De Mount Everest en de gevaren om de berg te beklimmen

De Mount Everest en de gevaren om de berg te beklimmen De Mount Everest beklimmen kan voor sommige mensen de ultieme uitdaging zijn, die ze minstens een keer in hun leven willen uitvoeren. Helaas komt niet iedereen ongeschonden van de Mount Everest af of erger nog, ze komen nooit meer van de berg vandaan. Aangezien de Mount Everest zo moeilijk te beklimmen is, kunnen er veel lichamen niet geborgen worden. Het gevolg is dat de lichamen vaak blijven liggen, waarbij sommige lichamen zelfs worden gebruikt als kenmerk, zodat klimmers weten op welke hoogte ze zitten.

Mount Everest: de hoogste berg ter wereld

Bron: Eliane Images, PixabayBron: Eliane Images, Pixabay
Met een hoogte van 8850 meter kan de Mount Everest zichzelf tot de hoogste berg boven zeespiegel op de aarde rekenen; de hoogte kan echter voortdurend veranderen door aardbevingen. Je kan deze berg vinden tussen Tibet en Nepal in het Himalayagebergte. De naam dankt de berg aan George Everest; hij ontdekte dat de Mount Everest een aantal meters hoger was dan de berg Kangchenjunga die toen nog bekend stond als de hoogste berg.

De kampen op de Mount Everest

Aangezien het erg uitputtend is om de berg te beklimmen zijn er kampen ingericht zodat mensen voldoende pauzes kunnen nemen onderweg. De Mount Everest is dan ook geen berg die in een uur beklommen kan worden, er worden vaak meerdere dagen voor uitgetrokken. Door te overnachten in de kampen kan je lichaam geleidelijk wennen aan het hoogteverschil en het daarmee gepaarde zuurstoftekort. De kampen die je zal vinden op de berg zijn het basiskamp, kamp een, twee, drie en vier. Om het basiskamp te bereiken, moet je al een flinke tocht doorstaan. De hoogtes van de kampen kunnen net zoals de hoogte van de Mount Everest veranderen door onder andere aardbevingen.
 • Het basiskamp heeft een hoogte van 5334 meter
 • Kamp één heeft een hoogte van 5943 meter
 • Kamp twee ligt op 6400 meter
 • Kamp drie ligt op 7162 meter
 • Kamp vier vind je op een hoogte van 8000 meter

Dieren en insecten op de Mount Everest

Dieren en insecten zal je niet snel tegenkomen op de Mount Everest, er is echter wel een springspin ontdekt bij de hoogte van 6700 meter, namelijk de 'Euophrys Omnisuperstes'. Deze spin voedt zich met insecten die door de wind op de berg terecht zijn gekomen. Verder zijn er af en toe vogels gezien op deze hoogtes, echter alleen de Indische gans en de alpenkraai. Deze vogels zijn dan waarschijnlijk alleen hier vanwege een zoektocht naar voedsel, het zijn onder andere de achtergebleven lichamen waardoor de vogels zich aangetrokken voelen tot de berg. Verder zal er alleen microscopisch leven op grote hoogtes bestaan die wij niet eenvoudig kunnen ontdekken.

Benodigdheden om de Mount Everest te beklimmen

Aangezien er allereerst vergunningen benodigd zijn om de Mount Everest te beklimmen, kunnen China en Nepal goed geld verdienen aan deze sport, de bedragen om een vergunning te verkrijgen, lopen namelijk tot hoog in de duizenden euro's op. Naast de financiële middelen die je ervoor over moet hebben, dien je tevens te beschikken over een goede gezondheid en conditie. Vanaf 2017 werd er besloten dat blinde mensen en mensen met meerdere amputaties de berg niet meer mogen beklimmen, in maart 2018 werd deze regel echter alweer ingetrokken.

