Vakantie Chersonissos, Kreta, Griekenland
Chersonissos is een plaats en populair vakantieoord aan de noordkust van Kreta, gelegen aan de Egeïsche Zee. Chersonissos ligt ongeveer 25 kilometer ten oosten van de hoofdstad van Kreta: Iraklion. De belangrijkste hoofdweg van Kreta loopt door Chersonissos. Er wonen ongeveer 9.000 mensen. De provincie waarin Chersonissos ligt heeft dezelfde naam als de hoofdstad, namelijk Iraklion.
Algemeen
Chersonissos is een zeer levendige badplaats, het is de belangrijkste en drukste toeristische bestemming van Kreta. Toeristen van verschillende leeftijden en nationaliteiten bezoeken Chersonissos. Zo zijn er in het hoogseizoen veel jongeren, verder zijn er ouderen, stelletjes en gezinnen met jonge kinderen, deze zijn in het voor- en naseizoen weer ruimer vertegenwoordigd. Men treft er met name toeristen uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nederland en Scandinavië aan. Ook heeft Chersonissos een schitterend strand, wat in het hoogseizoen vaak heel druk is. Verder is er een rijk uitgaansleven en vind je er volop clubs, bars en retaurants. Ook tref je er een aantal Nederlandse bars en eetgelegenheden aan, met Nederlands sprekend personeel. Een stukje landinwaarts in de heuvels ligt het oude dorp Chersonissos, dit was vroeger een rustig vissersdorp, het Chersonissos aan de kust was de haven. Toen het toerisme in de jaren 80 tot bloei kwam, is er een compleet nieuw dorp uit de grond gestampt tbv. het toerisme.
Temperatuur
De zomers zijn warm, het is er gemiddeld rond de 30 graden, met uitschieters van boven de 40 graden. In het voor- en najaar is de temperatuur aangenamer, rond de 25 graden. De warmte is trouwens redelijk te verdragen, doordat de lucht
heel droog is, het is dus niet benauwd warm.
Reis en Verblijf
Het vliegtuig is veruit de beste manier om naar Kreta te reizen. Er gaan geen busreizen heen en ook met de auto is het bijna niet te doen, daar de afstand naar Nederland en België meer dan 2800 kilometer is. Het vliegveld van Kreta ligt bij Iraklion. Het is het beste om een gecombineerde reis te boeken (vlucht en appartement/hotel/camping), de reisorganisatie vervoert je dan met een bus van het vliegveld naar je verblijfplaats. De meeste hotels en appartementen zijn van goede kwaliteit en bieden goede service, en hebben meestal ook een zwembad. Veel hotels en appartementen zien eruit alsof ze nog niet zijn afgebouwd, dat is niet omdat er gestaakt wordt maar omdat men subsidie krijgt als men bouwt/uitbreidt, deze subsidie loopt gewoon door als de bouw stilstaat, dus bouwt men nooit af (-:
In Griekenland is het af te raden water uit de kraan te drinken, tenzij het eerst gekookt is. Maar de meeste mensen halen flessen water in de supermarkt.
Uitgaan en uit eten
Chersonissos staat bekend om de vele uitgaansgelegenheden. Voor iedereen is er wat te doen, zowel jong als oud. Hierdoor komen er zowel jongere als oudere toeristen naar Chersonissos. Aan het strand is een gezellige boulevard met veel souvenirwinkels, restaurants, discobars en (overdekte) terrassen aan het strand. In het centrum zijn bijna 80 bars (4 Nederlandse), 6 discotheken, meer dan 10 discobars, meer dan 100 eetgelegenheden (2 Nederlandse snackbars). Ook zijn er voldoende geldautomaten. Sommige kroegen / discotheken zijn gewoon 24 uur per dag geopend, overdag zijn het café's, en 's avonds en 's nachts zijn het discotheken.
De keuze aan restaurants en andere eetgelegenheden is even uitgebreidt als het aantal kroegen / discotheken. Er zijn pizzeria's, snackbars, visrestaurants, gewone restaurants en ook restaurants die in Grieks eten gespecialiseerd zijn, die laatse zijn een aanrader. Kortom ook op het gebied van uit eten is er ruim voldoende keus.
