Vakantie Siófok, Hongarije

Een beschrijving van wat er te doen is in Siófok, de meest populaire badplaats van Hongarije, aan het Balatonmeer Siófok is een stad en populair vakantieoord in Hongarije, gelegen aan het Balatonmeer. Het Balatonmeer (in het Hongaars gewoon Balaton geheten) is het grootste meer van Centraal-Europa. De stad heeft ongeveer 23.000 inwoners op een oppervlakte van 124,66 km², hiermee is het de grootste stad aan het meer. Siófok ligt in het comitaat (megyék) Somogy. De rivier de Sió stroomt ook door Siófok. De afstand tot de hoofdstad Boedapest is ongeveer 107 kilometer en Siófok ligt op 124 meter hoogte. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 30 en 35 graden celsius.

De Hongaarse munteenheid heet forint, 100 forint is ongeveer 38 eurocent waard.

De stad heeft een oud centrum, bezienswaardigheden hier zijn het Centraal Station en de oude watertoren, waar nu de VVV in is gevestigd. De oude stad ligt niet aan het meer, maar op ongeveer 500 meter afstand. Langs het meer is een mooie boulevard aangelegd.

Siófok is een van de rijkste steden van Hongarije, dit natuurlijk door de vele toeristen die de stad (waar een aangenaam landklimaat heerst, zo’n 25°C in juli) jaarlijks aandoen. Over het algemeen kan men in Siófok goed in de talen Engels, Duits en natuurlijk Hongaars communiceren.

Reis

De meeste mensen boeken een gecombineerde reis + verblijf. De meeste reisbureau's bieden de vakantie ook op die manier aan. Het meest comfortabel is het vliegtuig, het is twee uurtjes vliegen van Amsterdam/Brussel naar Boedapest, daarna is het nog een uurtje met de bus naar Siófok.
De bus is veel goedkoper (scheelt ongeveer 200 euro), maar de reis met de bus duurt maar liefst 24 uur.
Met de auto is ook goed te doen, het grootste deel van de reis gaat door Duitsland en Oostenrijk, deze landen hebben een uitstekend snelwegnet. Bijkomend voordeel is dat je je eigen tijd kan indelen.

Sommige Nederlanders/Belgen hebben een vakantiehuis in Hongarije gekocht, wie meer wil weten over het kopen van een huis in Hongarije, kan een kijkje nemen op de volgende site: Een (tweede) huis kopen in Hongarije .

Verblijf

Er zijn genoeng hotels, appartementen en campings in Siófok. Ook verhuren veel mensen kamers aan toeristen, er hangt dan een bordje met "Zimmer Frei". Als u zo'n kamer huurt, bent u dus tijdelijk te gast bij de mensen die de kamer verhuren.

De meeste hotels en appartementen staan in en rond het centrum, vlak bij het meer.

De campings en bungalowparken liggen ook aan het meer, maar een stukje van het centrum verwijderd, er zijn echter wel supermarkten in de buurt. Op campings en bungalowparken bestaat er een risico dat er kostbare spullen gestolen kunnen worden, deze moeten dus meegenomen of veilig opgeborgen worden. Ook is het mogelijk om tegen een kleine betaling beschikking te krijgen over stroom. Dit is erg handig om muziek af te kunnen spelen en ook is het handig om een ventilator mee te nemen of daar te kopen. Als het namelijk een uur of 9 is, brandt de zon al heel fel op de tent zodat er van slapen weinig meer terecht komt, een ventilator is dan een uitkomst.

Mogelijkheden om snel in het centrum te geraken zijn een fiets huren (goedkoop) of een taxi nemen (ook niet duur, vergeleken met Nederland). Een scooter huren is ook mogelijk in Siófok, zie hiervoor onder het kopje scooter huren. Ook rijden er bussen van de camping naar het centrum.