Achtduizenders

Voor bergen die hoger zijn dan 8000 meter wordt gebruik gemaakt van het universele woord 'achtduizenders'. Van alle achtduizenders in de wereld is de Mount Everest de hoogste, maar niet de meest ingewikkeldste berg om te beklimmen. Op deze hoogte kan je echter wel serieuze problemen ervaren door het gebrek aan zuurstof, maar ook de lage temperaturen die tot onder de 50 graden kunnen zakken, vormen een obstakel. Het is dan ook niet raar dat de berg bedekt ligt met mensen die al een tijd geleden of recentelijk overleden zijn.

Een aantal gevaren van het beklimmen van de Mount Everest

Er zijn diverse hindernissen die je tegen kan komen op de Mount Everest, mede hierdoor is het voor veel mensen een ware uitdaging om de berg te beklimmen. De adrenaline die daardoor door het hart pompt, maakt het de beklimming waard, ondanks dat de prijs die ervoor betaald wordt soms extreem hoog kan zijn. Een prijs die niet alleen bij financiële middelen blijft, maar die je ook blijvende lichamelijke ongemakken tot de dood aan toe kan kosten.

Hoogteziekte

Een van de meest voor de hand liggende gevaren is hoogteziekte en dat kan al voorkomen bij een hoogte van 2500 meter. Je merkt als eerste dat je last van hoogteziekte krijgt aan je ademhaling die onrustig en oppervlakkig wordt, andere symptomen zijn een misselijk gevoel, slaapproblemen, pijn aan je hoofd en het verlies van eetlust. Wanneer je een van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk dat je niet verder gaat. Het verloop van de bergbeklimming kan serieus bedreigd worden door hoogteziekte, praten kan namelijk lastiger worden, lopen wordt moeilijker en verwarring kan optreden en uiteindelijk kan je buiten bewustzijn raken. In een gebied waar de temperatuur heel laag kan worden, kan het verliezen van je bewustzijn snel dodelijk zijn aangezien je in dit geval volledig afhankelijk wordt van je teamgenoten, gids of voorbijgangers.

zuurstofgebrek bij de Zone Des Doods

Sneeuwblindhied en andere oogaandoeningen kunnen eveneens makkelijk optreden op grote hoogtes. De hele tocht zal het telkens moeilijker worden om adem te halen en wanneer je de hoogte van 8000 meter bereikt hebt, kan je helemaal makkelijk in de problemen komen, daarom heeft dit gebied de toepasselijke naam: Zone Des Doods gekregen. Het lichaam van een mens reageert niet goed op dit soort omstandigheden en daarom zal je al snel extra zuurstof nodig hebben. Een paar mensen kunnen de tocht zonder zuurstof aan, maar daarvoor moeten ze wel extra getraind zijn en op de juiste momenten hun rust pakken om op te laden. Enkele symptomen van zuurstoftekort zijn hoofdpijn, braakneigingen, slapeloosheid en geen lust om te drinken of te eten, wanneer je deze signalen van je lichaam negeert, kan het snel erger worden.

Bevriezingsverschijnselen door slechte weersomstandigheden

Op een mooie dag met perfecte weersomstandigheden zou de Mount Everest door vrijwel iedereen beklommen kunnen worden, het zijn echter de barre weersomstandigheden die alles veranderen. De lage temperaturen kunnen zorgen voor bevriezingsverschijnselen en mensen kunnen hierdoor hun ledematen verliezen, met name tenen en vingers zijn hier gevoelig voor. Wanneer de temperatuur zo laag is, zijn alle blote lichaamsdelen in gevaar, het komt dan ook regelmatig voor dat de neus ook wordt aangetast.

Bron: Maxwelljo40, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Maxwelljo40, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lichamen bergen op extreme hoogte

Het is niet eenvoudig om op de Mount Everest de lichamen te bergen van de mensen die het niet gehaald hebben. Dit kost veel geld, tijd en mankracht en zelfs dan kan het nog misgaan, waardoor de missie afgeblazen moet worden. Daardoor gebeurt het vaak dat de lichamen blijven liggen, sterker nog, sommige worden zelfs gebruikt als knooppunt, zodat klimmers precies weten op welke hoogte zij zich bevinden. Er liggen honderden lichamen op de Mount Everest voor eeuwig te rusten, de extreme kou en de sneeuw zorgen ervoor dat de lichamen niet gaan stinken.

