Carpentras – stad van truffel en berlingot in de Provence

Carpentras – stad van truffel en berlingot in de Provence Carpentras is een gezellige stad in de Provence, vlakbij de Mont Ventoux. Het is een stad met heerlijke markten, die niet voor niets de titel 'marktstad van Frankrijk' draagt. Elke zondag is er een vlooienmarkt en ook zijn er Provençaalse markten met producten uit de buurt, zoals de berlingot. De truffel hoort daar ook bij en in de winter is die delicatesse op de markt van Carpentras aan te treffen. Behalve van verschillende soorten markten is er van architectuur te genieten in de stad. Romeins, Gotisch en ook Art Nouveau. Het lekkers en de pracht maakte Carpentras tot een heerlijke stad om doorheen te wandelen.

Stad van snoep en truffelmarkt


Carpentras, stad in de Provence

Carpentras is een gemeente in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, in het departement Vaucluse. De stad maakt deel uit van het arrondissement met dezelfde naam: Carpentras. De gemeente ligt op een hoogte van 56 tot 212 meter en heeft ongeveer 30.000 inwoners en een oppervlakte van 37,9 km². De rivier L' Auzon loopt dor de stad.

Synagoge

Carpentras is een stad met prachtige pleinen en straten, al zijn er ook heel veel straatjes met vervallen panden en dichtgespijkerde winkels. Er wordt heel wat opgeknapt in de binnenstad en er zijn nog meer opknapbeurten nodig. Desondanks is het een prachtige en gezellige stad. In het centrum zijn vele monumenten te vinden zoals de oude Synagoge op de Place de Marie. Het is één van de oudste synagogen van Frankrijk. Carpentras heeft een oude joodse historie.

Bron: Blazon Project, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Blazon Project, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kathedraal Saint-Siffrein

De kathedraal Saint-Siffrein is beslist het bezoeken waard. Het is een eclectisch bouwwerk waardoor de buitenkant er heel bijzonder uitziet. Er zijn zoveel stijlen in terug te vinden dat het als een geschiedenisdocument leest. Het interieur van de kerk is ingetogen en met enkele fraaie glas-in-loodramen. Je kunt er zonder dat je kettingen en bordjes met verwijzingen en verboden tegenkomt naar binnen om voor een sous een kaarsje aan te steken en even stil op een kerkbank te zitten. In de kerk is een relikwie te zien dat gemaakt zou zijn van een nagel van het kruis van Jezus. Er is een bit van gemaakt en het Heilig Bit is het symbool van de stad Carpentras.

Joodse deur

De kathedraal heeft ook een deur die de Joodse deur wordt genoemd. Pas bekeerde Joden gingen door die deur naar binnen, een rijk versierde deur in Gotische stijl.

Passage Boyer

In de buurt van deze kathedraal zijn vele bijzonderheden van de stad te vinden, zoals de fonteinen, het gerechtsgebouw en daarachter een oude Romaanse boog met beelden, de Rue des Halles en de Passage Boyer uit 1848. De passage is genoemd naar Jean Boyer, een goudsmid uit de stad, die een straat liet overkappen met een glazen dak naar voorbeeld van Parijs. Het werd een overdekte markt.

Fonteinen

In de 18e eeuw werden verschillende fonteinen, badhuizen en vijvers aangelegd in de stad. De aanwezigheid van aquaducten en bronnen maakte dat mogelijk. De fonteinen staan bij particuliere huizen en op openbare pleinen en er zijn eenvoudige en majestueuze. Het zijn kleine erfenissen die vertellen hoe blij de inwoners van de stad waren met het water uit de bronnen dat het mogelijk maakte dat de streek zich kon ontwikkelen. Hun genoegen daarover uitten ze door het oprichten van fonteinen als waterfeestjes.

Porte d’ Orange

Vanaf de Passage de Boyer kun je naar de Place d’Horloge wandelen om vandaar via de Porte d’Orange als het ware de oude stad uit te lopen. Er staat nog een stuk stadsmuur die de stad vroeger beschermde. De vestingmuur had 32 wachttorens en vier versterkte stadspoorten.

