Praktische informatie over Gran Canaria

Praktische informatie over Gran Canaria Voor de zonliefhebber is Gran Canaria het populairste eiland van de Canarische Eilanden. Het ligt op een paar honderd kilometer van het westen van Afrika af. De mensen die dit eiland komen bezoeken, zijn toch vooral liefhebber van het strand en de zee, ook omdat het klimaat zeer aangenaam is en er weinig verschil qua zomer en wintertemperaturen zijn. Kies je voor een verblijf op Gran Canaria, dan is het handig om wat praktische informatie te hebben.

Inhoud


Geografie Gran Canaria

Een van de mooiste eilanden van de Canarische eilanden is Gran Canaria. Niet alleen omdat de temperatuur het hele jaar door stabiel is, maar zeker ook vanwege het gevarieerde landschap. Het eiland zelf is helemaal niet zo groot, hemelsbreed gemeten is het eiland maar 45 km breed. Ondanks zijn middelmatige grootte heeft het veel te bieden. Gran Canaria heeft prachtige stranden, waaronder de mooie zandstranden, maar ook de rotsachtige kusten zijn een bezienswaardigheid. Kom je verder in het binnenland krijg je ruige bergen te zien. Deze bergen zijn afkomstig van vulkanen en komen ver boven de zee uit. Gran Canaria heeft geïnvesteerd in betere wegen, waardoor het makkelijker en korter reizen is naar bijvoorbeeld de kustplaatsen. Zo is in 2013 autoweg GC-1 verlengd, waardoor de route van Puerto Rico naar Mogan en Maspalomas beter en sneller is. Door de bergen rijden is ook een hele belevenis. Kronkelige, slingerende wegen met een prachtig uitzicht. De omgeving lijkt droog en dor, maar als je dichterbij komt zie je de mooiste bloemen en struiken bloeien. In elk jaargetijde bloeit er wel wat en daarom al is Gran Canaria een geweldig eiland. De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas en het hele eiland had in 2016 ongeveer 845.000 inwoners. Playa del Inglés is de bekendste badplaats van het eiland en ligt in het zuiden, vlakbij Maspalomas die bekend staat om zijn mooie duinen en zandstranden.

Tijdverschil

Het tijdverschil tussen Gran Canaria en Nederland is 1 uur waarbij het een uur eerder is op Gran Canaria, zowel in de zomer als in de winter.

Douane en reispapieren

Je bent verplicht om een geldig paspoort of identiteitskaart bij je te hebben. Net als in Nederland geldt er op Gran Canaria een identiteitsplicht, dat wil zeggen dat als de politie er om vraagt, dan moet je je kunnen legitimeren. Wil je langer dan 3 maanden op het eiland blijven, dan moet je in de eerste maand van je verblijf, een Spaans sofinummer aanvragen en daarna moet er een Residency Permit (verblijfsvergunning) aangevraagd worden voor het blijven ná de eerste drie maanden.

Valuta

Gran Canaria hoort bij het Europese land Spanje en heeft als munteenheid de euro. Valuta uit andere landen zoals de Amerikaanse dollar of de ponden van Groot Brittannië kunnen wel ingewisseld worden bij wisselkantoren. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om geld te pinnen, dus dat is geen enkel probleem en zeker niet in de toeristische gedeelten van het eiland, hier worden ook creditcards geaccepteerd. In de kleinere winkeltjes en restaurants kan het wel een probleem zijn, zorg dus voor genoeg cash geld als je deze bezoekt.

Transavia vliegtuig / Bron: Eigen afbeeldingTransavia vliegtuig / Bron: Eigen afbeelding

Reizen

Het hele jaar door zijn er vliegreizen tussen de Nederlandse vliegmaatschappijen en Las Palmas op Gran Canaria. Je kunt vliegen vanaf Schiphol, maar ook vanaf andere luchthavens zoals Eelde in Groningen, Rotterdam airport of vanuit Eindhoven. De luchtvaartmaatschappijen die naar Gran Canaria vliegen zijn onder andere Tui, Transavia, Corendon, Ryanair, en KLM. Een vlucht van Nederland naar Gran Canaria is ongeveer 4,5 uur vliegen. Als je eenmaal op Las Palmas bent aangekomen, kun je met een taxi, bus, of gehuurde auto naar je plek van bestemming gaan.