Het meest bekende lichaam van de Mount Everest

Er is een lichaam dat al jaren gebruikt wordt als oriëntatiepunt en er al zolang ligt dat het de bijnaam 'Green Boots' heeft gekregen. Hij is waarschijnlijk omgekomen tijdens een vreselijke storm in mei 1996 en er wordt vermoed dat het om Tsewang Paljor gaat. Hij heeft toen de keuze gemaakt om te schuilen in een grot tot de storm zou gaan liggen, deze keuze is hem echter fataal geworden. Hij ligt op een grote hoogte net na het afdalen van de top en daardoor is dit een handig aanknopingspunt voor de klimmers geworden.

In de media

Er wordt veel geschreven over de Mount Everest waardoor je diverse boeken kunt vinden met verhalen van mensen die zelf op de berg zijn geweest. Er zijn tevens diverse films over de Mount Everest te vinden, zo is er in 2015 de film genaamd 'Everest' uitgekomen. In de krant wordt er geregeld over de Mount Everest geschreven, zo is er besloten om het niet meer toe te staan dat mensen de berg alleen beklimmen. Er moet ten allen tijde een gids bij zijn, een bijkomend voordeel van dit besluit is dat er zo nog meer werkgelegenheid wordt gecreëerd voor de lokale bevolking.

Bron: 12019, PixabayBron: 12019, Pixabay
De film: Everest 2015
De film laat het verhaal zien van de bedrijven met gidsen die mensen ondersteunen bij het klimmen van de Mount Everest. Een van deze teams heet het 'Adventure Consultants Team', doordat het onverwacht druk wordt op de berg besluiten zij samen te werken met het team: Mountain Madness. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich afspeelde in mei 1996, een ernstige storm nam het leven van meerdere bergbeklimmers, waarbij van een aantal bergbeklimmers de lichamen zelfs nooit meer gevonden zijn. Het lichaam met de bijnaam Green Boots is vermoedelijk tijdens deze storm aan zijn gruwelijke lot gekomen.

Het boek: Into Thin Air door John Krakauer

Een van de overlevers van de verschrikkelijke storm in mei 1996, is John Krakauer die meeging op de tocht om erover te schrijven. In de film 'Everest' werd hij gespeeld door de acteur Michael Kelly. John Krakauer was het niet helemaal eens met de manier waarop zijn rol werd neergezet in de film; hij vond dat er te veel bij werd verzonnen. Zo vond er in de film een gesprek plaats waar hij in het echt helemaal niet aan deelgenomen heeft. De verklaring van de regisseur 'Baltasar Kormákur' voor deze scène was om de boodschap beter over te brengen aan het publiek.

Het boek: Left for dead: My Journey Home from Everest door Beck Weathers

Door de barre weersomstandigheden kan het soms erg moeilijk zijn om in te schatten of iemand nog te redden is, helaas gebeurde dit bij Beck Weathers. Hij lag in een comateuze toestand in het sneeuw waardoor anderen aannamen dat hij dood was. Op miraculeuze wijze is hij echter toch ontwaakt en zelfstandig naar het kamp terug gestrompeld. Hierbij is hij wel zijn handen en een stukje van zijn neus verloren. Eenmaal thuisgekomen besloot hij een boek te schrijven over zijn speciale ervaring op de Mount Everest.

Het boek: The Climb door Anatoli Boukreev

Anatoli Boukreev was een ervaren bergbeklimmer toen hij meedeed aan de desastreuze beklimming van de Mount Everest in mei 1996. Hij was een gids en heeft nog diverse mensen kunnen redden van een eenzame dood toen alles misging door die vreselijke storm. Helaas is hij in 1997 zelf overleden door een lawine tijdens het beklimmen van een andere berg.

