Tips en adviezen voor een vakantie op Terschelling

Terschelling is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud; in het hoogseizoen vermaakt de jeugd en gezinnen zich op campings en kampeerboerderijen en in het voor- en naseizoen zijn het vooral de natuurliefhebbers die de huisjes en hotels bezetten. Het is verstandig voordat je dit mooie eiland bezoekt, je goed te informeren over diverse praktische aspecten van zo'n verblijf, zoals de reis er naar toe, het type verblijf en het transport ter plaatse. In dit artikelen vind je tips en adviezen die je bezoek aan Terschelling zullen vergemakkelijken en kosten zullen besparen.

De bereikbaarheid van Terschelling

Je zou het misschien vergeten, maar Terschelling is als eiland natuurlijk alleen met boot te bereiken. Als je niet zelf over een boot beschikt zal je daarvoor gebruik moeten maken van de twee rederijen die vanaf Harlingen een veerdienst onderhouden naar de haven van West-Terschelling. De belangrijkste is rederij Doeksen die met een gewone en een sneldienst heen en weer vaart, maar sinds enige tijd is er een kaper op de kust met rederij EVT. Houd met je reisplanning rekening met het volgende:

Veerdiensten

 • Doeksen heeft de meeste afvaarten en ook een sneldienst (ca. 45 minuten) maar ze zijn wel de duurste van de twee.
 • De tarieven van EVT zijn een flink stuk goedkoper dan Doeksen, en als je vroeg boekt zelfs spotgoedkoop. Voor een auto met twee volwassenen en twee kinderen scheelt het al gauw € 70,- bij een enkele reis.
 • Bestel de tickets via internet, zodat je bij de terminal niet hoeft te wachten en bovendien zeker bent van een plaats.
 • Zorg dat je bij het boarden niet achter in de rij staat, maar wees er vroeg bij; zo ben je verzekerd van een goede zitplaats aan boord.
 • Als je op Terschelling meteen de bus wilt nemen, ga dan snel van boord! De rij kan anders lang zijn.

Parkeren

 • Een auto meenemen naar Terschelling is kostbaar, zeker voor een dag of weekeinde. Het is in dat geval beter om fietsen mee te nemen en met de fietsen over te steken of te voet, en gebruik te maken van de (goede) busdienst op het eiland.
 • Parkeren in Harlingen kan duur zijn, zeker als je in de buurt van de veerdienst wilt staan. Er zijn echter ook goedkope parkeerfaciliteiten, waarvoor je even het internet op moet gaan. Vaak is reserveren wel noodzakelijk.
 • Als je het echt goedkoop wilt doen, kan je je auto in een woonwijk parkeren en lopend of met de fiets naar de haven gaan. Let goed op of er ter plaatse geen parkeerbeperkingen gelden en kies een veilige omgeving.

Drukte op het eiland

 • Kijk bij een vakantieplanning goed naar welke evenementen er zijn; bij b.v. het Oeral festival, Fjoertoer wandeltocht of in het echte hoogseizoen kan het eiland flink vol zitten, met alle ongemakken van dien.
 • In deze gevallen is het vooruit reserveren van een ticket voor de veerdienst beslist noodzakelijk.
 • In het hoogseizoen, tijdens de zomervakantie, is het eiland afgeladen, vooral met jeugd. Als je er voor de rust of natuur wilt zijn, bij voorbeeld om te kamperen, zoek dan accommodatie in een rustige omgeving, of buiten de schoolvakanties.
 • Campings zijn dan vol en vaak ook rumoerig en daarom het beste te vermijden.

Faciliteiten op het eiland

 • Er zijn veel fietsverhuurbedrijven en de prijzen kunnen onderling flink verschillen. Eerst dus even googelen!
 • Arriva heeft een goede busdienst op het eiland, waarvan de tijden zijn afgestemd op de aan- en vertrektijden van de veerdienst.
 • Je kunt in de bus gewoon met uw OV-kaart betalen, maar ook met contant indien nodig.
 • Opladen OV-kaart kan op Terschelling in de bussen van Arriva, bij de VVV op de haven of bij de COOP supermarkt in Midsland.
 • In de grotere plaatsen (West-Terschelling, Midsland, Formerum, Hoorn) zijn supermarkten met een breed assortiment.
 • De bibliotheek vind je aan de doorgaande weg in Midsland. Daar is ook gratis WiFi.
 • Terschelling heeft geen ziekenhuis maar wel enkele allround huisartsen. Bevallingen worden niet op het eiland uitgevoerd, omdat in nood een helikopter moet worden ingezet en dat duurt al met al zo'n 45 minuten.

Algemene tips

 • Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat en neem al noodzakelijke mee. Op Terschelling is immers niet alles te koop!
 • Het is altijd een paar graden kouder dan op het vaste land en bovendien staat er vaak een wind. Wees daarop voorbereid.
 • Op het dek van de veerboot is het fijn vertoeven maar extra fris!
 • Koop wandel- en fietskaarten bij aankomst bij het VVV in West-Terschelling; die hebben het beste assortiment.
 • Vergeet de verrekijker niet mee te nemen voor de vele vergezichten over wad en de strand.
 • Terschelling heeft een interessante geschiedenis, dus neem informatie mee, of bezoek de bibliotheek.
© 2013 - 2022 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SVR, Stichting Vrije Recreatie, kamperen bij de boerDe Stichting Vrije Recreatie is een organisatie zonder winstoogmerk die het kampeerders mogelijk maakt om op de boerderi…
Vakantiewerk op TerschellingVakantiewerk op Terschelling, de manier om zomers een extra zakcentje te verdienen. De sfeer is goed en het werk leuk. I…
Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…
Oerol, de spelregels en de juiste voorbereidingElk jaar in juni wordt het 10 daagse Oerol festival gehouden. Het feest der feesten wordt zo druk bezocht dat het goed i…

Theaterhotel AlmeloTheaterhotel AlmeloIn het Twentse Almelo staat middenin het dorp het theaterhotel van de Van der Valk –keten. Theaterhotel Almelo is een vi…
Lloyd Hotel in AmsterdamLloyd Hotel in AmsterdamHet Lloyd Hotel in Amsterdam is een accommodatie dat met geen ander hotel te vergelijken is. Het gebouw staat aan het IJ…
Bronnen en referenties
 • http://www.vvvterschelling.nl
 • http://www.evt.nl
 • http://www.arriva.nl
 • http://www.rederij-doeksen.nl
Reactie

Piejet (infoteur), 04-02-2014 #1
Wat een onzin dat op Terschelling niet alles te koop is. Het is geen expeditie, hoor, gewoon een Waddeneiland met winkels. Alles wat je voor je vakantie nodig hebt is er te verkrijgen.
Bovendien is het er niet altijd een paar graden kouder. Het is een zeeklimaat, dus zachtere winters en koelere zomers.
Groet Reactie infoteur, 04-02-2014
Inderdaad: Terschelling is gewoon een Waddeneiland met winkels, en wat je -normaliter- voor je vakantie nodig hebt is er te verkrijgen. Terschelling heeft echter slechts 5000 "vaste" inwoners, waardoor het niet mogelijk is "alles" voorradig te hebben.

Een gemiddeld dorp van die grootte op het vasteland ligt vaak op redelijke afstand van een grote plaats met een groot winkel- en serviceaanbod en dat is op Terschelling niet het geval. Een bootreis naar Harlingen is tijdrovend en kostbaar.

Dit is zo vanzelfsprekend dat het eigenlijk geen vermelding behoeft, wat ik desondanks toch maar heb gedaan.

Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.