Telefoneren, mobiele telefoon en internet in Amerika: tips

Telefoneren, mobiele telefoon en internet in Amerika: tips Reis je binnenkort naar de VS? Dan zal je wellicht niet zonder smartphone, mobiele telefoon of tablet op pad gaan. Telefoneren is in Amerika niet ingewikkelder dan in Europa, maar een aantal belangrijke zaken moet je wel weten als je hoge kosten wil vermijden. Zo niet, dan riskeer je een peperdure rekening in je bus. Wees dan ook voorzichtig met het gebruik van je mobiele telefoon en het abonnement van je Europese provider tijdens je verblijf aan de overkant van de grote plas. Vanuit hotels kan je beter niet bellen en pas vooral op met mobiel internet via 3G/4G want de kosten lopen al gauw hoog op. Gelukkig zijn er heel wat nuttige tips om goedkoop te bellen en zorgeloos te telefoneren en internetten in de VS.
Telefoneren in Amerika: hoe doe je dat? / Bron: TheDigitalWay, PixabayTelefoneren in Amerika: hoe doe je dat? / Bron: TheDigitalWay, Pixabay

Telefoonnummers in de Verenigde Staten

Telefoonnummers in de VS hebben tien cijfers, één cijfer meer dan Belgische telefoonnummers maar hetzelfde aantal als Nederlandse nummers.

Structuur

In de VS hebben telefoonnummers steeds volgende structuur: een ‘area code’ (netnummer) van drie cijfers, gevolgd door een lokaal nummer van zeven cijfers. De area code geeft de zone aan en verschilt per regio. Zo beginnen alle telefoonnummers in de zone Phoenix met ‘602‘. Wil je van de ene zone naar een andere bellen moet je eerst ook een ‘1' voor het netnummer vormen:

1 - (area code) - (1234567)

Gratis nummers

Sommige nummers zijn ‘toll free numbers’ en dus gratis. Vaak gaat het om telefoonnummers van hotelketens, autoverhuurbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en andere grote bedrijven.

Deze nummers beginnen met een van volgende combinaties:
  • 1 800
  • 1 888
  • 1 877
  • 1 866
  • 1 855

Woorden

Eigenaardig in Amerika zijn de vele telefoonnummers met woorden. Zo is '1 800 USA RAIL' het nummer van de Amtrak spoorwegmaatschappij, zeg maar de Amerikaanse NS of NMBS. Elke toets van een telefoon bevat niet alleen een cijfer maar ook drie letters. Een woord is nu eenmaal veel makkelijker te onthouden dan een combinatie van tien cijfers.

Mobiele telefoon in de VS

Klassieke telefoon

Heb je nog een klassieke mobiele telefoon of GSM? Check dan voor je vertrek of je apparaat een ‘tri-band’- of ‘quad-band’-functie heeft. Mobiele signalen hebben in de VS immers een andere frequentie dan in Europa. Heeft je GSM geen ‘tri-band’ of ‘quad-band’ zal je hem niet kunnen gebruiken in Amerika. Raadpleeg bij twijfel je mobiele provider.

Smartphone

Anno 2017 zijn de meeste gebruikers reeds overgeschakeld op een smartphone. Heb je een smartphone hoef je je geen zorgen te maken: je toestel zal er zonder problemen werken.

Goedkoop bellen binnen de VS en kosten vermijden

Europese simkaart

In de VS naar hartelust bellen met een Europese simkaart is een dure grap. Je 3G/4G-verbinding uitschakelen in het buitenland is een goed idee. Een paar keer je mail bekijken, wat surfen op internet en hup, je krijgt soms al een rekening van een paar honderd euro gepresenteerd. Ben je van plan om je telefoon te gebruiken om met je reisgenoten in contact te blijven of om af en toe te bellen naar lokale nummers voor reservaties of inlichtingen? In dat geval kan je beter na aankomst bij een Amerikaanse provider langsgaan.

