Een Zee van Staal, Wijk aan Zee

Een Zee van Staal, Wijk aan Zee Als je vanuit Wijk aan zee richting de Noord Pier van Velsen rijdt zie je links van je, in de duinen, grote kunstwerken gemaakt van Staal staan, met op de achtergrond de hoogovens van Tata. Het beeldenpark heeft als naam Een Zee van Staal. Het terrein is vrij toegankelijk, je kunt er wandelen en de kunstwerken van dichtbij bekijken. Ben je er uitgekeken dan is het strand en midgetgolfterrein Het Paasdal dichtbij, een leuk combinatie uitje voor jong en oud.

Algemene informatie

Een Zee van Staal, Wijk aan ZeeEen Zee van Staal, Wijk aan Zee
Het beeldenpark wordt beheerd door;
Stichting Beeldenpark ‘Een Zee van Staal.’
Secr. Burgemeester Rothestraat 94
1949 CG Wijk aan Zee
Tel. 0251 374643
www.eenzeevanstaal.nl
Hoofdsponsor is Corus ( Tata).

Het beeldenpark staat op het voormalige camping terrein Rolandsduin. Het park is gratis toegankelijk. Elke eerste zondag van de maand is er om 14.00 uur een rondleiding met gids. In de maanden juli en augustus is deze iedere zondag.

Het beeldenpark

Er staan momenteel 13 kunstwerken op het terrein. Elf kunstwerken zijn er in 1999 geplaatst, ter gelegenheid van de viering ‘ Cultureel dorp van Europa 1999’. Deze titel had Wijk aan Zee op eigen initiatief aan zichzelf gegeven onder het motto ‘de stad is op zijn retour, het dorp maakt furore’.
Er werd een tijdelijke tentoonstelling ingericht, waarbij elf internationale kunstenaars werden uitgenodigd om een kunstwerk te maken uit staal. De kunstwerken werden binnen vier weken gemaakt. De kunstenaars maakten schetsen van het kunstvoorwerp dat ze wilden maken. Corus bood de kunstenaars materiaal en technische assistentie en de ruimte om de kunstvoorwerpen in te kunnen maken. Ze konden met zware machines aan de slag. Sommigen gebruikten nieuw materiaal, anderen verkozen gebruik te maken van het afvalijzer uit schrootputten.Toen uiteindelijk werd besloten dat de tentoonstelling permanent bleef werd in 2003 aan twee Nederlandse kunstenaars gevraagd een werk erbij te maken.

Titels van de kunstvoorwerpen Zee van Staal

Een Zee van Staal, Wijk aan ZeeEen Zee van Staal, Wijk aan Zee
 • Playing Waves
 • Boven de golven
 • Het geluid van de zee
 • Huis van de zee
 • White Rhytm
 • Esperanza
 • Angel
 • Lege ogen
 • The Messenger
 • De Trap
 • Torens
 • Insh’Allah
 • Zonder titel

De kunstenaars komen uit de landen Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Spanje, Tsjechië, Nederland.
Tien jaar na de opening van Zee van Staal heeft Koningin Beatrix een nieuw kunstwerk onthuld, De Poort. Dit kunstwerk is gemaakt door de kunstenaar Rudi van de Wint ( 2006 overleden). Het hek is gemaakt door de zoons van Rudi. Het is een nieuwe entree van het park en heeft alleen een artistieke functie, de poort sluit het terrein niet af. Koningin Beatrix heeft altijd veel bewondering gehad voor de kunst van Rudi van de Wint. Hij heeft het plafond in Paleis Noordeinde beschilderd, wandschilderingen gemaakt in de plenaire zaal van de Tweede Kamer en een monument gemaakt ter nagedachtenis van de vliegramp op Tenerife, wat ter plekke te zien is.

Mijn ervaring

De beelden van Een Zee van Staal zijn leuk om te bekijken. Je kunt op het terrein mooi wandelen en alles van dichtbij bekijken en soms zelfs beklimmen. Je kunt er helemaal een dag uit van maken door dit uitje te combineren met midgetgolf in het naastgelegen Paasdal en een bezoek aan het strand van Wijk van Zee. Alles ligt op loopafstand van elkaar en de auto kunt u gratis kwijt bij het beeldenpark of bij een strandopgang.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen koud gevormd en warm gewalst staal!Het verschil tussen koud gevormd en warm gewalst staal!Staal wordt op twee manieren gemaakt. Enerzijds wordt het staal getrokken of gevormd, waarbij geen hitte aan te pas komt…
De evolutie van ijzer en staalDe evolutie van ijzer en staalIjzer en staal zijn twee van de oudste metalen die de mens kent. In de moderne wereld zijn deze metalen onmisbaar geword…
Globale wapeningsberekeningBij een balk op twee steunpunten veroorzaakt het moment buiging in de balk. Door deze buiging zullen aan de bovenzijde d…
Dual-phase staal: Hoogwaardig automobiel staalIn de zoektocht naar materiaalconcepten met goede vervormbaarheid bij hoge sterkte, ontwikkelden metallurgen staal met e…

Oasis Park Fuerteventura; algemene informatieOasis Park Fuerteventura; algemene informatieOasis Park is gelegen bij de plaats La Lajita in het zuiden van het Canarische eiland Fuerteventura. Het dierenpark is e…
De meest bijzondere hotelkamers van de wereldDe meest bijzondere hotelkamers van de wereldBijna iedereen heeft wel eens in een hotel gelogeerd. Je hebt tal van verschillende hotels in de wereld, en je zou denke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • www.eenzeevanstaal.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 04-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.