Ayers Rock, het mysterie van Australië

Uluru is een indrukwekkend natuurverschijnsel in Australië en wordt ook wel Ayers Rock genoemd. Ayers Rock is een gigantische oranje-rode rotsformatie. Het vreemde is dat deze rotsformatie zich bevindt in een extreem vlak landschap en zo uit de woestijngrond is opgestaan. Kata Tjuta is eenzelfde rotsformatie en ligt vlak naast Uluru. Deze twee rotsformaties zijn de enige ter wereld met een dergelijk uiterlijk in een vlak landschap. Het zijn dan ook echte toeristische trekpleisters.

Ayers Rock (Uluru)

Uit het prachtige vlakke woestijnlandschap van Australië torent ineens een grote rotsformatie. Eigenlijk twee, Uluru en Kata Tjuta, waarvan Uluru het grootste is. Kata Tjuta ligt 25 kilometer van Uluru verwijderd en is op veel foto’s van Ayers Rock op de achtergrond te zien. Voor de Aboriginals is de Uluru een heilige rots. Uluru, dat ook wel bekend staat als Ayers Rock, is een oranjerode rotsformatie die het vlakke landschap onderbreekt en boven alles uit torent. Jaarlijks bezoeken veel toeristen dit interessante natuurverschijnsel. Ayers Rock is een echte trekpleister in het verder lege groene landschap. Ook het verhaal over het ontstaan van Ayers Rock is zeer indrukwekkend.

Het verhaal van Ayers Rock

Er bestaan veel verschillende verhalen over het ontstaan van Uluru en Kata Tjuta. Toch is er een verhaal dat er echt uitspringt en dit verhaal gaat over een schildpaddengeest. In een ver verleden zou er een strijd gestreden zijn tussen twee mythologische figuren. Uluru zou een verstening van de schildpaddengeest zijn. De rotsformatie vertoont veel onverklaarbare scheuren en volgens de Aboriginals zijn deze scheuren ontstaan door het hevige gevecht tussen de twee figuren.

Een groot mysterie

De mythologie over de vorming van het landschap, ook wel de Tjukurpa genoemd, is zeer heilig voor de Aboriginals. Dit betekent dat niet-Aboriginals in het duister tasten wanneer het gaat om de mythen rond de rode rotsen en de vorming van het landschap. Juist omdat het zo heilig is willen de Aboriginals er weinig over vertellen.

Het echte ontstaan van Ayers Rock

Uiteraard is er ook een verklaring voor het natuurverschijnsel dat de enige echte waarheid verteld. In werkelijkheid zijn Uluru en Kata Tjuta niet twee op zichzelf staande rotsformaties, maar zijn zij ondergronds met elkaar verbonden over een traject van 25 kilometer. Onder het aardoppervlak ligt een gesteentelaag die Uluru en Kata Tjuta met elkaar verbindt. De gesteentelaag ontstond tussen de 550 miljoen en 900 miljoen jaar geleden en was kaarsrecht. Echter begon het gesteente te krommen door beweging van de aardkorst. Ongeveer 350 miljoen jaar geleden kromde het gesteente zo dat de uiteinden boven de grond kwamen te liggen en het middeldeel naar beneden kromde, onder de grond. Uluru en Kata Tjuta zijn de uiteinden van de gesteentelaag en liggen dus boven de grond. Onder de grond ligt een gesteentelaag die er precies zo uit ziet als de twee rotsformaties, maar omdat het middendeel diep in de grond ligt is deze niet te zien en zie je hier een vlak en groen landschap.
Uluru en Kata Tjuta zijn dus een enkele gesteentelaag.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek Australië: de OutbackNergens anders ter wereld is zo’n onherbergzame plek te vinden als de Outback, het enorme midden van het continent Austr…
Praktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëPraktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëUluru is een beroemde berg in Australië. De miljoenen jaren oude berg valt duidelijk op vanwege zijn bijzondere verschij…
Kata Tjuta’s vele hoofdenIedereen heeft wel eens gehoord van Ayers Rock (Uluru) in Australië, terwijl de rotsformatie Kata Tjuta (ook wel 'The Ol…

Quebec, het historisch stadje Val-JalbertQuebec, het historisch stadje Val-JalbertJe stapt het historisch stadje Val-Jalbert binnen en je waant je twee eeuwen terug. Een straat met arbeiderswoningen, ee…
The Big Hole, de diamant van Zuid AfrikaThe Big Hole is een groot gat dat inmiddels gevuld is met water. Dit gat is te vinden in de Zuid-Afrikaanse plaats Kimbe…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.