Lokale simkaart kopen

Een goede tip is om tijdens je verblijf in de VS een simkaart te kopen bij een lokale provider als AT&T of T-Mobile. Je vindt hun verkooppunten in de meeste grote shoppingcentra en uiteraard ook op luchthavens. Meestal heb je al een simkaart voor zo’n dertig dollar. Voor die prijs krijg je een Amerikaans telefoonnummer en beltegoed. Heel handig wanneer je met meerdere personen samen reist en mekaar indien nodig ter plaatse wil bereiken zonder je rekening door het plafond te jagen. Bovendien krijg je vaak ook heel wat internetruimte (meestal één of twee gigabyte) om via het 3G of 4G-netwerk van de Amerikaanse provider te internetten.

De meeste verkopers vervangen zelf de simkaart in je toestel, een extra service zodat je zelf niet moet staan knoeien of op speurtocht gaan naar de pin om de simkaarthouder van je smartphone open te krijgen. Probeer in elk geval of de Amerikaanse simkaart wel werkt in je eigen telefoon voor je de winkel terug verlaat. Je weet maar nooit.

Hoe telefoneren van en naar Europa?

Om vanuit Europa naar de VS te bellen of omgekeerd kan je natuurlijk niet zomaar alleen het lokale nummer intoetsen. Je dient voor het telefoonnummer eerst de internationale landcode in te toetsen:

Vanuit België of Nederland naar de VS bellen

  • 00 + 1 + net- en abonneenummer

Vanuit de VS naar Nederland bellen

  • 00 + 31 + net- en abonneenummer

Vanuit de VS naar België bellen

  • 00 + 32 + net- en abonneenummer

Let op met inkomende telefoongesprekken op je mobiel toestel in de VS! Denk eraan: in het buitenland betaal je niet alleen je eigen oproepen maar ook inkomende gesprekken! Ga er dus niet vanuit dat de oproeper het gesprek betaalt en je rustig een halfuur of een uur aan de lijn kunt hangen zonder kosten. Vaak komt de gepeperde factuur achteraf als een donderslag bij heldere hemel.

Goedkoop bellen vanuit de VS naar Europa: tips

Let goed op wanneer je vanuit de VS naar Europa belt. Met een mobiele telefoon of vast toestel naar Nederland of België bellen is duur. Ga op zoek naar een prepaid phone card of maak gebruik van de vele gratis mogelijkheden via het internet om contact te houden met het thuisfront. Denk daarbij aan apps als Skype, Viber of Whatsapp.

Hotels

Vermijd in elk geval vaste telefoons in hotelkamers. Sommige hotels rekenen zelfs kosten aan wanneer je geen verbinding maakte en de telefoon bleef rinkelen. Zelfs wanneer je vanuit je kamer een gratis 1 800 nummer belt durft men soms toch nog een kleine kost aanrekenen. Kortom, van zodra je het nog maar waagt om de hoorn van het toestel aan te raken loop je al risico op kosten.

Prepaid phone card

De goedkoopste manier om binnen de VS of vanuit de VS naar Europa te bellen is via een 'prepaid phone card'. Dit is een voorafbetaalde kaart met een geheime code. Je vindt ze in supermarkten en drugstores als Walgreens, Duane Reade of CVS.
Hoe werkt het? Je belt naar het gratis 1-800 nummer op de kaart waarna je de instructies volgt om je geheime code en het gewenste telefoonnummer in te toetsen. Dit systeem werkt alleen met vaste toestellen zoals publieke telefoons of toestellen op hotelkamers. Met een mobiele telefoon of gsm lukt het dus niet.

Voor 5 dollar kan je vaak al een paar uur naar een vaste lijn in Europa bellen. Bel je naar een mobiel nummer lopen de kosten wel hoger op. Deze oplossing is goedkoop maar niet altijd even handig: publieke telefoons zijn hoe langer hoe moeilijker te vinden en gebruik je een vast toestel op je hotelkamer kan een hotel je toch nog een kleine kost aansmeren omdat je de telefoon hebt gebruikt. Toch blijft dit de goedkoopste oplossing om vanuit de VS naar Europa te bellen.

Skype, Viber en Whatsapp

Skype is een andere oplossing om te telefoneren via internet over een gratis wifi-verbinding. Je installeert Skype op je tablet of smartphone en kunt van zodra je verbonden bent met wifi naar het thuisfront bellen en elkaar ook zien. Bovendien is het volledig gratis! Een andere optie is Viber, een programma om kosteloos te bellen met contactpersonen die ook Viber hebben geinstalleerd. Whatsapp is een andere optie. Deze app laat toe om kosteloos berichten te sturen.

