Witchworld in Almere

Witchworld in Almere In 2019 wordt het een feit, dan opent het nieuwste attractiepark van Nederland zijn deuren. De naam van dit park wordt Witchworld. Een wereld vol trollen, heksen en magie, waaraan nu al vanaf 2009 gewerkt wordt door Ton Theunis en zijn echtgenote marketing-deskundige Anne Marieke Groot, op basis van de door Theunis verzonnen legende van de middeleeuwse gravin van Almere.

Waar komt het park?

In de eerste instantie zou Witchworld gerealiseerd worden in Zweden. Dit is uiteindelijk afgeketst omdat de gemeente Mönsteras besloot met een windmolenpark in zee te gaan en dus zegde ze het convenant met Witchworld éénzijdig op.
Nu is besloten dat het pretpark zal verrijzen in en om kasteel Almere. De bouw van dit kasteel is begonnen in 2000 en stopgezet in 2002, vanwege financiële problemen. Het is een onafgebouwde moderne ruïne. Het moet een kasteel worden uit 700 na Christus. In die tijd zal het verhaal van Witchworld zich afspelen. En waar kan het verhaal zich beter afspelen, dan in de uitgestrekte polder op de bodem van de vroegere Zuiderzee. Het Almeerse kasteel bevindt zich goed bereikbaar, langs de A6.
 • Adres: Oude Waterlandse weg 27-29-31

Knurt, de levensechte trol

Sinds 2011 kan het winkelend publiek in Almere al kennis maken met één van de toekomstige bewoners van het park. Dit is de levensechte trol Knurt. Deze trol is gebouwd door robotmaker John Nolan. Deze robotmaker is bekend vanwege zijn realistische animatronics. Hij heeft ze onder andere gemaakt voor de vierde Harry Potter film. Je kan Knurt niet alleen in Almere bewonderen, maar ook volgen op Twitter en op Facebook. In 2015 is Knurt te vinden op PROVADA 2015 in de RAI in Amsterdam.

De Drakenboom

In het centrum van Almere Buiten is in 2016 de vijf meter hoge Drakenboom te vinden. Iedere eerste en derde zondag van de maand worden hier spannende verhalen verteld over figuren die onderdeel uitmaken van de collectie van Witchworld. Deze figuren zijn Snaakje het draakje, Elias, Krijn de takkentrol en Eline.

Ton Theunis

Ton Theunis is bij sommigen bekend als schrijver van misdaadromans. Hij heeft verschillende boeken uitgegeven, zoals:
 • 1992 De toren (non-fictie)
 • 1993 Schoten (onder het pseudoniem Paul van Hove)
 • 1994 De pion (non-fictie)
 • 2004 Nordica (thriller)
 • 2005 De executeur (thriller)
 • 2006 Onder N.A.P. (thriller)
 • 2007 In Gods Naam (thriller)
 • 2008 De kluizenaar (misdaadroman)
 • 2009 De Griffier (non-fictie)
 • 2013 De goedgelovige weduwe (waargebeurd)
 • 2016 De Witchworld-legendes 1 - Tweestrijd

De legende van de gravin van Almere is te vinden op de website van WitchWorld (http://www.witchworld.nl/de-legende/).

Voor zijn boeken put hij uit zijn ervaring met criminelen dankzij zijn vroegere werkzaamheden in het gevangeniswezen en bij de rechtbank. Zijn boek over de Witchworld-legendes roept een zelfde sfeer op als de Harry Potter boeken en de boeken van Tolkien. Sinds 2009 heeft hij naast het schrijven nog een ambitie en dat is het verwezenlijken van een attractiepark. De ontwikkelingsafdeling van het park bevindt zich op de achtste verdieping van de Rabobank toren in Almere. Ton Theunis hoopt naast het ontwikkelen van Witchworld, ook techniek voor andere pretparken te kunnen ontwikkelen.

Uitstraling Witchworld

Voor de uitstraling van het park is de Vlaamse illustrator en beeldend kunstenaar Johan Desseyn deels verantwoordelijk. Johan Desseyn maakt prachtige sculpturen van trollen, kabouters en heksen met sprekende gezichtjes en een sprookjesachtige uitstraling. Zijn werk wordt vaak vergeleken met dat van Anton Pieck. In het park bevinden we ons in het bewoonde moerasland, wat Flevoland was rond 700 na Christus. Er worden verhalen en legendes uit die tijd gebruikt als inspiratie voor de het parkthema.

Levensvatbaarheid park

In Nederland zijn al heel wat attractieparken. De grote vraag is dan ook of dit nieuwe attractiepark wel gaat lopen. Adviesbureau Royal Haskoning heeft hier onderzoek naar gedaan en volgens hun onderzoek zal dit park 848.000 bezoekers per jaar trekken. Bovendien zal het park 1600 banen opleveren. Het team van Witchworld is nog wel op zoek naar meerder investeerders, dus geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Ton Theunis. De bedoeling is dat dit park in 2019 zijn deuren zal openen. In 2022 kan het park dan profiteren van extra aandacht door de nabije aanwezigheid van het internationale wereldevenement Floriade.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stad Almere in FlevolandIn Almere vind men onder andere een bioscoop, de voetbalclub Almere City, verschillende winkelgebieden, stranden een bow…
Geschiedenis van AlmereVeel mensen zullen zeggen dat Almere geen geschiedenis heeft. Dit is een lastig stuk, want wat is geschiedenis, wanneer…
Activiteiten in de buitenlucht van AlmereAlmere is anno 2018 een grote stad, maar ook nog altijd een groene stad met veel verschillende activiteiten in de buiten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • http://witchworld.nl/themapark/
 • http://www.citymall-almere.nl/W/do/centre/witchworld-almere
 • Artikel omroep Flevoland 'Kasteel omgebouwd tot WitchWorld'
 • Facebookpagina van Witchworld
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.