Maaskantje; het dorp van New Kids

Maaskantje; het dorp van New Kids Tot voor kort had nooit iemand van Maaskantje gehoord. In het Brabantse dorpje ging het leven rustig zijn gangetje. Dit veranderde op slag toen de hype rond de serie "New Kids" in volle hevigheid losbarstte. Plotseling stonden er busladingen toeristen uit het hele land bij de plaatselijk cafetaria op de stoep om de locaties uit de film New Kids Turbo te aanschouwen. Maaskantje is met 1600 inwoners het kleine zusterdorp van het grotere Den Dungen. Hoewel de dorpen aan elkaar zijn vastgegroeid, werden de dorpen tot voor kort gescheiden door de gemeentegrens. Maaskantje hoorde tot de gemeente Sint-Michielsgestel en Den Dungen zelf was een zelfstandige gemeente. In 1996 werd de gemeente Den Dungen toegevoegd aan Sint-Michielsgestel en sindsdien behoren beide dorpen tot dezelfde gemeente.

New Kids

Maaskantje was tot voor kort een onbekende vlek op de kaart. Daar kwam verandering toen de Comedy Central serie New Kids tot een grote hit uitgroeide. New Kids, een serie die bestaat uit komische sketches rondom enkele verzonnen lokale karakters, speelt zich grotendeels af in Maaskantje. Toen de serie succesvol verfilmd werd onder de naam "New Kids Turbo", werd Maaskantje ineens een wereldberoemd dorp. Het dorp werd overspoeld door fans van New Kids die kwamen kijken of hun beeld van Maaskantje strookte met de werkelijkheid. Alle locaties van de film zijn inmiddels ware toeristentrekkers.

Toeristische route

De Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant heeft een speciale fietstocht samengesteld door de plaats waar de film New Kids Turbo zich afspeelt. De fietstocht duurt vier uur en gaat langs een aantal hotspots uit de film, zoals de Majorcabar en snackbar ’t Pleintje. De toeristen krijgen ook typisch New Kids-eten voorgeschoteld: een frietje met knoepert en turbosaus.

Reactie bewoners Maaskantje

De bewoners reageren gemengd op de plotseling verkregen beroemdheid van hun dorp. De een vindt dat Maaskantje in de film te negatief wordt neergezet, de ander is juist blij met de toeloop van toeristen. Een ontevreden bewoonster van Maaskantje zegt: "Ik vind het een schande voor ons dorp", noemt een mevrouw uit Maaskantje de New Kids. "Het past er niet bij!" Sinds de film is het dorp nóg meer in de publiciteit, waardoor de liefhebbers naar het dorpje bij Den Dungen blijven komen. . De eigenaar van de lokale friettent heeft daar een heel andere mening over: Er komen groepen uit Eindhoven die hier friet komen eten voordat ze naar de film gaan, het is erg goed voor de klandizie"

Problemen met de toeristentoeloop

De grote toeloop van toeristen geeft ook problemen in het dorp. De plaatsnaamborden aan het begin van de bebouwde kom zijn al verschillende malen gestolen. De gemeente begint er voorlopig niet meer aan om ze te vervangen en wacht tot de hype rond New Kids enigszins geluwd is.
Verder liggen overal verspreid op straat blikjes Schultenbräu. Schultenbräu, het biertje uit de film, is in het dorp niet eens te krijgen. Toch wordt het door de vele New Kids-volgers meegenomen, omdat het nu eenmaal schijnt te horen bij een echte New Kids tour.

Locaties uit de film New Kids Turbo

  • Snackbar 't Pleintje - De plek voor een heerlijk broodje bakpao of een knoepert. Vreemd genoeg ligt dit cafetaria niet in Maaskantje maar in Den Dungen.
  • Snackbar 't Maaskantje - De snackbar ligt zoals de naam al suggereert wel in Maaskantje en verkoopt inmiddels ook knoeperts. Het is echter niet deze cafetaria die een centrale rol speelde in de film.
  • Het fameuze bord met ‘Maaskantje’.
  • De Majorcabar
© 2011 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralNew Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralIedereen heeft zich de laatste tijd op Comedy Central waarschijnlijk afgevraagd of we te maken hebben met een house revi…
Filmrecensie: New Kids NitrorecensieFilmrecensie: New Kids NitroVanaf dinsdag 6 december 2011 is de nieuwe film van New Kids in de bioscoop te zien: New Kids Nitro. Deze film is het ve…
Katzenjammer Kids, een der oudste stripverhalenThe Katzenjammer Kids is een van de oudste strips ter wereld. De strip werd voor het eerste gepubliceerd in de New York…
Putumayo Kids: wereldmuziek voor kinderenPutumayo Kids: wereldmuziek voor kinderenPutumayo Kids is een sublabel van het grote platenlabel Putumayo World Music. Deze cd's met wereldmuziek zijn speciaal v…

Dwars door Cuba: de natuur van GranmaDe Cubaanse provincie Granma is een verborgen parel, wachtend om ontdekt te worden. Granma herbergt een groot stuk van C…
Dwars door Cuba: Isla de la JuventudWie Cuba echt volledig wil gezien hebben, dient toch één keer het hoofdeiland te verlaten en een tocht te ondernemen naa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen werk Pernambuco
  • http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/01/hoe_new_kids_is_maaskantje.html
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.