Een ferryboot van Fred Olsen / Bron: Http://www.alrededor De Las Islas.es/, Flickr (CC BY-2.0)Een ferryboot van Fred Olsen / Bron: Http://www.alrededor De Las Islas.es/, Flickr (CC BY-2.0)
Reizen tussen de eilanden
Het is heel goed mogelijk om onderling tussen de verschillende eilanden te reizen. Voor een gunstige prijs kun je met het vliegtuig gaan. Goedkope vluchten zijn onder andere die van Binter Canarias en Islas Airways. Deze vluchten worden soms uitgevoerd met kleine vliegtuigjes, waarbij de toegestane bagage niet meer mag zijn dan vijftien kilo. Een vlucht naar een ander eiland kan 30 tot 50 minuten duren. Maar de eilanden zijn ook te bereiken door middel van snelle draagvleugelboten en normale ferryís. De drie grootste maatschappijen zijn Trasmediterranea, Naviera Armas en Fred Olsen. De reistijd van Las Palmas naar Santa Cruz op Tenerife is met een veerboot ongeveer 80-90 minuten.

Openbaar vervoer en taxi

Op het eiland zijn het huren van taxiís relatief heel goedkoop. Een ritje met de taxi binnen de bebouwde kom is een absolute aanrader, voor nog geen drie euro ben je op de plaats van bestemming. Taxiís op Gran Canaria kun je herkennen aan de witte autoís met een blauw-gele of rode streep aan de zijkant op de twee voorportierdeuren en de letters SP (Servicio Publico). Het is aan te raden om voor langere afstanden en buiten de grote plaatsen een vast tarief af te spreken met de chauffeur. Je kunt ook met de bus naar je bestemming gaan. Het busnetwerk is zeer goed en in alle bussen zit airconditioning. Zit je in een toeristenplaats zoals Maspalomas of Playa del Inglés dan rijden er soms bussen gratis naar de verschillende attracties. In 2018 zijn er twee busondernemingen op Gran Canaria, dat zijn Global (blauwe bussen) en Guaguas Municipales (gele bussen). Deze bussen rijden 24 uur per dag. De blauwe bussen van Global rijden over het hele eiland en de gele bussen van G.M rijden voornamelijk in en rond Las Palmas. Je koopt in de bus een kaartje voor een enkele reis.

Auto- of brommerverhuur
Wil je liever zelf rijden, huur dan een auto. Er zijn verschillende verhuurbedrijven waar je goedkoop een auto kunt huren. Let hier dan wel goed op, of er een verzekering bij in zit. Op Gran Canaria rijden de autoís aan de rechterkant van de weg en het stuur zit aan de linkerkant in de auto. Het is verplicht om autogordels te dragen als je voorin de auto zit. Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar mogen niet op de voorstoelen in de auto zitten, tenzij zij langer zijn dan 150 cm. Je kunt ook altijd een auto huren bij je reisleiding, dan weet je zeker dat je een betrouwbare auto hebt. Je moet hiervoor minimaal 21 jaar en minimaal 1 jaar je rijbewijs hebben.
Het huren van een brommer of scooter is niet ongevaarlijk. Op heel veel wegen wordt vaak geen rekening gehouden met brommers, dat is de reden waarom je via de reisleiding geen brommers of scooters kunt huren.

Ontspanning en recreatie

Verblijf je als toerist op het eiland, dan wil je graag weten waar je kunt overnachten en wat de eventuele prijsverschillen zijn. Afhankelijk in welk gebied je zit zijn er verschillende mogelijkheden. Ook op recreatief gebied zijn er een aantal zaken die je moet weten.

