Het Archeon, een bijzonder dagje uit terug in de tijd

Op zoek naar een uitstapje voor het gehele gezin. Een boeiende dag uit waarbij je niet alleen vermaakt wordt maar ook bij voorkeur nog wat leert. Dan is het Archeon in Alphen aan de Rijn zeker een leuke optie. Dit themapark dat je terugbrengt laat gaan in de geschiedenis zal in dit artikel nader worden beschreven.

Het themapark Archeon

Dit themapark is volledig gericht op de geschiedenis. In dit geval echter niet statische geschiedenis zoals je deze in vele musea aantreft, maar “levende” geschiedenis in prehistorische hutten, tussen de romeinen en in middeleeuwse gebouwen. Net zoals bijvoorbeeld in het buitenmuseum in Enkhuizen zijn vele werknemers van dit museum overdag de bewoners van hun tijd. Zij zullen je dan ook alle uitleg kunnen geven over hun huizen, ambachten en gebruiken uit die tijd. Daarnaast hoef je niet alleen te kijken en te luisteren, maar kun je ook in verschillende tijden meedoen aan verschillende activiteiten en kun je alle vragen stellen die in je opkomen. Juist deze interactie maakt het Archeon tot een leuk uitje, ook voor kinderen.

De prehistorie

Deze periode is in verschillende hutten weer onderverdeeld naar verschillende tijdvakken. Zo kun je een kijkje nemen bij de jagers-verzamelaars. Hier krijg je bijvoorbeeld te zien hoe het leven er aan toe ging en hoe er in deze tijd vuur en muziek werd gemaakt en kun je in een echte boomstamkano varen. Bij de latere gebouwen uit de prehistorie (de trechterbeker cultuur, de bronstijd en de terpboederijen) wordt er voornamelijk uitgelegd hoe het dagelijks leven er aan toe ging. Het spreekt voor zich dat een groot deel van de tijd werd besteed aan het vergaren van voedsel en gebruiksartikelen. In elke tijd werd dit op een andere manier gedaan en ook hier wordt je van harte uitgenodigd mee te helpen aan het vermalen van graan, het bakken en proeven van prehistorische koekjes en brood en andere dagelijkse bezigheden uit het leven van toen.

De Romeinse tijd

Voor velen van ons zal deze tijd tot de verbeelding spreken, niet in de laatste plaats door de verhalen van Asterix en Obelix, een echte palissade ontbreekt dan ook niet. In het Archeon kan de liefhebber zijn hart dan ook ophalen. Niet alleen kan men hier een Romeins woonhuis , een forum en een tempel bekijken, ook een badhuis kan natuurlijk niet ontbreken. Het is hier mogelijk mee te marcheren met de Romeinse troepen, met complete wapenuitrusting maar ook kan er worden genoten van een massage in het badhuis of zelfs een echt (of tenminste zo echt mogelijk) gladiatorengevecht in de Arena. Leuk detail is dat dit niet alleen een geliefde plek is voor bezoekers van het park, maar ook voor verschillende groepen die als hobby graag “Romein spelen”. Er zijn dan ook door het jaar heen diverse bijeenkomsten van dergelijke groepen waar elke keer iets nieuws te beleven valt.

De vroege middeleeuwen

In het park is een kleine middeleeuwse stad nagebouwd waar de meeste ambachten vertegenwoordigd worden. In dit gedeelte vind je onder andere het huis van een visser, imker, tinnegieter en mandenvlechter, maar ook een smidse, markt, bakker, schoenmaker, wever en chirurgijn ontbreken niet Ook hier is er natuurlijk veel ruimte voor (inter)actie. Naast het nodige onderzoek bij de “bevolking” bestaat er de mogelijkheid om boog te schieten, kaarsen te maken, te kalligraferen en te luisteren naar middeleeuwse muziek.

Evenementen

Naast alle vaste activiteiten in het Archeon zijn er ook vrijwel wekelijks speciale evenementen te beleven, zoals bijvoorbeeld het bezoek van een regiment Romeinse soldaten, een boogschietwedstrijd, riddertoernooien of een Vikingbezoek. Je kan het zomaar tegen komen in het Archeon. Iedere bezoeker ontvangt dan ook bij aankoop van zijn entreekaartje een dagprogramma waarin precies beschreven wordt welk evenement op welk tijdstip en op welke plek je kunt vinden. Hierdoor is het ook echt mogelijk een gehele dag van 10-5 door te brengen in het Archeon zonder dat je het idee hebt ook maar een minuut te moeten wachten, je wordt echt de gehele dag vermaakt, zowel groot als klein.

Een bezoek aan het park

Openingstijden

Archeon is geopend van 21 maart t/m 2 november 2008, van 10.00 uur tot 17.00 uur met uitzondering van enkele maandagen. Groepen kunnen na reservering het gehele jaar terecht

Toegangsprijzen

Bezoeker v.a. 10 jaar€15,90
Kinderen 4 t/m 9 jaar€13,90
Kinderen 0 t/m 3 jaargratis
65+ €14,90
Groepskorting €1,00
Parkeren€4,50
Honden€3,50
Spijspot€3,50

De spijspot verdient een bijzondere aanbeveling. Door betaling van een gering bedrag wordt u de mogelijkheid gegeven direct na het gladiatorengevecht te genieten van een maaltijd. Deze maaltijd is net zoals alle andere versnaperingen die worden aangeboden in het park min of meer afgesstemd op het tijdvak waarin u zich bevind.

De route

Het archeon kan worden gevonden aan:
Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen a/d Rijn
T. 0172-447 744
Voor degene onder ons zonder Tom-Tom of andere routeplanner, u kunt gewoon richting Alphen aan de Rijn rijden, hier wordt de route naar het Archeon vanaf het begin zeer duidelijk aangegeven.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis, de tien tijdvakkenEr is een nieuwe tijdsindeling gekomen voor geschiedenis. In plaats van de klassieke indeling in vijf tijdvakken, van pr…
De tijd in vakkenDe tijd in vakkenIn de geschiedenis zijn diverse tijdvakken, jaartallen en gebeurtenissen aan te wijzen. Er zijn indelingen, die structuu…
Een korte geschiedenis van het lichtIn 1879 werd de uitvinding van de gloeilamp toegeschreven aan Thomas Edison. In werkelijkheid was hij slechts onderdeel…
Duitse grammatica: bijvoeglijk naamwoord in het DuitsDuitse grammatica: bijvoeglijk naamwoord in het DuitsDit artikel in de reeks 'Duitse grammatica' gaat in op het bijvoeglijk naamwoord in de Duitse taal. Het Duitse bijvoegli…

Het Siam Park, Europa’s grootste waterpark in TenerifeGa het Siam Park binnen en betreed een wereld van glijbanen, spectaculaire scènes en beleef een groot avontuur. Het Siam…
Bronnen en referenties
  • http://www.archeon.nl/
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.