De zelfpluktuin

De zelfpluktuin Zelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft niet iedereen de beschikking tot een grote tuin om zelf bloemen en fruit in te kweken. Daarnaast vergt het veel kennis en tijd. Daarom kun je op verschillende plaatsen verspreid door het land de zogeheten “zelfpluktuinen” vinden. In een zelfpluktuin kun je zelf bloemen of fruit plukken om vervolgens mee naar huis te nemen. Een dagje naar de zelfpluktuin gaan is een leuk uitje voor het hele gezin of voor een vriendinnengroep. In het voorjaar openen er al een aantal zelfpluktuinen, maar de meeste zelfpluktuinen openen in de zomer. Dit, omdat in de zomer alles tot bloei komt. Een aantal zelfpluktuinen blijven in het najaar nog open.

Hoe gaat het in zijn werk?

Niet iedere zelfpluktuin gaat op dezelfde manier te werk. Afhankelijk van of je naar een bloementuin of een fruittuin gaat, kan het op de volgende manieren in zijn werk gaan:

Bloementuin

Je krijgt een schaar of mesje mee, waarmee je in de hele tuin bloemen kunt plukken die jij mooi vindt. Bij de ene zelfpluktuin betaal je per bloem (per stuk of per soort) en bij de andere zelfpluktuin betaal je per dikte van het boeket of de dikte van de stelen. Je betaalt altijd achteraf, maar de manier van prijsberekening verschilt dus per pluktuin.

Fruittuin

Je krijgt een emmer, mandje of doosje mee de pluktuin in. Bij de ene pluktuin betaal je per gewicht van het fruit wat je geplukt hebt en bij de andere pluktuin betaal je per volle emmer, vol mandje of doosje. Daarnaast kan het ook nog per fruitsoort schelen wat je betaalt.

Workshops en feestjes

De meeste zelfpluktuinen verzorgen ook workshops en feestjes. Zo kun je bijvoorbeeld eerst zelf bloemen gaan plukken en daarna tijdens een workshop leren hoe je hier een mooi bloemstuk voor op tafel mee maakt. Bij een fruittuin kun je bijvoorbeeld een workshop jam inmaken bijboeken. Dan verwerk je het geplukte fruit tot jam. Bij sommige zelfpluktuinen kun je ook een kinderfeestje boeken. Naast dat het een leuke activiteit in de buitenlucht is, is het ook nog eens een hele leerzame activiteit voor kinderen. Zo leren de kinderen verschillende fruitsoorten te herkennen en waar het fruit vandaan komt. Ten slotte kun je bij een aantal zelfpluktuinen ook een lunch, brunch of high tea boeken. Natuurlijk is dit ook te combineren met een workshop. Een leuk idee voor een familiefeest, bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest.

Tips

Ten slotte nog een aantal tips ter voorbereiding van een dagje naar een zelfpluktuin:
  • Ga je met kinderen? Zorg ervoor dat je goede afspraken met de kinderen maakt. Het is niet de bedoeling dat er teveel van het fruit gesnoept wordt of dat de planten, die erg kwetsbaar kunnen zijn, stukgaan.
  • Ga aan het begin van de dag, wanneer de meeste bloemen er nog staan en het meeste fruit er nog hangt. Op een mooie zomerdag is het in de middag ook veel te warm om buiten in de volle zon bezig te zijn.
  • Trek (oude) kleding aan wat vies mag worden. Van thuis tuinieren word je vies, dus in een zelfpluktuin ook.
  • Bedenk van tevoren wat je wilt plukken. Lees je in op de website van de zelfpluktuin en bedenk alvast welke kleuren bloemen je wilt plukken of welke fruitsoorten je wilt. Ga je het fruit ergens in verwerken? Hoeveel heb je dan nodig?
  • Ga niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Het heeft geen zin om als een gek zoveel mogelijk te plukken. Zoek bloemen uit die je mooi vindt, pluk fruit wat rijp is.

Zoek je nog een leuk en origineel dagje uit deze zomer? Ga dan eens naar een zelfpluktuin!
© 2013 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in ZeelandZelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland voert u naar het Zeeuwse platteland waar u nog rust en ruimte vindt.…
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…
Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?Wil je boeketten maken met bloemen uit eigen tuin? Leg dan een pluktuin aan! Bij het aanleggen van een pluktuin is de li…
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…

668 dingen doen aan het water - Boek vol wateractiviteiten668 dingen doen aan het water - Boek vol wateractiviteitenBijzondere vaartochten, adrenalineverhogende wateractiviteiten, smakelijke eetadressen, gezellige terrassen en originele…
Heerlijk op vakantie naar TexelHeerlijk op vakantie naar TexelWaarom zou je ver weg gaan, als we in Nederland zelf een prachtige plek hebben om op vakantie te gaan? Texel is een van…
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 14-07-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.