In Griekenland kent men geen rookverbod in de horeca. Het prijsniveau in de horeca is te vergelijken met het prijsniveau in Nederland.
Wat is er verder te doen
Naast uitgaan en op het strand liggen zijn er nog genoeg andere dingen te doen in en buiten Chersonissos:
Winkelen
Inmiddels is wel duidelijk geworden dat er genoeg keuze is op het gebied van uit(eten)gaan. Maar Chersonissos heeft ook een ruim aanbod van toeristische winkels. Het zijn vooral supermarkten, kledingwinkels en souvenirwinkels.
De souvenirwinkels verkopen t-shirts, ansichtkaarten, beeldjes, handdoeken, zonnebrillen, zwem- en strandspullen en andere hebbedingetjes. De meeste souvenirwinkels hebben een eigen postbus in de winkel, waarin je direct je ansichtkaarten kunt posten, MAAR LET OP! De kans bestaat dat de winkel de kaarten nooit verstuurt en de postzegels voor zichzelf houdt, dus wie minder risico wil lopen, doet de kaarten gewoon in de brievenbus.
Supermarkten zijn vaak kleiner dan we in Nederland en België gewend zijn en hebben en beperkt assortiment. Er kan worden voorzien in basisbehoeften, o.a. brood, beleg, groente, fruit, flessen water, frisdrank en alcoholhoudende drank. Verder tabak, babyvoeding, luiers, tandpasta, deodorant, ansichtkaarten, kranten en zonnebrandcreme.
De kledingwinkels bieden vaak goedkope merkkleding aan tegen een lage prijs. Dit is echter vaak nagemaakt, in Griekenland wordt daar niet moeilijk over gedaan. Dus het is verstandig goed naar de echtheidskenmerken te kijken. Wie toch bewust nepkleding koopt, in Nederland en België is dat verboden, dus op Schiphol of Zaventem kan het worden ingenomen.
Sommige winkels verkopen ook wapens die in Nederland en België verboden zijn, zoals wurgstokjes, boksbeugels, werpsterren en bij ons verboden messen. Wie thuis aangekomen door de douane betrapt wordt moet afstand doen van de verboden goederen en kan een flinke boete verwachten!
Scooter huren
Wie een scooter wil huren moet een identiteitsbewijs en een bromfietscertificaat (of motorrijbewijs) kunnen tonen. Met een bromfietscertificaat mag men scooters huren tot 50 cc. Voor boven de 50 cc is een motorrijbewijs nodig. Alleen een rijbewijs B volstaat niet! Dus geen bromfietscertificaat of motorrijbewijs, even eentje aanvragen bij het postkantoor voordat je vertrekt, dit wordt afgegeven als je een rijbewijs B hebt. Het is dus een formaliteit, maar kan een hoop problemen besparen.
Veel verhuurders nemen het niet zo nauw met het verschil tussen motors en scooters (minder en meer dan 50 cc), de politie ook niet, maar pas wel op. Wie een moter huurt en alleen een bromfietscertificaat heeft komt in zware problemen in geval van een ongeluk (verzekering, letselschade etc.) Dus goed opletten.
De omgeving is op een scooter goed en redelijk goedkoop te verkennen. De heuvels ten zuiden van Chersonissos en de weg langs de kust zijn routes met mooie uitzichten. In de heuvels liggen veel authentieke dorpjes.
Dagje Iraklion
Iraklion, met ongeveer 145.000 inwoners de hoofdstad en tevens de grootste stad van Kreta, is wel een bezichtiging waard. Deze oude stad heeft een mooi historisch centrum met vestingwerken die nog intact zijn. Bezienswaardigheden zijn de archeologische plaats Knossos die dicht bij Iraklion ligt en de haven met het oude fort Koulés. Voor de cultuurliefhebbers: er is ook een archeologisch museum dat zeer rijk is aan vondsten van de Minoïsche beschaving. Ook heeft Iraklion een markt, waar van alles wordt aangeboden, zoals (nep)kleding, sieraden en souvenirs.
