Kasteel Gravensteen in Gent (België) bezoeken

Kasteel Gravensteen in Gent (België) bezoeken Een weekendje Gent op de planning staan? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan het middeleeuwse kasteel Gravensteen. Deze bezienswaardigheid trekt elk jaar veel toeristen, voor wie vele delen van het kasteel toegankelijk zijn. Tevens vind je hier het kabinet van de beul, waar je kennismaakt met diverse foltertechnieken die destijds gebruikt zijn.

Toeristische bezienswaardigheid Gravensteen

Het enige overgebleven middeleeuwse kasteel in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem vind je in Gent. Gravensteen is een bijzondere bezienswaardigheid, die vele toeristen naar de stad lokt. De walmuur, de donjon, de grafelijke residentie, de walmuur, het poortgebouw en de paardenstallen zijn allemaal toegankelijk voor bezoekers. Tevens kun je hier terecht voor een unieke verzameling aan wapens en martelwerktuigen. Een bezoek aan de Belgische stad Gent is niet compleet zonder het kasteel Gravensteen te hebben bewonderd!

Wellicht herken je het kasteel uit de BBC-dramaserie “The White Queen”. Voor deze serie zijn buitenopnames van de omwalling met de gracht gemaakt. Tevens zijn er enkele scenes opgenomen op het binnenhof. Wel zijn de beelden aangepast, waardoor het kasteel vrij lijkt te staan in de omgeving.

Geschiedenis kasteel Gravensteen

De eerste versie van Gravensteen werd in de 10e eeuw gebouwd en was volledig van hout. Op een ophoging bevond zich een centraal gebouw met bijgebouwen, waar onder andere graan en andere levensmiddelen opgeslagen werden. Een eeuw later had het hout plaats gemaakt voor steen. Er kwam een grote stenen donjon van maar liefst 18,8 bij 33 meter, met drie verdiepingen. In de daaropvolgende eeuwen werd het kasteel meer dan eens uitgebreid en verbouwd. Tot het midden van de 14e eeuw deed het dienst als residentie voor de graaf van Vlaanderen. Van 1407 tot 1778 vond je het hoogste rechtscollege van het graafschap, de Raad van Vlaanderen, in Gravensteen. Tevens was er destijds een gevangenis gevestigd.

Vanaf 1778 werd een deel van Gravensteen verkocht aan privébedrijven. Jean-Denis Brismaille liet het opperhof ombouwen tot een industrieel complex waar o.a. metaalbedrijven zich vestigden. In 1807 kwam in de donjon een katoenspinnerij. Andere gebouwen werden gebruikt als huisvesting voor vijftig arbeidersgezinnen. Het complex is kenmerkend voor de eerste Gentse industriële ontplooiing. Totdat de bedrijven weer wegtrokken in het midden van de 19e eeuw, omdat de oude gebouwen niet meer voldeden aan de veiligheidsverplichtingen. Het inmiddels vervallen Gravensteen had haar glorie verloren. Aan het einde van de 19e eeuw kochten de Belgische overheid en de stad Gent het kasteel terug en begonnen in 1894 een proces van restauratie onder leiding van architect Joseph de Waele.

Unieke verzameling martelwerktuigen

Als zetel van de Raad van Vlaanderen en het College van de Oudburg had Gravensteen vroeger een belangrijke administratieve functie. In het hoogste rechtscollege werden verdachten ondervraagd, vonnissen uitgesproken en executies voltrokken. Zolang een verdachte geen bekentenis aflegde, kon deze niet worden gestraft. Om de bekentenis toch snel te krijgen, werden wrede methodes ingezet.

In Gravensteen vind je diverse gerechtsvoorwerpen en een unieke verzameling martelwerktuigen, waarvan het gebruik van sommige foltertechnieken wordt uitgebeeld met behulp van een pop. De foltertuigen bevinden zich in de vroegere voorraadkamer die omgetoverd is tot een suggestief “kabinet van de beul”.

