Alexandra Palace, Londen, Groot Brittannië

Alexandra Palace, Londen, Groot Brittannië Het Alexandra Palace in het noorden van Londen, Groot-Brittannië, is een groot paleis. In het ruim 140 jaar oude paleis, gelegen aan de rand van het prachtige gelijknamige park, vinden met grote regelmaat nationale en internationale evenementen plaats. Bij de meeste Nederlanders is het Alexandra Palace vooral bekend van het WK darts dat er altijd in december en januari door de Professional Darts Organisation (PDC) wordt gehouden. Toppers als Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld proberen in dit paleis ook eind 2016 opnieuw wereldkampioen te worden.

Inhoudsopgave


Bron: AdamStanislav, OpenclipartBron: AdamStanislav, Openclipart

Naamgeving van het Alexandra Palace

Het historische gebouw in Londen kreeg bij de bouw allereerst de naam Palace of the People. Echter werd de naam van het paleis en het naastgelegen park aangepast naar Alexandra Palace en Alexandra Park, dit naar de naam van de zeer populaire nieuwe prinses van Wales. Haar naam was Koninging Alexandra Caroline Marie Charlotte Louise Julia, kortweg Koninging Alexandra van Denemarken. Zij trouwde op 28 maart 1863 met de Britse Prins Edward van Wales, later bekend onder de naam Koning Edward VII. Bij het publiek is het gebouw ook bekend als het Palace of the People en nog meer als Ally Pally.

Beknopte geschiedenis van het Alexandra Palace

Opening

Het Alexandra Palace opende op de 54e verjaardag van Koninging Victoria van Groot-Brittannië, dit was op 24 juli 1873. De opening ging gepaard met een groot feest, met onder andere concerten, uitvoeringen en een groot vuurwerk. Tot grote schrik van heel Groot-Brittannië werd het gebouw zestien dagen later flink verwoest door een grote brand.

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, tussen 1914-1918, werden het gebouw en het omliggende park omgetoverd tot een vluchtelingenkamp voor ontheemde Belgen. Later werd het gebruikt als gevangenenkamp voor Duitse en Oostenrijkse gevangenen.

De brand van 1980

In het begin van 1980 werd het beheer overdragen en de nieuwe eigenaren wilden het gebouw grondig gaan renoveren. Halverwege het jaar sloeg het noodlot toe; tijdens een jazz-festival van Capital Radio brak er brand uit onder het orgel en deze brand verspreide zich heel snel. Daar waar de buitenkant van het gebouw de brand overleefde, waren de binnenkant en vooral het bijna honderd jaar oude orgel zwaar beschadigd. De restauratie kostte uiteindelijk 30 miljoen Britse Ponden meer dan begroot. Het herstelde en vernieuwde Alexandra Palace ging pas weer in 1988 volledig voor het grote publiek open.

Het gesloten theater

Al sinds de jaren 20 van de twintigste eeuw is het theater van het Alexandra Palace amper tot niet in gebruik. Tussen 1920 en 2000 was het zelfs helemaal gesloten. Pas in 2007 werd er voor het eerst weer een voorstelling gehouden. Alhoewel er plek was voor ongeveer 3000 toeschouwers in de grote zaal van het gebouw, mochten er in eerste instantie maar een paar honderd mensen naar binnen.

Commercieel vastgoed

De huidige eigenaren proberen al jaren om het Alexandra Palace om te toveren tot een gebouw vol commerciële activiteiten. Dit moet via lease of volledige verkoop gebeuren. De publieke opinie en wettelijke verordeningen hielden deze stappen tegen toen de High Court in 2007 deze plannen naar de prullenbak verwees.

Toekomst

In 2012 werd een nieuw masterplan geschreven om het Alexandra Palace ook in de 21e eeuw nog volledig toegankelijk en gebruiksvriendelijk te houden. Hierbij wordt ook met name ruimte gemaakt voor en rekening gehouden met BBC, die al sinds de jaren 20 van de twintigste eeuw een gedeelte van het Palace in gebruik heeft.

Locatie van het Alexandra Palace

Alexandra Palace is een historisch gebouw gelegen aan de rand van het gelijknamige Alexandra Park. Het ligt in het noorden van de stad tussen Muswell Hill en Wood Green. Het Alexandra Palace is de noordelijke tegenhanger van het in het zuiden van Londen gelegen Crystal Palace.

