je een heerlijk weekendje weg of een korte vakantie kunt…

Zwarte zaterdag in Frankrijk en ander fileleedZwarte zaterdag in Frankrijk en ander fileleedVoor Fransen is 14 juli een nationale feestdag. Op 'le quatorze juillet wordt de Franse revolutie herdacht en alle Frans…
De Azoren, prachtige eilandengroep in de Atlantische OeaanAls je een liefhebber bent van de natuur zijn de Azoren een echt paradijs waar je graag zal vertoeven. Prachtige bloemen…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 03-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.