Voor de inwoners van Gent stond Gravensteen dan ook lange tijd symbool voor feodale onderdrukking, machtsmisbruik, onverdraagzame inquisitie en gruwelijke foltermethodes.

Studenten bezetten Gravensteen

In 2012 werd op 14 november de gedenkplaat “Slag om het Gravensteen” onthuld ter nagedachtenis van de bezetting van Gravensteen in 1949. Studenten protesteerden destijds tegen de bierprijs die steeg van 3 naar 4 frank. Deze ‘studentengrap’ haalde destijds de internationale pers, zelfs in New York werd erover geschreven. Politie en brandweer werden bekogeld met overrijp fruit en uit de grond getrokken graszoden. Zij ontdekten vervolgens een zwakke plek in de bezetting; de toren boven de poort bleek niet bezet. Via een ladder kwamen ze binnen op het studentenfeestje. Uiteindelijk verloren de studenten het van de wapenstokken van agenten en werden ze enkele uren opgesloten. De studenten zijn daarna niet vervolgd, men zag de grap er wel van in. Elk jaar wordt nog stilgestaan bij de bezetting tijdens de Gravensteenfeesten, ofwel de Uylenspiegelfeesten. Hier komen zo’n duizend Gentse studenten samen. Tot slot wordt de bezetting herdacht in het lied “De slag om het Gravensteen”, dat traditioneel op Gentse cantussen gezongen wordt.

Praktische informatie kasteel Gravensteen bezoeken (2020)

Het kasteel vind je op Sint-Veerleplein 11 te Gent en is bijna elke dag geopend. Voor jongeren en senioren geldt een korting en inwoners van Gent kunnen op zondag tot 13:00 uur zelfs gratis naar binnen! Ook met een Citycard Gent hoeft niet betaald te worden bij de ingang.
  • Openingsdagen: Kasteel Gravensteen is elke dag geopend, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. Ook op 1 januari is het gesloten.
  • Openingstijden: april t/m oktober - 10:00 tot 18:00 uur. November t/m maart - 10:00 tot 17:00 uur.
  • Toegangsprijs:
    • kinderen t/m 18 jaar: gratis
    • 19 - 25 jaar: 6 euro
    • 26 - 55 jaar: 10 euro
    • 55 + jaar: 6 euro
  • Gratis audiogids aanwezig.
  • Museumwinkel aanwezig.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leiden; gevangenis GravensteenHonderden jaren lang heeft de Gravensteen in Leiden dienst gedaan als gevangenis. Voor dit gebouw was werden de executie…
Studeren in Gent: Een kot of studentenwoning hurenStuderen in Gent: Een kot of studentenwoning hurenGent is een van de bekendste studentensteden in Belgie. Jaarlijks starten duizenden studenten er met een studie aan de h…
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Schöllenenschlucht: Teufelsbrücke, wandelen en klimmenSchöllenenschlucht: Teufelsbrücke, wandelen en klimmenDe Schöllenenschlucht is een smalle kloof in Zwitserland en een toegangsweg naar de Gotthard. Al in vroegere tijden werd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kristelschrijft
  • https://visit.gent.be/nl/zien-doen/gravensteen-een-burcht-gent
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gravensteen_(Gent)
  • https://www.cityspotters.com/nl/belgie/gent/bezienswaardigheden/het-gravensteen
  • https://www.steden.net/belgie/gent/gravensteen/
  • https://www.visitflanders.com/nl/wat-te-doen/attracties/top/kasteel-gravensteen.jsp
  • https://www.arrivalguides.com/nl/Travelguide/GENT/top-10-tips/gravensteen-een-burcht-in-gent-123740
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20121114_00368958
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/blmva_20121114_001
  • https://www.standaard.be/cnt/dmf20121109_00363114
  • https://www.gent-geprent.com/bijzondere-gebouwen/gebouwen-g-tot-m/gravensteen-1/gravensteen-geschiedenis
  • https://www.absolutefacts.nl/belgie/kasteel-gravensteen-gent.htm
  • https://wonderfulwanderings.com/nl/kasteel-gravensteen-gent/
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.