Pairi Daiza, het dierenpark in Brugelette (België)

Pairi Daiza, het dierenpark in Brugelette (België) Pairi Daiza, dat vóór 2009 Paradisio heette, is een dierenpark in Cambron-Casteau (Brugelette) in de Provincie Henegouwen (België). Het dierenpark werd geopend op 11 mei 1994. Oorspronkelijk was Pairi Daiza een vogelpark, maar geleidelijk aan is het uitgegroeid tot een volwaardige dierentuin met een vijfduizendtal dieren. Pairi Daiza is gevestigd op de site van de voormalige Abdij van Cambron, wat merkbaar is aan de vele ruïnes in het park. Pairi Daiza heeft twee Chinese reuzenpanda’s, Hao Hao en Xing Hui, die voor een periode van 15 jaar uitgeleend zijn aan het dierenpark. Het park is elk jaar geopend van begin april tot 11 november.

Wat is Pairi Daiza?

De naam “Pairi Daiza” heeft in het Perzisch als betekenis “afgesloten tuin”. Men wil de bezoekers welkom heten in deze buitengewoon “oude tuin”. Paira Daiza heeft een oppervlakte van 55 hectare en ligt tussen de ruïnes van de oude Cisterciënzerabdij van Cambron. In 2014 bezochten meer dan 1,4 miljoen bezoekers de dierentuin. Paira Daiza telt ongeveer 5000 dieren die allen samenleven in het dierenpark. De natuur, de prachtige bloemen, de ruïnes, de architectuur en alle authentieke elementen - gemaakt door mannen uit China, Indonesië en Thaïland -, maken van Pairi Daiza een echte wereldtuin. Deze wereldtuin is een bezoekje meer dan waard.

Paira Daiza werd in 2015 “Onderneming van het Jaar” en is in handen van de stichter Eric Domb, samen met ondernemer Marck Coucke. Paira Daiza zal van de Brusselse beurs (ticker PARD) worden gehaald, omdat men de komende jaren meer wil investeren in niet-winstgevende projecten. De aard van de activiteiten en de hoge risico’s liggen op deze manier niet meer in lijn met de algemene belangen van de aandeelhouders. Het bedrijf van de beurs weghalen was dan een logische keuze.

De dierenweelde in Pairi Daiza

Pairi Daiza beschikt over een uitzonderlijk mooi decor. Nabij de historische site kan je de mooie roofvogelshow in open lucht bijwonen. De reptielenboot Merseus Emergo laat je de wereld ontdekken van honderden reptielen. Ook de wereld van Oasis is meer dan een bezoekje waard. In het kasteel kan je de aquariums van Nautilus terugvinden. Al deze ontdekkingen sluiten mooi op elkaar aan en verrassen telkens opnieuw. Tussen de verschillende dierenlocaties zijn de Chinese en Indonesische tuinen een streling voor het oog.

Oorspronkelijk was Pairi Daiza een vogelpark. Echter door investeringen, heeft men het dierenpark enorm uitgebreid. Je vindt er nu allerhande reptielen, vissoorten, een nijlpaardverblijf, olifanten, giraffen, vleermuizen, enzovoort. De speelse diertjes (aapjes) zijn enorm in trek bij de kinderen. De apen zitten op hun apeneiland en de bezoekers kunnen werkelijk oog in oog komen met de aapjes. Dwergotters en stokstaartjes zijn ook erg populair. Naast het groot aanbod aan dieren, kunnen kinderen zich uitleven in de grote speeltuin. De allerkleinsten kunnen net aan de ingang genieten van de vele diertjes in de kinderboerderij. Paira Daiza is een trekpleister voor zowel jong als oud.