Uitgaan

Siófok bezit een groot scala aan uitgaansgelegenheden, zowel voor jong en oud. Er zijn veel café's, kroegen, en discotheken. Ook zijn er veel restaurants, gezellige kleine tentjes en grote zaken, waar een goede sfeer hangt, vriendelijke bediening en goed eten. Ook is er een Nederlandse discotheeek, Locomotion, the Partybunker, in het centrum, vlak bij de watertoren. Andere bekende uitgaansgelegenheden zijn The Renegade, dis is een pub met een binnen- en buitengedeelte en Pub daddy. Even buiten Siófok ligt de Palace, de grootste discotheek van Hongarije, hierheen gaan bussen en taxi's. De prijzen zijn acceptabel en lager dan in Nederland. Ook is er geen rookverbod in de horeca en sigaretten zijn ook erg goedkoop in vergelijking met Nederland (€2,40 in 2008 voor A-merken).

Winkelen

In het centrum van Siófok, vlak bij het station zijn enkele winkelstraten. Hier zijn onder andere kleding- en souveniswinkels gevestigd. Ook staan er kraampjes.

Bij de kledingwinkels en kraampjes wordt merkkleding aangeboden, zoals Lacoste, Tommy Hilfiger en Ralph Lauren. Dat is erg goedkoop, ongeveer 15 euro voor een polo (in plaats van 50 euro zoals ze in Nederland en België kosten. Deze kleding is echter nep, maar mag in Hongarije dus gewoon verkocht worden.

Veel kraampjes verkopen ook wapens die in Nederland en België verboden zijn, er is vanalles te koop: boksbeugels, werpsterren en namaak pistolen die plastic balletjes kunnen schieten. Wie met het vliegtuig reist loop kans gecontroleerd te worden en kan een hoge boete verwachten, ook worden de wapens, uiteraard, ingenomen.

Omgeving

Het gebied ten zuiden van Siófok (het comitaat Somogyi) wordt vaak ten onrechte als een saai gebied met een gebrek aan natuurschoon omschreven. Het gebied is echter uitstekend te verkennen per fiets, scooter of auto. Ten zuidwesten van Siófok ligt een groot bos, ideaal voor een fietstocht.

Dorpjes ten zuiden van Siófok zijn vaak nog authentiek, er komen ook weinig toeristen. Hier uit eten gaan en genieten van de rust is ook veel goedkoper dan in Siófok, voor een maaltijd betaald men ongeveer 3 euro en voor een halve liter bier 50 cent omgerekend in Euro's. De omgeving is heuvelachtig , het platteland is dunbevolkt en de natuur is veelal ongerept. De mensen die er wonen spreken vaak geen Engels maar kunnen zich wel in het Duits verstaanbaar maken, dat komt omdat er in dit gebied vroeger veel Duitsers woonden toen Hongarije nog bij Oostenrijk hoorde. Opvallend is dat als je als mannelijke West-Europeaan in kleine dorpjes komt lig je goed in de markt bij de vrouwen, ze spreken je aan, zijn erg vriendelijk en sjansen veel.
Tihany
Tihany is een dorpje gelegen aan de noordoever van het balatonmeer, het ligt op het gelijknamige schiereiland Tihany en is één van de oudste dorpjes aan het meer. Vanuit Szántód is er een verbinding via een (auto)veerpond, Szántód ligt 14 kilometer ten westen van Siófok en is gemakkelijk per fiets, scooter of auto te bereiken.

Tihany is een mooi en klein dorpje, er zijn veel restaurants. Ook is er een grasstrandje en mogelijkheden om te vissen, verder is er een grote supermarkt. Ook zijn hier mogelijkheden om te duiken, bij Tihany is het Balatonmeer meer dan 10 meter diep, zodat hier de beste mogelijkheden zijn om te duiken. Bezienwaardigheden zijn de kerk en bijbehorende benedictijnen kapel. Ook ligt ten westen van het dorp Tihany een beschermd natuurreservaat, een bos waarin wandelroutes zijn uitgezet.