Markt

Carpentras heeft een reputatie op het gebied van markten. Er zijn er verschillende en ze zijn allemaal even gezellig en rijk. In 1996 werd de stad om die reden uitgeroepen tot marktstad van Frankrijk. Er wordt volop verse waar aangeboden, want de streek rond Carpentras is vruchtbaar en biedt een rijke oogst. Het wordt de moestuin van de regio genoemd. Van november tot maart vind je truffels uit de streek op de markt. Een andere specialiteit van de stad is een snoepje, de berlingot.

Berlingot

De berlingot is een snoepje dat een specialiteit is van Carpentras. Het was een banketbakker die het in de 19e eeuw bedacht. Hij maakte van de resten van siroop van gekonfijt fruit, ook een specialiteit uit de streek, snoepjes die lekker waren en er nog mooi uitzagen bovendien. Er zijn een paar banketbakkers die zich hebben gespecialiseerd in de lekkernij. De legende wil dat de originele tetrahedron-vormige snoepjes uit de 14e eeuw stammen. Volgens de traditie moeten de kleuren rood en mint zijn, maar er zijn in de loop van de eeuwen kleuren en smaken toegevoegd aan het assortiment. Ze zijn er ook in anijs-, sinaasappel-, citroen-, koffie-, meloen- en aardbeismaak. Het werd een van de bloeiendste industrieën in Carpentras in de 19e en 20e eeuw. In de jaren 70 sloot de ene na de andere fabriek en tegenwoordig hebben enkele ondernemers het ambacht weer opgepakt en produceren succesvol op semi-automatische wijze hun lokale lekkernij.

Vlooienmarkt

Op de Avenue Jean Jaurès, in het hart van de stad, is elke zondag een vlooienmarkt. Er wordt antiek en curiosa aangeboden. Er zijn onder meer boeken, platen, prentbriefkaarten, oude gereedschappen, borduurwerken van vroeger, potserie en meubels te koop. Elke zondag is de markt weer anders en de kwaliteit is elke keer hoog. Het is een lust voor de koopjesjager en een verrukking voor diegene die er het ontbrekende item van zijn verzameling vindt.

Carpentras

Legenda
A. Carpentras
B. VVV Carpentras
C. Kathedraal
D. Synagoge
E. Passage Boyer

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Truffel – Ventoux Zwarte Diamant van CarpentrasTruffel – Ventoux Zwarte Diamant van CarpentrasTruffel is een delicatesse en in de stad Carpentras, in de Provence, is er van november tot maart wekelijks truffelmarkt…
Grasse, Zuid-FrankrijkIn Zuid-Frankrijk, in het departement Alpes-Martimes ligt de stad Grasse. De regio waarin zij ligt, de Provence, is geli…
Verkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktVerkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktSpullen van enige waarde kunt u vaak nog goed verkopen via Ebay of Marktplaats. Andere spullen zijn juist beter te verko…

Hollywood: 9 bezienswaardigheden die je niet mag missenHollywood: 9 bezienswaardigheden die je niet mag missenHollywood. De naam alleen al spreekt tot de verbeelding en roept meteen beelden op van glamour, roem en rijkdom. Helaas,…
Bédoin – dorp aan de voet van de Mont VentouxBédoin – dorp aan de voet van de Mont VentouxBédoin is een levendig dorp in de Provence. Het is er een komen en gaan van fietsers die de Mont Ventoux willen beklimme…
Bronnen en referenties
  • http://zonnigzuidfrankrijk.nl/provence-2/steden/carpentras/https://nl.wikipedia.org/wiki/Carpentras Geraadpleegd op 14 september 2016
  • http://www.frankrijkvakantieland.nl/regio/20_provence_alpescotedazur/carpentras.html Geraadpleegd op 14 september 2016
  • http://www.carpentras-ventoux.com/en/medias/actualite/documents/4857-GB-Press-Kit-Carpentras-Mont-Ventoux.pdf Geraadpleegd op 14 september 2016
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Carpentras Geraadpleegd op 14 september 2016
  • Afbeelding bron 1: Blazon Project, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.