De trekpleisters Hao Hao en Xing Hui: twee reuzenpanda’s

De absolute trekpleisters in Paira Daiza zijn de Chinese reuzenpanda’s Hao Hao (vrouw) en Xing Hui (man). De panda’s zijn afkomstig uit Dujiangyan (China), en werden door de Chinese overheid voor een periode van 15 jaar uitgeleend aan België. De panda’s verblijven sinds 23 februari 2014 in het dierenpark. Hao Hao staat bekend omwille van haar schoonheid en vrolijke karakter. Xing Hui betekent letterlijk “glinsterende ster”. Hij werd geboren tijdens een zonsverduistering. De oren van het mannetje zijn kleiner dan het vrouwtje. Xing Hui heeft grotere zwarte vlekken rond de ogen dan Hao Hao. Op deze manieren kunnen bezoekers de mannen- en vrouwenpanda van elkaar onderscheiden.

Mogelijkheid tot sponsoring van dieren: word meter of peter

Het is mogelijk om een financiële bijdrage te leveren, waardoor je meter of peter kan worden van een specifiek dier. Deze bedragen schommelen tussen € 50,- en € 2730,-. Je betaalt dan jaarlijks een bedrag dat genoeg is om je lievelingsdier te voeden of te verzorgen. Daarnaast kan je ook een financiële bijdrage leveren aan programma’s die ervoor zorgen dat bedreigde diersoorten beschermd worden.

Praktische weetjes over het park

  • Pairi Daiza is elke dag geopend (begin april tot 11 november) van 10 uur tot 18 uur (19 uur in de zomermaanden juli en augustus - 17u15 na de omschakeling naar het winteruur eind oktober).
  • De tarieven voor toegangstickets kan je vinden op de officiële website van Pairi Daiza. Tickets vooraf via de webshop kopen is goedkoper dan aan de kassa. Bovendien vermijd je lange wachtrijen aan het park.
  • Mensen die via GPS Pairi Daiza bereiken geven de volgende coördinaten in: Le Domaine 1, 7940 Brugelette.
  • Pairi Daiza brouwt sinds juni 2012 haar eigen abdijbier: Cambron. Er zijn vijf verschillende bieren ontwikkeld, voor ieder wat wils.
  • Er zijn in het park twee grote restaurants en meerdere eetstandjes. Op drukke dagen kan je beter niet te laat eten. Culinaire hoogstandjes hoef je niet te verwachten, maar eerder snacks.
  • Het park, de eetstandjes en de wc’s zijn volledig aangepast aan personen met een beperkte mobiliteit.
  • Overnachten dichtbij het park is perfect mogelijk. Via de website van Pairi Daiza kan je enkele leuke adresjes vinden.

Enkele foto’s van Pairi Daiza

Tijdens een bezoek aan Pairi Daiza kan je hele mooie foto's maken van de verschillende diersoorten. Enkele foto's bewijzen dat een bezoek aan het dierenpark meer dan de moeite waard is.

© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pairi Daiza bezoeken, een unieke dierentuin en parkPairi Daiza bezoeken, een unieke dierentuin en parkPairi Daiza is een dierentuin in de Belgische provincie Henegouwen en een populaire trekpleister voor jong en oud. In sl…
Reuzenpanda's en berenbos in Ouwehands Dierenpark RhenenReuzenpanda's en berenbos in Ouwehands Dierenpark RhenenIn de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg Ouwehands Dierenpark in Rhenen de vraag of het bereid was een aantal beren…
Panda-diplomatie: hoe zit dat?Panda-diplomatie: hoe zit dat?China leent reuzenpanda's uit aan andere landen. Een ander woord voor de handel in panda's wordt ook wel panda-diplomati…

Vaartochten naar de weervisserij op de OosterscheldeDe weervisserij is een vismethode die vooral wordt toegepast om ansjovis te vangen. Het is een heel andere manier van vi…
De vijf bijzondere hunebedden in Drouwen en BronnegerDe vijf bijzondere hunebedden in Drouwen en BronnegerDe hunebedden zijn gebouwd door de Trechterbekercultuur omstreeks 3000 v.Chr. Deze cultuur stapelde de zware keien uit d…
Bronnen en referenties
  • Pairi Daiza, https://www.pairidaiza.eu/nl, 27 oktober 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Pairi_Daiza, 27 oktober 2015
  • Demorgen.be, http://www.demorgen.be/economie/marc-coucke-neemt-pairi-daiza-mee-in-handen-b3da21b5/, 27 oktober 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.