The Deep in Hull - Beste gezinsattractie van Yorkshire

The Deep is de beste attractie van het in het oosten van Engeland gelegen Hull. Het is een museum dat gekoppeld is aan een gigantisch aquarium van 10 meter diep waar je met een lift doorheen kunt reizen. Je leert er over het ontstaan en de geschiedenis van de wereldzeeën, maar je kan er ook van zeer nabij kennismaken met haaien, roggen, kwallen en andere bijzondere dieren uit de oceaan.

Ontstaan en geschiedenis van The Deep

Het is geen toeval dat The Deep één van de meest opvallende gebouwen van Hull is. Het aqurium, dat eruit ziet eruit als de
Bron: Steve F-E-Cameron (Merlin-UK), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Steve F-E-Cameron (Merlin-UK), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
reusachtige ijsschots uit het schilderij Das Eismeer van de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich (al vergelijken sommigen het ook met een hypermodern schip op het droge), was immers een poging van de lokale overheid om de teloorgang van Hull een halt toe te roepen. De overzetboten van het vasteland mochten dan wel dagelijks massa’s passagiers naar Hull brengen, die vertrokken meestal onmiddellijk naar hun eindbestemming York, Leeds, Lincoln of Sheffield zonder eerst Hull een bezoekje te brengen. The Deep is ondertussen in zijn opzet geslaagd. Het aquarium / museum opende in 2002 zijn deuren en al in 2005 kon het zijn 2 miljoenste bezoeker noteren. Sindsdien is ook de binnenstad van Hull aan een ware heropleving toe, ook mede dankzij nieuwe winkelcomplexen en een nieuw theater.

Bezienswaardigheden van The Deep

Uitzicht over Hull

Een tocht doorheen The Deep begint helemaal bovenaan op de derde verdieping. Daar kan je eerst een kijkje nemen op het terras, in de voorsteven, van het gebouw van waaruit je de monding van de Hull in de Humber kan zien, evenals de bekende Humber Bridge en de ferry.

Het ontstaan en de geschiedenis van de wereldzeeën

Vervolgens kan je via een lange loopbrug afdalen in de diepten van het museum en van de wereldzeeën. Elke anderhalve centimeter die je aflegt vertegenwoordigt één miljoen jaar. Het verhaal begint bij de oerknal en bij de vorming van de aarde. Je leert er over de eerste vissen die hun voedsel raspten, over hoe de reptielen 270 miljoen jaar geleden de zee indoken, etc. Je maakt er ook kennis met prehistorische zeedieren zoals de eurypterid en de plesiosaurus. Zo daal je geleidelijk af naar de zeedieren van vandaag en zelfs naar de mogelijkheden die de toekomst biedt.

De zeeën van tegenwoordig

Het tweede deel van The Deep gaat over de zeeën van vandaag. Golfslag, getijden en stromingen en koraalriffen zijn enkele van de onderwerpen waarje iets meer over zult leren. Dit wordt in The Deep allemaal heel aanschouwelijk voorgesteld met aquariums en bijhorende informatie.

De toekomst

Ook de toekomst komt aan bod in The Deep. Hoe zal onze aarde eruit zien als het waterniveau blijft stijgen? Aan welke problemen mag de aarde zich verwachten?

The Twilight Zone

In de jongste afdeling van The Deep, Twilight Zone, duik je onder in het diepste van de oceanen (van 200 tot 1000 meter diep). Dit is de thuishaven van de Giant Pacific Octopus, de oude Nautilus en de Giant Japanese Spider krab.

3D

Het verhaal van de prehistorische oceanen en de merkwaardige dieren die in deze wateren leefden, kan je ontdekken in Monsters of The Deep in 3D.

Aquarium

De zeedieren van vandaag kan je dan weer bekijken in enkele gigantische aquaria waarin zelfs heuse mastodonten zwemmen: roggen, een zwaardvis, haaien… Het grootste aquarium is maar liefst 10 meter diep en is daarmee één van de grootste van de wereld.

Aan het eind van de rondgang kun je met een lift naar beneden, dwars door het aquarium. Die rit is kort maar indrukwekkend, maar je moet er wel een tijdje voor in de file staan. Je kunt ook met de trap langs de verschillende aquariumramen naar beneden gaan.

Two Deep Rivers Restaurant

Het Two Rivers Restaurant in The Deep is enkel op vrijdag- en zaterdagavond open, evenals voor speciale gelegenheden. In de Endless Oceans Gallery kan je dineren terwijl je zicht hebt op de dieren in het aquarium. Je eet er dus letterlijk tussen de haaien. Op voorhand reserven is aanbevolen.

Observatory Café

In het Observatory Café kan je terecht voor snacks en kleine maaltijden aan schappelijke prijzen. Het is geopend van 10u tot 17u30 (warme maaltijden zijn slechts tot 15u te krijgen).

Prijzen

Indien je toch nog zou twijfelen of je The Deep zou moeten bezoeken of niet… Hier zijn de prijzen die deze attractie in de wacht mocht slepen:
  • Beste aquarium van Groot –Brittannië
  • Beste gezinsattractie van Yorkshire
  • Beste permanente tentoonstelling in Groot-Brittannië
  • Genomineerd voor de beste nieuwe toeristische attractie ter wereld

Adres

The Deep, Tower Street, Hull, HUI 4DP, Groot-Brittannië (op 5 minuten stappen van het centum van Hull)
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Deep Web?Wat is Deep Web?Deep Web klinkt als de titel van de nieuwste science fiction film. Zo ver van de waarheid verwijderd is die associatie n…
Deep Throat, niet zomaar een filmDeep Throat, niet zomaar een filmWat moet ik er van denken, Zal minister Andre Rouvoet van de ChristenUnie gedacht hebben toen de VPRO en BNN bekend maak…

Duinrell, een attractiepark voor jong en oudHet attractiepark Duinrell begon als een landschap met een speeltuin, maar is inmiddels al heel wat jaren een attractiep…
Bronnen en referenties
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 16-05-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.