Balatonmeer
Het Balatonmeer (Hongaars: Balaton) is met 592 km² het grootste meer van Centraal Europa. Het meer is 79 kilometer lang en de breedte is maximaal 15 kilometer. Oostelijk van het midden is de breedte slechts 1,5 kilomter, dat komt omdat hier een schiereiland in het meer ligt, Tihany. Het dieptste punt van het Balatonmeer is 11 meter, maar de gemiddelde diepte is slecht 2 meter. Hierdoor warmt het water snel op, zodat het water in de zomer een aangename temperatuur heeft. Omdat Hongarije geen kustlijn heeft, wordt het Balatonmeer ook wel de zee van Hongarije genoemd.

Aan de zuidoever van het meer liggen veel toeristische plaatsen, zoals Siófok. Aan de noordkant liggen echter veel minder plaatsen, dat komt omdat de noordoever grootendeels nationaal park is.

Dagje Boedapest

Boedapest, gelegen aan de Donau, is de hoofdstad van Hongarije. Het is één van de oudste en grootste steden van Oost-Europa. Budapest ontstond in de vorige eeuw uit de samenvoeging van het historische, heuvelachtige en aantrekkelijke Buda, met het moderne, levendige Pest, aan weerszijden van de Donau. Het is een trotse en geanimeerde stad van twee miljoen inwoners die ook na vele bezoeken blijft imponeren door haar monumentaliteit, haar schilderachtige bruggen, haar parfum van een vervlogen tijd die toch aanwezig blijft. Het is een echte Oost-Europese stad met een historisch centrum en veel oude gebouwen. Ook is de typerende oostbloksfeer nog goed te voelen. Vanuit Siófok is Boedapest gemakkelijk per (intercity)trein en per auto(snelweg) te bereiken. Ook organiseren de meeste reisorganisatie busreizen naar Budapest, wat op ongeveer een uurtje rijden ligt. Dit is inclusief rondleiding met de bus, ook is er tijd Boedapest zelf te bezichtigen.

Scooter huren

De scooter is de ideale manier om de omgeving van Siófok te leren kennen. In Siófok zijn diverse bedrijven die scooters verhuren. Een scooter huren kost ongeveer 20 euro voor een dag ('s ochtends - 's avonds, exclusief benzine). Wel moet er borg betaald worden, een bromfietsrijbeijs of een autorijbewijs is voldoende om een scooter te kunnen huren.

Belangrijk! In Hongarije mag men niet met twee personen op een scooter, al doet de politie hier vaak niet moeilijk over. Een helm is verplicht, indien men de helm niet opzet, waarschuwd de politie dat de helm op moet, men zal hier meestal niet direct een bekeuring voor uitschrijven. De maximumsnelheid voor scooters is 50 km/u. Men moet er op letten dat men geen scooter huurt met een inhoud van meer dan 50 cc, want dan kan de verzekering moeilijk gaan doen in geval van een aanrijding. Er mag niet onder invloed gereden worden, er is een grens van 0,5 promile zoals in Nederland, maar de grens is gesteld op 0,0!
Verder gaan Hongaren vaak wat soepeler met de verkeersregels om dan in Nederland, er wordt dus wat ruiger gereden.

Siófok is een aanrader voor jongeren om op vakantie te gaan, maar ook voor ouderen en jonge gezinnen, er is voor iedereen wel wat te doen.
© 2007 - 2024 Lodomerie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie aan de noordzijde van het BalatonmeerBen je uitgekeken op de lavendelvelden van Toscane? Komen de Franse kaasjes je de oren uit en is het je aan de Spaanse c…
Huis kopen in HongarijeHuis kopen in HongarijeEen tweede huis kopen in Hongarije is een echte uitdaging. Hoewel het land nog steeds wat achter blijft bij de landen in…
Werken in de reiswereldWerken in de reiswereldWerken in de reiswereld is uitdagend, afwisselend en doet een beroep op diverse eigenschappen waaronder organisatietalen…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…

Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…
Zwitserland; het kanton Bern, de stad ThunDe geschiedenis van Thun begint pas in de 12e eeuw. In deze eeuw werd door de Zähringers een echte stad van Thun gemaakt…
Lodomerie (15 artikelen)
Laatste update: 12-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.