Waterpark Aqua Splash
Net ten zuiden van Chersonissos ligt Aqua Splash waterpark. Dit is een groot zwemparadijs met veel glijbanen.
Boottocht
Vanuit de haven van Chersonissos worden verschillende boottochten georganiseerd. Je gaat met een groepje varen op zee en kunt genieten van de mooie kust. De boten stoppen vaak even zodat er gelegenheid is om te zwemmen / duiken. Een duikbril is daarbij handig, zodat je goed de onderwaterwereld kunt zien. Ook zijn er dagelijks boottochten naar het nabijgelegen eiland Dia.
Op het strand
Op het strand kun je waterscooters en surfplanken huren. Ook zijn er bananeboten.
Verkeer
Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het verkeersgedrag van de Grieken, de verkeerdregels verschillen dan wel niet veel vande verkeersregels bij ons maar de Grieken interpreteren de verkeersregels echter nogal flexibel.
Vallend gesteente
De verkeersregels wijken in Griekenland niet veel af van de verkeersregels in West-Europa en over het algemeen zijn de wegen goed. De verkeersborden in Griekenland zijn vrijwel identiek aan die in Nederland en België. Het kan echter wel voorkomen dat sommige wegen ineens vol kuilen zitten, ook moet men er rekening mee houden dat er in rotsachtige gebieden stukken rots op de weg kunnen vallen. In dit geval staan er borden met vallend gesteente opgesteld. In Griekenland worden de verkeersregels niet zo nauw genomen, Grieken rijden wilder dan men in Nederland gewend is, er wordt zelden gestopt als iemand wil oversteken op een zebrapad en men rijdt doorgaans hard door de bebouwde kom. Ge- en verbodsborden zijn er veelal om volkomen genegeerd te worden. Grieken zijn gewend om snel en veelvuldig te toeteren. Dit toeteren hoeft niet per definitie te betekenen dat men iets verkeerd doet.
Er zijn een paar echte snelwegen in Griekenland; hier wordt tol geheven. Andere hoofdwegen zijn vaak tweebaans, zoals de hoofdweg van Kreta, op deze wegen is oplettendheid geboden, de maximumsnelheid is er 110 km/u, maar de meeste Grieken trekken zich daar niks van aan. Tweebaanswegen met een dubbele doorgetrokken streep en een inhaalverbod, worden gewoon als vierbaans weg gebruikt. Behalve snelverkeer rijden er ook scooters en fietsen op deze wegen. Deze wegen hebben vaak brede vluchtstroken, het is gebruikelijk even naar de vluchtstrook uit te wijken als een haastige Griek wil inhalen. Indien een automobilist op dat moment niet naar de vluchtstrook uitwijkt, dan kan getoeter en geschreeuw een logisch gevolg zijn en loopt men bovendien het risico dat men rechts ingehaald gaat worden.
In Griekenland rijden veel scooters, ook deze rijden gevaarlijk en hard, de meeste rijden ongeveer 70 km/u, soms ook in de bebouwde kom. Veel toeristen huren een scooter in Griekenland, de maximumsnelheid in Griekenland voor scooters is 50 km/u. De meeste mensen rijden zonder helm op scooters en motoren, hoewel het officieel wel verplicht is. Soms controleert de politie hierop en worden er boete's uitgedeeld, niet aan de Grieken, maar aan de toeristen. De boete bedraagt maar liefst 350 euro, maar wordt met de helft verminderd als er direct betaald wordt. De meeste scooter-verhuurbedrijven hebben geeneens helmen in voorraad. Harder dan 50 rijden wordt ook niet al te moeilijk over gedaan door de politie. Er wordt echter wel moeilijk gedaan door de verzekering als men als toerist betrokken raakt bij een ongeluk waarbij te hard gereden werd en/of geen helm werd gedragen. Dus gewoon 50 km/u rijden en de helm op, ookal doen de Grieken het niet en is het warm.