Overnachten

Er zijn verschrikkelijk veel hotels en appartementen te vinden op het eiland, variërend van goedkoop tot vrij prijzig. De meest luxe hotels en appartementen vind je in het zuidelijkste stukje van Gran Canaria in Maspalomas, omdat hier de meeste toeristen komen. Iets verder naar het binnenland, rond het drukke centrum van Play del Inglés zijn er accommodaties te vinden in de lagere prijsklasse. In 2009 is er in Maspalomas een schitterend luxe hotel gebouwd, het Lopesan Baobab. Dit 5 sterren hotel in Afrikaanse stijl behoort tot een van de mooiste hotels van het eiland. Het resort hotel ligt in het gebied Meloneras. Maar ook op andere plekken van het eiland zijn er luxe resort te vinden, die een heleboel faciliteiten te bieden hebben.

Kamperen op Gran Canaria

Op het eiland Gran Canaria kom je niet gauw kampeerders tegen, toch is het absoluut de moeite waard om het wel te doen. Op verschillende plekken op het eiland zijn er campings te vinden o.a. Camping Guantánamo bij Tauro dat dicht bij een badplaats ligt, ideaal voor strandliefhebbers. Houd je wat meer van de rust, dan kun je een camping opzoeken in de buurt van een bergdorp zoals Camping Temisas op de weg van Santa Lucía naar Agüimes. Je mag absoluut niet wildkamperen op het eiland. Als je op een van de twintig kampeerplekken wilt staan, in het bergachtige binnenland, kun je hiervoor een vergunning krijgen. Je kunt dit regelen bij het informatiebureau OIAC.

Surfers

Surfers kunnen op dit eiland hun hart ophalen. In het noorden van het eiland zijn er voor de watersporters de beste omstandigheden om hun sport te beoefenen omdat de wind en de golven hier op hun best zijn voor onder andere windsurfers en kitesurfers. Op verschillende plekken in het noorden en dan vooral aan de kust vind je op veel plekken campers staan van mensen die daar komen om te watersporten. Het parkeerterrein achter het BP-benzinestation in Costa is een favoriete staanplaats voor campers.

Energie en water

Op het eiland moet je een aantal zaken weten wat betreft de watervoorziening en elektriciteit, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Water

Je kunt geen drinkwater uit de kraan drinken, deze kwaliteit is niet te vertrouwen. Ook niet in de hotels, resorts of restaurants. Je kunt alleen maar water drinken dat gekookt is, of mineraalwater die je in de supermarkt koopt. In elke winkel zijn er goedkope flessen met mineraalwater te verkrijgen. De allergrootste flessen hebben een inhoud van 5 liter. Goede merken mineraalwater zijn Manantial Canario en Fuente Umbria. Als je mineraalwater (aqua mineral) zonder koolzuur wilt hebben, dan vraag je naar aqua mineral sin gas.

Elektriciteit

Op Gran Canaria is de netspanning 220 volt. In de grotere hotels en appartementen zijn de contactdozen hetzelfde als bij ons in Nederland. Maar dit kan wel eens verschillen, daarom is het aan te bevelen om een setje verloopstekkers mee te nemen mét adapter.

Mobiel verkeer

Overal op het eiland staan telefooncellen en als er op een telefooncel internacional staat, kan er vanuit die cel ook naar het buitenland gebeld worden. Een gesprek van ongeveer drie minuten kost al gauw zoín twee euro of meer. Na acht uur ís avonds is het bellen vanuit een telefooncel het goedkoopst. Bellen met een gsm kan vrij duur zijn, afhankelijk van je provider en belbundel. Check voordat je weggaat goed hoe jouw abonnement eruit ziet en wat de kosten zijn voor bellen in het buitenland. Een minuutje bellen kost in Gran Canaria al gauw een tot drie euro, ook gebeld worden kost al snel een euro per minuut. Landennummer van Nederland is 0031 en van Gran Canaria 0034. Wil je bellen naar Nederland vanuit Gran Canaria dan is het internationale toegangsnummer 07, gevolgd door het landennummer 31, daarna het netnummer van de Nederlandse stad zonder de eerste 0, en ten slotte het abonneenummer.