Klimmers die de top van de Mount Everest haalden en het overleefd hebben

Gelukkig gaat het beklimmen van de Mount Everest niet altijd fout, er zijn er ook heel veel die het wel halen. Het bereiken van de top en de afdaling vereist enorm veel kracht, maar wanneer het eenmaal gelukt is, ben je een waardevolle ervaring rijker. Een aantal bergbeklimmers die succesvol de top en de afdaling gehaald hebben zijn:
 • Edmund Percival Hillary: Hij was in 1953 samen met Tensing Norgay de eerste bergbeklimmer die de Mount Everest succesvol heeft beklommen
 • Tensing Norgay: samen met Edmund Percival Hillary de eerste succesvolle bergbeklimmer van de Mount Everest
 • René de Bos: De eerste bergbeklimmer uit Nederland die succesvol de Mount Everest heeft bedwongen
 • Niels van Buren: In 2016 haalde hij de top van de Mount Everest als eerste bergbeklimmer met Multiple Sclerose
© 2018 - 2020 B3th, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kosten Mount Everest beklimmenKosten Mount Everest beklimmenMet zijn 8848 meter hoogte is de Mount Everest de hoogste berg op aarde. Edmund Hillary en de Tenzing Norgay zijn de eer…
De 5 hoogste bergen van AziëDe 5 hoogste bergen van AziëIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…
Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Op de grens tussen Nepal en China, gelegen in het Himalayagebergte ligt de Mount Everest. Het Himalayagebergte ontstond…
Aardkorst met bergen, bergketens en oceaanruggenAardkorst met bergen, bergketens en oceaanruggenDe aardkorst bestaat uit een aantal platen die voor een deel aan de oppervlakten te zien zijn en voor een deel de bodem…

VAM-berg (Col du VAM), de hoogste heuvel van DrentheVAM-berg (Col du VAM), de hoogste heuvel van DrentheDe VAM-berg is een heuvel nabij de plaats Wijster. De top van de VAM-berg is de hoogste plek in de provincie Drenthe. He…
Boomgaard de UithofBoomgaard de UithofIn het recreatieve natuurgebied de Uithof in Den Haag Zuid-West bevindt zich een van de oudste gemeentelijke boomgaarden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mount_Everest
 • https://www.thuisarts.nl/hoogteziekte/ik-heb-hoogteziekte
 • https://wikikids.nl/Mount_Everest
 • https://www.ad.nl/buitenland/we-moesten-over-verse-lijken-klimmen~a6776d9c/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/1996_Mount_Everest_disaster
 • http://www.telegraph.co.uk/film/everest/jon-krakauer-into-thin-air/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Andy_Harris_(mountain_guide)
 • https://isgeschiedenis.nl/nieuws/eerste-succesvolle-beklimming-mount-everest
 • https://historiek.net/george-everest-1790-1866/8057/
 • http://www.imdb.com/title/tt2719848/
 • https://www.trouw.nl/home/zuurstoftekort-in-de-zone-des-doods-de-tijd-om-te-reageren-is-krap~a579244c/
 • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1486852/klimmers-niet-meer-alleen-mount-everest-op
 • https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/elk-jaar-zes-doden-op-mount-everest-eric-arnold-eerste-nederlander
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/hoogteziekte/item34521
 • https://www.snowchamps.nl/nieuws/klimseizoen-mount-everest-stopgezet-door-lawines
 • http://www.mission-summit.nl/expedities/mount-everest
 • https://www.nu.nl/opmerkelijk/5264345/chinees-zonder-benen-bereikt-top-mount-everest.html
 • Afbeelding bron 1: Eliane Images, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Maxwelljo40, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: 12019, Pixabay

Reageer op het artikel "De Mount Everest en de gevaren om de berg te beklimmen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: B3th
Laatste update: 18-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 21
Schrijf mee!