Arc-et-Senans in Frankrijk

Arc-et-Senans: Saline Royale. De mooiste zoutziederij ter wereld staat in het kleine Franse dorpje Arc-et-Senans in het departement Doubs. Het dorp telt ongeveer 1500 inwoners en je zou er zo aan voorbijgaan, was het niet dat er een meesterwerk van de architectuur uit de tijd van de Verlichting staat. Het unieke gebouwencomplex behoort sinds 1982 tot het Wereld Erfgoed van Unesco. De zoutziederij maakt een overweldigende indruk.

Arc- et -Senans

Dit dorpje ligt zo'n 35 kilometer ten zuidwesten van de prachtige oude stad Besancon. Het ligt in een groene, landelijke omgeving, met overal kleine lieflijke dorpjes. In deze streek zijn vele wouden en men kan er bijzondere grotten bezoeken. Ten westen van Arc-et-Senans -30 km- ligt de oude stad Dole. Vanaf Dijon is het 80 km naar Arc- et- Senan.

Koninklijke Zoutfabriek

In Arc-et-Senans vindt men de Koninklijke Saline (Saline Royale), de imposante zoutziederij. Zout was tot aan de Franse Revolutie een waardevol en kostbaar product. Koning Louis de XV gaf opdracht tot de bouw van deze fabriek ( 1775- 1779). Het bedrijf werd gesloten in 1895. De lege gebouwen werden in 1918 deels door brand verwoest. Het complex is nu, sinds 1927, eigendom van het departement Doubs en is geheel gerestaureerd, al vindt er geen zoutwinning meer plaats.

Een meesterwerk van industriële architectuur

De gebouwen zijn ontworpen door de architect Claude Nicolas Ledoux (1736-1806) . Het gehele complex ligt op een gebied van vier hectaren. De bouwwerken staan in een volmaakte halve cirkel. In het midden is een grasvlakte met een enkele boom. Het geheel geeft een bijzondere visuele ervaring en het ontwerp met Ledoux schept een verrassende ruimtelijkheid. Voor iedere fotograaf een lust om een en ander vast de te leggen. Bij het rondlopen krijgt telkens men een nieuwe ervaring van deze volmaakte opstelling van de gebouwen. In sommige ruimten wordt zo nu en dan live muziek gemaakt; de klanken klinken vol en helder door de bijzondere akoestiek .

Bron: Claude Nicolas Ledoux, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Claude Nicolas Ledoux, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bijzondere tuinen

Aan de rand van de halve cirkel en achter de gebouwen liggen bijzondere tuinen: Garden Festival. De tuinen zijn op kunstzinnige wijze aangelegd en bevatten bijzondere planten , slingerende paden en waterpartijen. Ook voor jonge kinderen aantrekkelijk om te bezoeken. In juni en september staan de tuinen in volle bloei; ze zijn een essentieel deel van een magische omgeving.

Tentoonstellingen

In de Saline Royale vindt men een grote tentoonstelling over architectuur en informatie over de de bouw en de geschiedenis van deze bijzonder bezienswaardigheid. Het is enige museum in Europa dat gewijd is aan het bijzondere werk van de architect Ledoux. Van zijn vele bouwwerken zijn fraaie maquettes te zien in een uitgebreide tentoonstelling. Ledoux heeft spectaculaire ontwerpen gemaakt, zijn tijd ver vooruit. Zijn utopische ontwerpen zijn lang niet alle werkelijkheid geworden. De tentoonstelling is een lust en een must voor allen die geïnteresseerd zijn in architectuur. In het museum vindt men veel informatie over de winning en gebruik van zout over de gehele wereld.Bezoekers kunnen gebruik maken van een gids of een audio-tour. Er is een café en een een boekhandel, waarin veel te vinden is over architectuur en bijzonderheden van de streek (France- Comté). De Saline is het gehele jaar geopend. In de wintertijd sluit men op 17 u en de zomermaanden juli en augustus kan men tot 19 u terecht..Men kan ook heerlijk dineren en overnachten in de Saline. Het museum is ook geschikt voor het houden van conferenties. Er is in de grote hal ruimte voor 900 personen en er zijn 30 gastenkamers.Niemand zal spijt krijgen van een bezoek aan dit museum.
© 2014 - 2024 Commandeur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
EK voetbal 20002000 is het jaar dat het EK voor het eerst wordt georganiseerd in het nieuwe millennium. Het is de 11 editie van dit imm…
EK voetbal 1960De Europese versie van het WK voetbal is natuurlijk het EK. In Europa is het een even groot feest als het WK. Ook dit to…

Rondreis IerlandRondreis IerlandIerland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. In Ierland ben je nergens verder dan zon 150 km van de zee verwi…
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…
Bronnen en referenties
Commandeur (18 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.