Ambassade en Consulaat

Op Gran Canaria was voorheen een Nederlandse consulaat te vinden en wel in Las Palmas, maar die is er niet meer. Voor consulaire hulp kun je terecht bij het Nederlandse consulaat op Tenerife. De Nederlandse ambassade bevindt zich in Madrid. Om contact te krijgen met het consulaat moet je eerst een afspraak maken bij de ambassade in Madrid. Zij verwijzen je eventueel door naar het consulaat op Tenerife. Ook kun je hun vragen om de actuele openingstijden. De gegevens van de ambassade en het consulaat zijn:

Nederlandse Ambassade

P. de la Castellana 259-D
28046 Madrid
Telefoon:(+34) 913 53 75 00
Fax: (+34) 913 53 75 65
Email: mad-ca@minbuza.nl

Nederlandse Conculaat

C/. Villalba Hervas
5-3e verdieping
38002 Santa Cruz de Tenerife
Telefoon: (+34) 922 27 17 21
Fax: (+34) 922 24 02 87

Gezondheid

Op het eiland zijn overal EHBO posten (casa de Socorro) te vinden en apotheken (Farmacia) voor eventuele medicijnen. Je kunt ze herkennen aan een rood of groen Maltezerkruis op de muur of op een uithangbord. Op de buitendeuren van de apotheken hang een bord met daarop informatie en het adres van de apotheek die avond- of weekenddienst heeft. Ook staan de actuele openingstijden op het bord. Als je een arts nodig hebt, kun je dit het beste regelen bij de receptie van je vakantieverblijf. Als je medicijnen nodig hebt en je wilt deze thuis declareren bij je verzekeraar of ziekenfonds, zorg dan voor een nota of kwitantie.

Alarmnummers

In geval van nood is het altijd handig als je een alarmnummer bij je hebt. Zorg er ook zelf voor dat je altijd het alarmnummer hebt van je verzekeringsmaatschappij. In geval van nood kun je natuurlijk altijd 112 bellen. 112 is het Europese noodnummer waarop je 24 uur per dag kan bellen. je krijgt dan direct hulp van brandweer, medische spoedeisende hulp of politie. Andere noodnummers zijn:
 • Noodnummer op zee: +34 (0)90 020 2202
 • Ongelukken, diefstal etc: +34 ())90 210 2112
 • Spaanse politie-eenheid met militaire en burgerlijke functies (Guardia Civil): 062
 • Nationale politie: 091
 • Lokale politie: 092
 • Ambulance: 061
 • Brandweer: 080

Kerkdiensten

In het winkelcentra van Kasbah, in de Templo Ecuménico in Playa del Inglés kun je een Oecumenische dienst bijwonen. Op zondag zijn er verschillende diensten in verschillende talen. De exacte tijdstippen van de verschillende diensten kun je vinden op een bord bij de kerk. Meer informatie over deze kerk kun je vinden op deze website

Lees verder

© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…

Onbekende landen: Palau en Sao Tomé en PrincipeOnbekende landen: Palau en Sao Tomé en PrincipeWeleens gehoord van Palau of van Sao Tomé en Principe? Veel mensen hebben nog nooit van deze landen gehoord. Toch zijn d…
Zweden; ideaal vakantielandZweden; ideaal vakantielandZwarte zaterdagen, compleet vaststaande files, overvolle dorpen, meer Nederlanders dan 'locals', snikheet weer; het klin…
Bronnen en referenties
 • http://www.landenportal.nl/gran-canaria.htm
 • http://www.allesovergrancanaria.nl
 • Foto: http://www.fredolsen.es/en/fleet/bonanza-express
 • Foto: https://www.expedia.nl/Gran-Canaria-Hotels-Lopesan-Baobab-Resort.h3025800.Hotelinfo?rfrr=Redirect.From.www.expedia.com/Gran-Canaria
 • Hotels-Lopesan-Baobab-Resort.h3025800.Hotel-Information
 • Foto: http://www.comerciocanarias.com/es/isla/gran-canaria/san-bartolome-de-tir/maspalomas/sector/farmacias
 • Afbeelding bron 1: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 2: http://www.alrededor De Las Islas.es/, Flickr (CC BY-2.0)
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.