Internet en wifi in Amerika / Bron: FirmBee, PixabayInternet en wifi in Amerika / Bron: FirmBee, Pixabay

Internet en wifi in Amerika

Wifi

De ooit alom aanwezige internetcafés uit de twintigste eeuw zijn zelfs in de grote steden overal verdwenen. In sommige hotels vind je nog wel eens een vaste computer in de lobby, maar ook dit wordt steeds zeldzamer. Anno 2017 biedt de meeste accommodatie immers gratis wifi aan de gasten.

Verbinding zoeken met wifi is gratis en dus de beste en goedkoopste manier om te internetten. Toch zijn er in hotels hier en daar uitzonderingen waar je voor wifi nog een klein bedrag extra moet bijbetalen. Meestal krijg je aan de lobby een paswoord om in te loggen op de beveiligde wifi-verbinding, maar even vaak kan je verbinden zonder paswoord.

Kwaliteit

De kwaliteit van de verbinding varieert sterk. In het ene hotel gaat de wifi razendsnel, in het andere tergend traag en met veel haperingen. Hoewel wifi wat moeizamer verloopt (of zelfs afwezig kan zijn) in de buurt van de nationale parken lijkt de plaats weinig of geen rol te spelen. Sommige hotels pal in het centrum van grootsteden als San Francisco of Las Vegas hebben zelfs anno 2017 trage of amper werkende wifi, terwijl een afgelegen hotel in een verlaten gat soms een pijlsnelle internetverbinding heeft.

Is een goede internetconnectie belangrijk voor je, lees dan zeker voor je een hotel boekt de commentaren van andere gasten op sites als 'booking.com' of 'TripAdvisor'. Een gebrekkige wifi-verbinding leidt vaak tot negatieve feedback.

Waar vind je wifi in de VS?

Buiten de hotels vind je ook vaak wifi in cafés, bars, restaurants en campings. Zeker in grote ketens als McDonalds, Pizzahut of Subway vind je haast altijd wifi. In de Apple Stores in grote steden kan je ook gratis verbinden met wifi, op voorwaarde dat je er geen uren blijft hangen. Internet vind je ook steeds in bibliotheken ('public libraries'). Dit is meestal gratis maar wel beperkt tot bijvoorbeeld dertig minuten per persoon per dag.
© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijk telefoneren in het EngelsZakelijk telefoneren in het EngelsEen vreemde taal spreken is al lastig genoeg als je de ander kunt zien. Maar aan de telefoon kun je elkaar niet zien, en…
Bluetooth headset voor veiliger handsfree telefonerenBluetooth headset voor veiliger handsfree telefonerenTelefoneren in de auto terwijl je als bestuurder aan het rijden bent wordt steeds vaker ontraden. Ook indien het bellen…
Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Het is al jaren in opmars: bellen via internet, en dan vooral gratis bellen. Er is ook al genoeg over geschreven, maar v…
Smartphone: opkomst, functies en merkenSmartphone: opkomst, functies en merkenEen smartphone aanschaffen is voor jeugdigen geen enkel probleem. Op het schoolplein hebben ze al lang alle informatie o…
Tijdsverschil Amerika met Europa en tijdzones in de VSTijdsverschil Amerika met Europa en tijdzones in de VSTussen de VS en Europa is er een belangrijk tijdsverschil door de ligging in verschillende tijdzones. De aarde draait in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JESHOOTS, Pixabay
  • https://www.amerikaantje.nl/reizen/mobiel-bellen-en-internetten.html
  • http://www.allesamerika.com/mobiel-bellen-verenigde-staten.html
  • http://www.verenigdestaten.info/goedkoop-bellen-en-surfen-amerika/
  • https://www.justlanded.be/nederlands/Verenigde-Staten/Just-Landed-Gids/Telefoon-Internet/Bellen
  • Trotter, Zuidwest-USA, Lannoo, 2014
  • Eigen ervaring
  • Lonely Planet, California
  • Afbeelding bron 1: TheDigitalWay, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: FirmBee, Pixabay
Karldelauw (115 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.