Bron: Weesun, PixabayBron: Weesun, Pixabay
Reizen
Het Alexandra Palace is goed te bereiken via trein, metro en bus. De buslijn Londen Buses W3 rijdt langs het gebouw en met de trein is het dichtstbijzijnde station Alexandra Palace Station, liggend op de treinverbinding tussen Moorgate en King's Cross station in het centrum van de stad. Met de Piccadilly Line is uitstappen bij Wood Green het dichtstbijzijnde metrotstation.

Grote gebeurtenissen

Door de jaren heen hebben er vele grote evenementen plaatsgevonden in het Alexandra Palace. Zo vonden er meerdere grote concerten plaats, zijn er indoor (sport)evenementen en vinden er tentoonstellingen plaats. Een lijst met, geselecteerde, gebeurtenissen is hieronder, op categorie, geplaatst.

Concerten

1967 - The 14 hour technicolor Dream : Dit benefietconcert, gehouden in april 1967 in de Great Hall, liet zien hoe de snel groeiende underground-scene eruit zag. Grote artiesten als Pink Floyd, John Lennon en de toen iets minder bekende Yoko Ono waren aanwezig.
 • 1972: Led Zeppelin
 • 1987: Eerste grote concert van The Stone Roses
 • 1990: Laatste concert van The Stranglers met Hugh Cornwell
 • 2003: Live registratie van het concert van The Strokes
 • 2013: De band Suede speelde één van de eerste concerten ter promotie van hun nieuwste album

Evenementen

 • 1963: The Observers Wildlife Exhibition
 • 1973: Festival of Love
 • 1977-1980: Great British Beer Festival
 • 2002: 52e editie van Miss World

Sportgerelateerd

 • 1963-1977: News of the world Darst Championships
 • 2007-2017: PDC World Championship of Darts, ieder jaar in december
 • 2012: Ingericht als hospitality-gebouw voor de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Zomerspelen van Londen, beter bekend onder de naam Holland Heineken House
 • 2012: Warped Tour - jaarlijks evenement voor Extreme Sports

Ook werd het gebouw gebruikt voor meerdere films en tv-series, waaronder de films 1984, a Lizard in a Woman's skin en de tv-serie Doctor Who.

Bron: Domfell, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Domfell, Flickr (CC BY-2.0)

PDC World Darts Championship

Tussen half december en de eerste zondag van januari vindt ieder jaar in het Alexandra Palace het World Championship of Darts plaats. Dit wereldkampioenschap darts wordt georganiseerd door de Professional Darts Organisation (PDC). Op één avond na, de avond van 25 december, worden er iedere avond en bijna iedere middag meerdere wedstrijden gespeeld. Voor de darters en dartfans is dit het grootste toernooi van het jaar.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Masters snooker 2020: schema en deelnemersThe Masters snooker 2020: schema en deelnemersThe Masters is een jaarlijks terugkerend snookertoernooi waar alleen de beste zestien spelers van de wereldranglijst voo…
Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
Overzicht winnaars WK darts 1978-2020 BDO en PDCOverzicht winnaars WK darts 1978-2020 BDO en PDCIn 1978 werd voor het eerst het WK darts georganiseerd door de British Dart Organisation (BDO). Begin jaren 90 kwam er e…
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en BDOPrijzengeld WK darts 2020 PDC en BDODarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…

Big Ben, St. Elizabeth Tower en Great Clock of WestminsterBig Ben, St. Elizabeth Tower en Great Clock of WestminsterDenk je aan Londen, dan denk je aan Big Ben. De imposante toren met het gigantische uurwerk is vanaf veel plekken in Lon…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aburak, Pixabay
 • http://www.alexandrapalace.com/timeline/#a_short-lived_inauguration
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Palace
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_14_Hour_Technicolor_Dream
 • http://www.nieuwsdossier.nl/koninklijk-huis/prinses-alexandra-van-denemarken-gestorven
 • Afbeelding bron 1: AdamStanislav, Openclipart
 • Afbeelding bron 2: Weesun, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Domfell, Flickr (CC BY-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 24-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.