Carcassonne, een stedentrip vol geschiedenis

Carcassonne, een stedentrip vol geschiedenis Voor degenen die tijdens hun vakantie graag iets meer zien dan alleen het strand is Carcassonne de uitgelezen plaats. Nee deze keer niet het bij u wellicht bekende spel. In Zuid Frankrijk, niet al te ver van de kust ligt een prachtige middeleeuwse vestingstad die het bezoeken waard is. De Cite van Carcassonne welke op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat wordt jaarlijks door ruim 3 miljoen bezoekers bezocht en dat is niet zonder reden.

Geografie

De stad is gelegen in het zuiden van Frankrijk in het departement Aude op circa 90 kilometer ten zuidoosten van Toulouse. De stad wordt omgeven door de rivier de Aude en wordt doorsneden door het Canal Midi. Globaal gezien ligt de stad tussen de Montagne Noir en de Pyreneeën. Bij aankomst op de luchthaven van Carcassonne geven zij zelf aan het land van de Katharen te zijn, een geloofsstroming welke door de Paus werd aangeduid als ketters waardoor vele brandstapels werden opgericht en kruistochten werden georganiseerd. Voor degene die een auto tot zijn beschikking heeft in deze streek is het dan ook de moeite waard de overblijfselen van deze Katharen in de buurt te gaan bezoeken.

Een korte geschiedenis

Al vanaf de 8e eeuw voor Christus is Carcassonne een handelscentrum voor de regio en maakte de stad deel uit van een netwerk van verschillende handelscentra tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Ook de Romeinen kregen in 2e eeuw voor Christus interesse in dit gebied en merkte de functie van handelscentrum van Carcassonne op. De stad kreeg stadsrechten en er werden stadsmuren opgetrokken, de binnenste stadsmuur stamt nog grotendeels uit deze tijd. Vervolgens kwam de stad in de middeleeuwen in handen van de Franken, de Visigoten, de Moren en verschillende burggraven, onder wie Bernard Aton Trencavel die het huidige Chateau Comtal liet bouwen en aanving met de bouw van de kathedraal. Door de kruistochten tegen de katharen kwam de stad uiteindelijk in handen van de Fransen. De Fransen hebben in de middeleeuwen ook gezorgd voor een grootse bouw aan de stad, vele muren en torens werden bijgebouwd. Door de vrede van de Pyreneeen (1659) kwam er een eind aan de bloei van de stad en raakte de Cite in verval. Historicus Jean-Pierre Cros-Mayrevieille en schrijver Prosper Mérimée voerden rond 1940 een campagne om de vestingstad te behouden als monument en uiteindelijk mocht Eugène Viollet-le-Duc de restauratie uitvoeren. Alhoewel velen zeggen dat deze restauratie meer een reconstructie is naar eigen inzicht en te “gelikt” is Carcasonne heden ten dage een van de weinige steden waar de sfeer van de middeleeuwen kan worden geproefd

De sfeer vandaag de dag

Wie vandaag de dag richting de Cite rijdt ziet al van ver af de 53 torens welke de stad omringen. Alhoewel het een enorme toeristenattractie is geworden en bezoek buiten het hoogseizoen dus aan te bevelen is, kan je toch nog de sfeer proeven die hier in de middeleeuwen moet hebben geheerst. De smalle straten, de mooie kerken en de kleine pleinen, tegenwoordig overgoten met een sausje van souvenirshops en hotels. In juli en augustus zijn er vaak evenementen in de Cite die ook zeker de moeite waard zijn. Niet alleen kun je genieten van riddergevechten maar ook van vuurwerk (14 juli) en vele concerten. Mocht je een bezoek in het hoogseizoen plannen dan is het zeker even de moeite waard om na te gaan of er binnen jouw vakantie een bepaald evenement is op www.carcassonne.org/carcassonne_ne.nsf/vueTitre/docVisiterSaisonsCulturelles.

Het verblijf

Alhoewel er in de stad Carcassonne en omgeving vele hotels te vinden zijn is het verblijf binnen de Cite een feest. Er zijn verschillende hotels in verschillende prijsklassen te vinden en te boeken via Internet. Het is zeer bijzonder om, zelfs in het hoogseizoen, in de Cite te verblijven als alle toeristen de Cite verlaten en vervolgens als de stad in slaap is gevallen zelf een kamer in een van de oude gebouwen op te zoeken. De terrassen worden ’s avonds rustig en je kan er tegen een zeer schappelijke prijs genieten van een echte driegangen franse maaltijd (circa € 15,00 pp). Ook voor de mensen die van een luxe maal willen genieten zijn er diverse mogelijkheden. Voor een ieder die liever gebruikt maakt van een camping, ook deze zijn aanwezig in Carcassonne.

De reis

Het is natuurlijk een optie om het gebied van de Katharen te bezoeken met de auto. Een slordige 1400 kilometer vanaf Nederland. Met de auto kun je onbeperkt door het gebied trekken waar vele bezienswaardigheden zijn, ook kun je op deze manier eenvoudig richting het strand trekken om te genieten van al hetgeen de franse kust biedt. Voor degene die liever een snelle toch richting het zuiden maakt kan er gevlogen worden. De mogelijkheid bestaat om vanaf Brussel met Ryanair rechtstreeks te vliegen naar Carcassonne. Dit vliegveld ligt even buiten de stad maar de shuttlebus brengt u richting het centrum. Een andere mogelijkheid is om vanaf Amsterdam naar Toulouse te vliegen met bijvoorbeeld KLM (3 maal per dag rechtstreeks) of Lufthansa (overstap op Munchen of Frankfurt). In dit geval zal een huurauto uitkomst kunnen bieden voor het verdere vervoer binnen Frankrijk. Voor de avonturiers is het echter ook mogelijk te liften, iets dat in Frankrijk regelmatig wordt gedaan, ook door de bevolking zelf.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarheen vliegen met Ryanair vanaf Eindhoven?Waarheen vliegen met Ryanair vanaf Eindhoven?Eindhoven Airport is een snelgroeiend vliegveld. Qua passagiersaantallen is het na Schiphol de grootste vluchthaven van…
Het geloof der katharen; de christelijke kettersHet geloof der katharen; de christelijke kettersIn de middeleeuwen werd de wereld bezien vanuit de visie van de Katholieke Kerk, welke zich in de jaren gemengd had met…

Spinalonga, een indrukwekkende excursie op KretaMocht u ooit op Kreta komen dan is dit eiland zeer zeker de moeite van het bezoeken waard. Dit kleine eiland van 200 bij…
Circus Circus: Las Vegas HotelLas Vegas kent veel aparte hotels. Daar is hotel Circus Circus er één van. Het hotel heeft veel weg van een echt circus…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Harry, Wikimedia Commons (FAL)
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 16-05-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.